hirdetés

Januárban ismét fellendült Budapest turizmusa

2015 utolsó három hónapjában rendre visszaesést mutattak a statisztikai adatok, ami a külföldiek által Budapesten eltöltött vendégéjszakák számát jelenti, idén januárban azonban ismét növekedés jellemezte a főváros turizmusát, de a hazai összes vendégéjszakaszám is 6%-kal nőtt a KSH januári adatai szerint. Érdekes jelenség, hogy az ukrán vendégéjszakák száma a korábbi visszaeséshez képest idén januárban több mint 25%-os bővülést mutatott.

hirdetés

Ahogy arról korábban a Turizmus Online-on is beszámoltunk, a kumulált adatok szerint a 2015. január-december időszakban 3.775.649 vendég összesen 8.712.571 vendégéjszakát töltött el Budapest kereskedelmi szálláshelyein, amely az egész évre nézve 7,6% illetve 6,8%-os emelkedésnek felel meg, 2015 utolsó negyedéve azonban nem alakult túl fényesen Budapest turizmusát tekintve, 2014-hez viszonyítva.

A KSH kereskedelmi szálláshely adatai szerint 2015 decemberében 278.453 vendég 630.895 vendégéjszakát töltött el Budapesten, ami 0,6%-os, illetve 2,55%-os csökkenést jelent 2014 decemberéhez képest, de már októberben és novemberben is folyamatos visszaesést mutatott Budapesten a külföldivendég-éjszakák száma, amely főként a migránshelyzetnek tudható be.

A január azonban ismét szerencsésnek bizonyult: 2015 januárjához képest az idei év első hónapjában a külföldiek által Budapesten töltött vendégéjszakák száma 3,6%-kal emelkedett, ami bár kisebb mértékű növekedés, mint a tavalyi (2015 januárjában ugyanis közel 13%-kal nőtt a külföldi vendégéjszakák száma 2014 januárhoz képest), viszont mindenképpen pozitív eredmény a tavaly októberi, novemberi és decemberi visszaeséshez képest.

Így változtak a külföldivendég-éjszakák számai Budapesten 2015-ben és 2016 januárjában:

Forrás: KSH
Forrás: KSH


Országosan 6 százalékkal javult az összes vendégéjszakaszám januárban

A kereskedelmi szálláshelyek vendégéjszakákban mért forgalma 6,0 százalékkal bővült januárban, a szálláshelyek folyó áron számolt bruttó árbevétele pedig 3,8 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.

A gyorsjelentés szerint januárban a külföldi és a belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 5,8, illetve 6,1 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest.

A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele 22 milliárd forintra nőtt, ezen belül a szállásdíjbevétel 4,1 százalékkal, 12 milliárd forintra, a vendéglátásból származó bevétel 0,9 százalékkal, továbbá az egyéb bevételek 6,1 százalékkal, egyaránt 5 milliárd forintra emelkedtek.

Januárban a külföldi vendégek száma 7,9 százalékkal, 255 ezerre, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 5,8 százalékkal, 644 ezerre nőtt. A külföldivendég-éjszakák száma a kilenc turisztikai régióból egyedül a dél-dunántúli régióban csökkent.

Az ukrán, az osztrák és román vendégéjszakák száma nőtt a legdinamikusabban

Januárban a külföldi vendégszám 7,9 százalékos növekedése (255 ezer vendég) mellett az általuk szálláshelyeinken eltöltött éjszakák száma 644 ezerre emelkedett. Küldőpiacaink közül az év elején egyértelműen a közép-európai országokból mérték a legnagyobb forgalomnövekedést. Köztük különösen kellemes meglepetést az osztrák vendégéjszakák közel 16 százalékos és az ukrán forgalom több mint 25 százalékos bővülése okozott (tavaly januárban 17.971 vendégéjszakát töltöttek nálunk az ukránok, míg 2016 első hónapjában ez a szám 22.518-ra emelkedett), de a Romániából érkezők 16,4 százalékos és a cseh vendégéjszakák 16,9 százalékos bővülése is a konjunktúra folytatódását jelzi. Figyelemreméltó az izraeli vendégéjszakák 9,4 százalékos, a januári küldőpiaci rangsor bronzérmes helyén álló Olaszország 5 százalékos és az ötödik Egyesült Királyság 4,7 százalékos januári keresletbővülése. Bár nem szerepel az első tízben, érdemes még kiemelni Kínát, ahonnan példa nélküli növekedést, 143 százalékkal több vendégéjszakát regisztráltunk, mint tavaly ilyenkor. 13 559 vendégéjszakával ők jelenleg a tizenötödikek a küldőpiaci toplistán. A Németországból és az Oroszországból érkező vendégek 6,3, illetve 15 százalékkal kevesebb vendégéjszakát vettek igénybe.

A belföldi vendégek száma 7,8 százalékkal, 285 ezerre, az általuk eltöltött éjszakáké 6,1 százalékkal, 621 ezerre bővült. A belföldivendég-éjszakák alapján mért vendégforgalom hat turisztikai régióban nőtt, háromban - a Tisza-tónál, Nyugat- és Közép-Dunántúlon - csökkent. A belföldi vendégektől származó szállásdíj-bevétek (4,8 milliárd Ft) 11,7 százalékos növekedéséhez jelentősen hozzájárult a SZÉP-kártya, kétszámjegyű vendégéjszaka növekedéshez segítetve hozzá a központi régiót (+12,3 százalék), a Balatont (+13,3 százalék) és a Dél-Dunántúlt (+13,7 százalék).

A szállodák szobakihasználtsága 0,9 százalékponttal, 39,1 százalékra emelkedett. A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele 3,8 százalékkal (22 milliárd forintra) nőtt. Ezen belül a szállásdíj bevétel 4,1 százalékkal (12 milliárd forintra), a vendéglátás bevétele 0,9 százalékkal (5 milliárd forintra), az egyéb bevételek 6,1 százalékkal (szintén 5 milliárd forintra) emelkedtek. A szállodai szobák átlagára 1 százalékkal, 17268 forintra csökkent, miközben, az egy kiadható szállodai szobára jutó szállásdíj, a RevPAR 1,4 százalékkal emelkedett. 

Széchenyi Pihenőkártyával a kártyatulajdonosok 19 százalékkal többet költöttek, a működő kereskedelmi szálláshelyek jelentése alapján 1653 egység fogadott el pihenőkártyát, 887 millió forint értékben.

Január végén a kereskedelmi szálláshelyek száma 2355 volt, 1,5 százalékkal nőtt egy év alatt, a kiadható férőhelyek száma 2,5 százalékkal bővült, meghaladta a 204 ezret.

Kattintson a nagyításért! (Forrás: KSH)
Kattintson a nagyításért! (Forrás: KSH)

(forrás: Turizmus Online / MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Ön szerint jó ötlet az utazási irodák részéről a kínálatuk teljes áras megjelenítése?

Kiadónk társoldalai