hirdetés
hirdetés

Ivászat és utasbiztosítás

Jár-e kártérítés, ha az utas ittasan sérül meg?

Az alkoholfogyasztás kérdése kényes pontja az utasbiztosításoknak, hiszen - pláne all inclusive-utak esetén - nehéz elképzelni, hogy egész üdülése alatt ne inna meg néhány pohár italt a kikapcsolódásra vágyó turista. Ugyanakkor az is tény: az alkoholos befolyásoltság gyakran közrejátszik, sőt sok esetben kiváltó oka lehet baleseteknek. A biztosító ez esetben pedig nem fizet. Vagy mégis?

hirdetés

Egyre népszerűbbek az all inclusive utazási formák, amelyeknek fő ismérve a korlátlan étel- és ital, ezen belül az alkoholfogyasztás. Amikor minden a kikapcsolódásról szól, nem várható el senkitől az absztinencia, ám az illuminált állapot bajt is okozhat – az elcsúszástól a karambolig. Az utasbiztosítással rendelkezők az ilyen típusú baleseteknél általában számíthatnak kártérítésre – de vajon akkor is, ha a sérülést ittasan szerezték? Az utazási irodák általában nem látnak tisztán ebben a kérdésben. Felkerestünk pár biztosítót, hogy végére járjunk a szabályozásnak. Bár adódhatnak apró különbségek, előrebocsátjuk: a társaságok gyakorlata ebben a kérdéskörben igencsak hasonló…

Fontos az ok-okozati összefüggés

Kolozsi László, a Mondial Assistance Magyarországi Irodájának értékesítési és marketingvezetője ezzel az alapvető szabállyal kezdi: „Nem áll fenn biztosítási védelem… a biztosított alkoholos… befolyásoltsága révén bekövetkezett események esetén.” Hozzáteszi: lényeges az ok-okozati összefüggés. Azaz nem érvényes a biztosítás, ha valaki ittasan lép a kocsi elé, amely elgázolja őt, de ha a baleset azért történik, mert az autó felszaladt a járdára, akkor természetesen jár a kártérítés. Legtöbbször persze nem ilyen egyszerű a megítélés, minden történet egyedi, és hogy fennállt-e az ok-okozati összefüggés, nos, az egyedi elbírálás alapján történik. Kolozsi szerint, ha valaki elcsúszik a medence partján, úgy, hogy előtte ivott egy koktélt, nem valószínű, hogy ez valaha is kiderül. Ha viszont erősen ittas volt, és esetleg emiatt szenvedett balesetet, akkor az orvos kötelessége az ittasság megvizsgálása, hiszen a kezelést is erősen befolyásolja, hogy az illető ivott-e. Súlyos esetekben az asszisztencia kapcsolatba lép a kórházzal és az orvossal, és kéri az ittasság megállapítását.

A többség tudja és elfogadja

„Bár termékenként eltérő lehet a szabályozás, az Európai Utazási Biztosító (EUB) Zrt.-nél a jellemző gyakorlat a következő: nem áll fenn a biztosító kockázatviselése (tehát a biztosító nem fizet), ha a biztosított személy a biztosítási esemény időpontjában 0,8 ezreléket meghaladó mértékű alkoholos állapotban volt. „Természetesen a gyakorlatban a biztosító eltérhet ettől a szabálytól, és nem alkalmazza a kizárást, ha a körülmények alapján nyilvánvaló, hogy az alkoholos állapot egyáltalán nem játszott közre a balesetben - például egy frontális ütközésnél, ahol a biztosított csak utas volt az autóban” – teszi hozzá Hévártné Vértesi Judit, az EUB Zrt. szolgáltatási osztályvezetője. Szerinte a többség egyébként tisztában van ezzel a szabállyal – vagyis hogy az ittasan okozott balesetekre nem terjed ki a fedezet -, és el is fogadja ezt. Elvégre miért is kellene az ittassággal kiemelt kockázatot vállaló utasok kárait a többieknek megfizetniük?

Felelősségbiztosítás sem jár?

Dr. Horváth Péter a QBE-Atlasz értékesítési igazgatója kiemeli: minden utazót köteleznek az adott ország szabályai. Attól függetlenül, hogy az utas egy all inclusive szálloda vendége, tudnia kell például, hogy az ottani közlekedési szabályok szerint fogyaszthat-e alkoholt, és ha igen, mennyit, mielőtt felelősséggel a volán mögé ül. Ha ugyanis nem okoz balesetet, ám a rendőr megszondáztatja, nem lobogtathatja a szállodai voucherét, mert ez nem hatja meg a szerveket… A QBE Atlasznál egyébként nem jár kártérítés, ha a baleset a biztosított súlyosan gondatlan magatartására vezethető vissza, ha véralkoholszintje 0,8 ezreléknél magasabb, illetve ha kábítószer befolyása alatt áll, és mindez okozati összefüggésben áll az adott balesettel. És vajon mi a helyzet a felelősségbiztosítással? „Sem a baleseti sérülést, sem pedig az abból fakadó költségeket nem fizeti ki biztosítónk a felelősségbiztosítás terhére, ha a biztosított egy harmadik személynek, vétkesen - alkohol befolyása alatt - okozott sérülést.”

Az ügyfelek körültekintőek

Ecsy Zoltántól, az UNIQA Biztosító Zrt. utasbiztosítási termékmenedzserétől megtudjuk: minden utasbiztosítási termékük általános feltételrendszere explicit kitér a kérdéskörre. „A biztosító mentesül a szolgáltatás (egészének vagy arányosan egy részének) megfizetésének kötelezettsége alól, amennyiben bebizonyosodik, hogy a biztosított kábítószeres vagy ittas állapotával közvetlen okozati összefüggésben van a káresemény.” Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hiszen ügyfeleink a kárstatisztikáink szerint is körültekintőek, és tájékozottak: az elmúlt évekből nem tudnék olyan káreseményt említeni, ahol a kárkifizetés a biztosított alkoholos vagy kábítószeres befolyásoltsága miatt nem történt volna meg részünkről.” Külön kiemeli: amennyiben a baleset és az alkoholfogyasztás között nem áll fenn az ok-okozati összefüggés, úgy a biztosító sem utasítja el a kárkifizetést.

Fő a mértékletesség!

Kolozsi László úgy véli, az utazás egyrészt örömteli, ugyanakkor veszélyes „üzem” is, aminek a kockázatát az utas saját maga és önként vállalja. A kárenyhítés érdekében köttetnek a biztosítások, de a kármegelőzés már az egyén dolga - kinek-kinek habitusa, vérmérséklete és józan esze függvényében. Ha az ember jobban „elhajol”, akkor másnapra ne tervezzen vadregényes hegyi túrát – és nem ártana, ha ezekre a körülményekre az utazási irodák is jobban felhívnák az utasok figyelmét. Azt is kiemeli: még az ultra all inclusive sem azt jelenti, hogy kötelező inni, ráadásul a felhőtlen kikapcsolódás mindenkinél mást jelent. Megszólalóink egyetértenek abban is, hogy mindenkinek ismernie kell az egyéni tűrőképességét, és ehhez igazítania az alkoholfogyasztását. Ecsy Zoltán is a mértékletességet tartja elsődlegesnek, továbbá azt, hogy az utas figyeljen magára és másokra is az üdülés során. Így kevésbé érheti baj, és másoknak sem okoz kellemetlenséget.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!