hirdetés
hirdetés

Januártól csökkenhetnek a repülőjegy-kiállítók terhei

Jövőre jelentős mértékben, akár 20-50%-kal csökkenhet a repülőjegy-kiállító utazási irodák által az IATA részére fizetendő garancia mértéke – tudtuk meg a Magyar Utazásszervezők és –közvetítők Szövetségétől (MUISZ).

hirdetés

Simon András, a MUISZ Közlekedési Bizottságának elnöke kérdésünkre elmondta, hogy a repülőjegy-kiállító utazási irodák csak a Nemzetközi Légiközlekedési Szövetség (IATA) engedélye birtokában végezhetik tevékenységüket, ehhez pedig pénzügyi garanciát kell felmutassanak. A garancia mértékére minden országban az utazási irodák és a légitársaságok közösen tesznek javaslatot, amit a IATA konferenciájának kell jóváhagynia.

Mivel Magyarországon idén bevezették az egyhetes BSP-fizetési határidőt (az eladott jegyek ellenértékét hetente kell átutalni az elszámoló szervezetnek, vagyis az IATA-BSP-nek, míg korábban kéthetente, évekkel ezelőtt pedig csak havonta kellett kiegyenlíteni), ezért a hazai utazási irodák kezdeményezték a garancia rendszerének felülvizsgálatát.

A nyár folyamán az irodák kidolgoztak egy javaslatot, amellyel a légitársaságok és az IATA is egyetértett. Október végén az IATA konferenciája is jóváhagyta a javaslatot.

Az új szabályozás értelmében 2014. január elsejétől jelentősen csökkenhetnek a jegykiállító utazási irodák terhei – hangsúlyozta Simon András. A változás közé tartozik, hogy ezentúl nem a legmagasabb forgalmú hónap árbevételét kell figyelembe venni, hanem csupán a napi átlagforgalom 24-szeresét.

További nagy eredmény, hogy a jó gazdasági mutatókkal bíró irodák további kedvezményt is kaphatnak – hangsúlyozta Simon András, aki azt is elmondta, hogy az egyeztetés nem volt teljesen zökkenőmentes. „Az új rendszer bevezetése kapcsán komoly feszültség alakult ki az IATA és a MUISZ között, mivel a MUISZ nem fogadta el az IATA azon javaslatát, hogy a rendszert majd csak 2015. januárjától alkalmazzák.

A múlt héten végül sikerült pontot tenni az ügy végére, így már 2014. január elsejétől az új rendszer szerint működhetnek az irodák” – emelte ki Simon András.

A MUISZ arról értesítette tagjait, hogy az IATA a korábban kiadott garanciakérő leveleket visszavonja, és az új szabályok szerint új értesítéseket ad ki.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai