hirdetés
hirdetés

Bezárt a Vidám Park

Játékok helyett magyar mesék és szubtrópusi élmények

Szeptember 30-án végleg bezárta kapuit a Városliget legendás nevezetessége, a közel 175 éves Budapesti Vidám Park. Szeptember elején „modern rikkancsok” tájékoztatták az utolsó hónap történéseiről a nagyérdeműt Budapest több pontján. „Továbbmenet nincs” – hajtogatták az egyik legnépszerűbb és legidősebb játék, a Kanyargó tábláján szereplő felirat hírhedt szlogenjét, amely találóan foglalja össze, milyen sors vár az idén 175 éves létesítményre.

hirdetés

Szeptemberben szombatonként másnap hajnali 1.30-ig élvezhették a látogatók a fényárban úszó játékok élményét. A Budapesti Vidám Park idén augusztus végéig közel 270 ezer vendéget fogadott. Az utolsó hétvégén rekordszámú látogató kereste fel a nevezetességet, több mint egy órát kellett sorban állnia annak, aki be akart jutni egy utolsó körre a Vidám Parkba.

MAGYAR MESÉK ÉS SZUBTRÓPUSI ÉLMÉNYEK

A magyar népmesék által ihletett meseparkot és a szubtrópusi növény- és állatvilágot bemutató családi élményparkot tervez a Fővárosi Állat- és Növénykert a Vidám Park jelenlegi területére, amelyet október elsejével vesz át. A Magyar mesepark elsősorban a kisgyermekes családoknak kínál majd tartalmas szórakozási lehetőségeket modern játékokkal, a vurstli hagyományainak felelevenítésével és a magyar állatos meséket feldolgozó mesevárral, amely az elvarázsolt kastély utódja lesz. A kéthektáros területre tervezett, szubtrópusi állatokat és növényeket felvonultató Pannon parkban pedig kalandpálya, vízi szafari és állatkifutó várja majd a látogatókat – közölte Persányi Miklós, az állatkert főigazgatója a tervezett fejlesztésekről tartott sajtótájékoztatón.

A Vidám Park műemléki játékait megtartják és lehetőség szerint üzemeltetni is fogják. Ide sorolható az 1906-ban épült körhinta, az 1912-ben kialakított barlangvasút, az 1922-es hullámvasút és a mesecsónak is.

Az igazgató hangsúlyozta: „A gépek parkja helyett az élővilág és gyerekek parkja lesz a terület, szelídebb és gyermekbarátabb funkciókkal.”

A Vidám Park területén folyamatosan zajlanak majd a fejlesztések, és bár az előzetes tervek szerint csak 2017-ben fejeződik be a teljes átalakítás, néhány létesítmény már 2014 tavaszától látogatható lesz. Ezek közé tartozik az állatsimogatót is magában foglaló gyermekrész, a honfoglaló magyarok állatait bemutató terület, valamint a mesepark kialakítása, amely néhány hagyományos, de „szelíd” vidámparki elemet is magában foglal.

A kéthektáros területre tervezett Pannon park egyik területén a pannon ősvilág kap helyet, benne a Pannon ősvadon elnevezésű csarnokkal, amely az elképzelések szerint Európa legnagyobb biodómja lesz. Ez egy fedett, helyenként negyven méter belmagasságot is elérő szubtrópusi csarnok lesz állatokkal, növényekkel és kalandparkkal, a vele összekötött Pannontenger- akváriummal, valamint a hozzá csatlakozó mesevárral, magyar majorral, madárkórházzal és gyereklovardával.

A területen bemutatótereket alakítanak ki és mélygarázst is létesítenek. A fejlesztési tervek elkészítésére ebben az évben 100 millió forintot kapott a kert, a beruházás megvalósítását az előzetes számítások alapján 15 milliárd forintra becsülik. Persányi Miklós kiemelte: „A beruházás fejében az ország európai vonzerejű, hatalmas attrakciót kap, amelynek látogatószáma is lényegesen meghaladja majd az állatkert mostani látogatottságát.”

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai