Januárban ismét fellendült Budapest turizmusa

2015 utolsó három hónapjában rendre visszaesést mutattak a statisztikai adatok, ami a külföldiek által Budapesten eltöltött vendégéjszakák számát jelenti, idén januárban azonban ismét növekedés jellemezte a főváros turizmusát, de a hazai összes vendégéjszakaszám is 6%-kal nőtt a KSH januári adatai szerint. Érdekes jelenség, hogy az ukrán vendégéjszakák száma a korábbi visszaeséshez képest idén januárban több mint 25%-os bővülést mutatott.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ahogy arról korábban a Turizmus Online-on is beszámoltunk, a kumulált adatok szerint a 2015. január-december időszakban 3.775.649 vendég összesen 8.712.571 vendégéjszakát töltött el Budapest kereskedelmi szálláshelyein, amely az egész évre nézve 7,6% illetve 6,8%-os emelkedésnek felel meg, 2015 utolsó negyedéve azonban nem alakult túl fényesen Budapest turizmusát tekintve, 2014-hez viszonyítva.

A KSH kereskedelmi szálláshely adatai szerint 2015 decemberében 278.453 vendég 630.895 vendégéjszakát töltött el Budapesten, ami 0,6%-os, illetve 2,55%-os csökkenést jelent 2014 decemberéhez képest, de már októberben és novemberben is folyamatos visszaesést mutatott Budapesten a külföldivendég-éjszakák száma, amely főként a migránshelyzetnek tudható be.

A január azonban ismét szerencsésnek bizonyult: 2015 januárjához képest az idei év első hónapjában a külföldiek által Budapesten töltött vendégéjszakák száma 3,6%-kal emelkedett, ami bár kisebb mértékű növekedés, mint a tavalyi (2015 januárjában ugyanis közel 13%-kal nőtt a külföldi vendégéjszakák száma 2014 januárhoz képest), viszont mindenképpen pozitív eredmény a tavaly októberi, novemberi és decemberi visszaeséshez képest.

Így változtak a külföldivendég-éjszakák számai Budapesten 2015-ben és 2016 januárjában:



Országosan 6 százalékkal javult az összes vendégéjszakaszám januárban

A kereskedelmi szálláshelyek vendégéjszakákban mért forgalma 6,0 százalékkal bővült januárban, a szálláshelyek folyó áron számolt bruttó árbevétele pedig 3,8 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.

A gyorsjelentés szerint januárban a külföldi és a belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 5,8, illetve 6,1 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest.

A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele 22 milliárd forintra nőtt, ezen belül a szállásdíjbevétel 4,1 százalékkal, 12 milliárd forintra, a vendéglátásból származó bevétel 0,9 százalékkal, továbbá az egyéb bevételek 6,1 százalékkal, egyaránt 5 milliárd forintra emelkedtek.

Januárban a külföldi vendégek száma 7,9 százalékkal, 255 ezerre, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 5,8 százalékkal, 644 ezerre nőtt. A külföldivendég-éjszakák száma a kilenc turisztikai régióból egyedül a dél-dunántúli régióban csökkent.

Az ukrán, az osztrák és román vendégéjszakák száma nőtt a legdinamikusabban

Januárban a külföldi vendégszám 7,9 százalékos növekedése (255 ezer vendég) mellett az általuk szálláshelyeinken eltöltött éjszakák száma 644 ezerre emelkedett. Küldőpiacaink közül az év elején egyértelműen a közép-európai országokból mérték a legnagyobb forgalomnövekedést. Köztük különösen kellemes meglepetést az osztrák vendégéjszakák közel 16 százalékos és az ukrán forgalom több mint 25 százalékos bővülése okozott (tavaly januárban 17.971 vendégéjszakát töltöttek nálunk az ukránok, míg 2016 első hónapjában ez a szám 22.518-ra emelkedett), de a Romániából érkezők 16,4 százalékos és a cseh vendégéjszakák 16,9 százalékos bővülése is a konjunktúra folytatódását jelzi. Figyelemreméltó az izraeli vendégéjszakák 9,4 százalékos, a januári küldőpiaci rangsor bronzérmes helyén álló Olaszország 5 százalékos és az ötödik Egyesült Királyság 4,7 százalékos januári keresletbővülése. Bár nem szerepel az első tízben, érdemes még kiemelni Kínát, ahonnan példa nélküli növekedést, 143 százalékkal több vendégéjszakát regisztráltunk, mint tavaly ilyenkor. 13 559 vendégéjszakával ők jelenleg a tizenötödikek a küldőpiaci toplistán. A Németországból és az Oroszországból érkező vendégek 6,3, illetve 15 százalékkal kevesebb vendégéjszakát vettek igénybe.

A belföldi vendégek száma 7,8 százalékkal, 285 ezerre, az általuk eltöltött éjszakáké 6,1 százalékkal, 621 ezerre bővült. A belföldivendég-éjszakák alapján mért vendégforgalom hat turisztikai régióban nőtt, háromban - a Tisza-tónál, Nyugat- és Közép-Dunántúlon - csökkent. A belföldi vendégektől származó szállásdíj-bevétek (4,8 milliárd Ft) 11,7 százalékos növekedéséhez jelentősen hozzájárult a SZÉP-kártya, kétszámjegyű vendégéjszaka növekedéshez segítetve hozzá a központi régiót (+12,3 százalék), a Balatont (+13,3 százalék) és a Dél-Dunántúlt (+13,7 százalék).

A szállodák szobakihasználtsága 0,9 százalékponttal, 39,1 százalékra emelkedett. A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele 3,8 százalékkal (22 milliárd forintra) nőtt. Ezen belül a szállásdíj bevétel 4,1 százalékkal (12 milliárd forintra), a vendéglátás bevétele 0,9 százalékkal (5 milliárd forintra), az egyéb bevételek 6,1 százalékkal (szintén 5 milliárd forintra) emelkedtek. A szállodai szobák átlagára 1 százalékkal, 17268 forintra csökkent, miközben, az egy kiadható szállodai szobára jutó szállásdíj, a RevPAR 1,4 százalékkal emelkedett. 

Széchenyi Pihenőkártyával a kártyatulajdonosok 19 százalékkal többet költöttek, a működő kereskedelmi szálláshelyek jelentése alapján 1653 egység fogadott el pihenőkártyát, 887 millió forint értékben.

Január végén a kereskedelmi szálláshelyek száma 2355 volt, 1,5 százalékkal nőtt egy év alatt, a kiadható férőhelyek száma 2,5 százalékkal bővült, meghaladta a 204 ezret.

Forrás: Turizmus Online / MTI


Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart problémáit

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart problémáit 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák

Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez

Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.
Esztergom megnyitotta az idei rendezvényszezont

Esztergom megnyitotta az idei rendezvényszezont 

Esztergom minden korábbinál színesebb rendezvényszezont nyit az idei évben.
Először született magyar győzelem a brüsszeli díjátadón

Először született magyar győzelem a brüsszeli díjátadón 

A fesztivál során immár negyedszerre osztották ki a rangos NEB díjakat, amelyek innovatív és fenntartható európai projekteket díjaznak

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.