Jelentősen csökkent itthon a nemteljesítő hitelállomány

Ezt a hazánkban is jelenlévő nemzeközi szintű, kintlévőségeket kezelő pénzügyi szolgáltatótól, az EOS Csoport vezetőségétől hallottuk egy szerdai szakmai tájékoztató alkalmával.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Jellemzően fogyasztásra költött és törlesztett a lakosság a járvány hatására: a vírushelyzet előtti időszakhoz képest 35,6%-kakevesebb hazánkban a nemteljesítő hitelek száma, derült ki idei, fizetési szokásokat vizsgáló elemzésükből

Csökkenő tendencia 

Mint megállapították, a pandémia, és az azt követő kormányzati intézkedések teljesen átformálták a lakosság és a vállalatok törlesztési szokásait. Európa egyik vezető kintlévőség-kezelő vállalatcsoportjaként idén is megvizsgálták az egyes országokban keletkező nemteljesítő hitelállomány alakulását. Bár a különböző piacok eltérően reagáltak az egészségügyi válságra, az elmondható, hogy többek között a kormányzati intézkedéseknek köszönhetően, szinte minden országban csökkent a nemteljesítő hitelek száma és aránya egyaránt.
 
A legnagyobb csökkenést a 2020-as egész évet vizsgálva Albánia (65%), Ukrajna (-38%), Lettország (-31%) és Magyarország (-35,6%) produkálta. Amennyiben 5 éves távlatot nézünk, míg 2015-ben a tartozások közel 23%-a volt valamilyen formában késedelmes – beleértve a késedelmes, de nem teljesítő állományt is -, addig 2020 utolsó negyedévében ez az arány mindössze 5%-ra esett vissza, majd 2021 szeptemberére elérte a 3,4%-ot. Ezt a nagy változást egyértelműen támogatták az olyan intézkedések, mint a törlesztési moratórium és a hitelintézetek aktív portfóliótisztítási törekvései.

Mit hoz a jövő?
 
„Bár a nemteljesítő hitelek piaca a kintlévőség-kezelő vállalatok szemszögéből jelentősen csökkent, egy elhúzódó pandémia esetén bekövetkező sokk növelheti a jelenlegi várakozásokat a nemteljesítő hitel-állomány tekintetében", mondta Lencsés Tamás, az cégcsoport hazai tagjának ügyvezető igazgatója. „A megtakarításokat szemlélve azt láthatjuk, hogy a legalább 3 hónap megtakarítással rendelkező lakosság aránya csökkent 2020 augusztusa és 2021 márciusa között, függetlenül a moratórium igénybevételétől.” 

Nem kell hitelt fizetni? Akkor éljük fel!

Az általuk készített elemzés arra is kitér, hogy a törlesztési moratóriumban résztvevő lakosság mire használta fel a be nem fizetett törlesztőrészleteket. „Azt látjuk, hogy a 2021 júniusi adatok alapján döntő többségben (63%) lakosság beépítette az alapvető megélhetési büdzsébe a törlesztési moratórium következtében megmaradt pénzt, amiből arra következtethetünk, hogy a moratórium lejártát követően növekedés várható a nemteljesítő hitelek piacán. Amennyiben egy család így kezeli a havi büdzsét, vagy éppen többletfogyasztási kiadásokra (19%), vagy nagyobb értékű kiadásokra (például nyaralás vagy nagy házartási gép vásárlása) használja (5%) a megmaradt pénzt, úgy a moratóriumot követően a családi kassza megérzi majd a kieső „bevételt”.

Ugyan a már kintlévőség-kezelőkhöz került tartozások esetében nem volt és most sem érvényes az állami törlesztési moratórium, cégünk mégis önkéntesen biztosította egy moratórium lehetőségét, amellyel a járvány hatásai miatt legnehezebb helyzetbe került háztartásoknak segítséget nyújtott – ezzel azonban mindössze adós ügyfeleink  0.04%-a élt”, mondta ezzel kapcsolatban az ügyvezető igazgató.

És ami még a tájékoztató alkalmával elhangzott...

Többek közt az ügyvezető azt is elmondta, hogy a magyarországi piac meglehetősen kitisztult, és korántsincs annyi potenciális érdeklődés a befeketetések iránt a határon túlról, mint például az olaszoknál, görögöknél, vagy a lengyel piacon jelenleg tapasztalható. 

Érthető módon a covid kellős közepén, 2020-ban nem voltak jelentős tranzakciók, a piac most kezd magához térni abból az óriási visszaesésből, amelynek méretét jól érzékelteti, hogy a 2020-ban mért adatok a 2013-ban mérteknek felelnek meg.

Azt is megtudtuk, hogy a moratórium lejártával először a vállalati szektor, majd ezt követően a lakossági szektor nem teljesíthető hiteleinek száma fog nőni, hiszen a bankok nyilván azon lesznek, hogy ne végrehajtásokat indítsanak el az ügyfeleikkel szemben, hanem először megpróbálnak valamiféle közös megoldást eszközölni.

Szintén érdekes info volt még, hogy az önkéntes moratórium eszközével az adósoknak mintegy 0,04%a- élt a cégcsoportnál, ami esetükben több mint 200 ügyfelet (pontosabban szólva 222-őt) jelent a 700 ezres ügyfélkörre kivetítve.

Végezetül igazi nóvumként emelte ki az ügyvezető az ingatlanfedezet lehetőségét, amelyet most vezettek be a piacon, ezzel bővítve szolgáltatásaik körét.

 

Az EOS Csoportról:
Egyike a világ vezető nemzetközi pénzügyi szolgáltatóinak. A vállalat fő tevékenységi köre a követeléskezelés és 60 leányvállalatával, több mint 7500 munkatársával, valamint 20 000 ügyfelével piacának egyik legnagyobb szereplője. Mintegy 180 országban van jelen partnerhálózatán keresztül, közvetlenül pedig 26 országban működtet leányvállalatokat. Az ügyfélkör legjelentősebb részét a banki- és biztosítási szektor, a közművek, a telekommunikációs piac szereplői, valamint IT vállalatok teszik ki. 

 

Forrás: clue Pr / Turizmus Online

Forrás: [1] Forrás: IMF adatbázis - Financials Soundness Indicators; European Banking Authority 2020 [2] Forrás: IMF adatbázis - Financials Soundness Indicators; European Banking Authority 2020 [3] Forrás: MNB Stabilitási jelentés 2021. június [4] Forrás:


Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!
Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick

Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick 

A PICK tavaszi kampánya arra buzdítja az embereket, hogy mozduljanak ki a négy fal közül
Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák

Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez

Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.