Jeles borászok és éttermek parádéja

Finom borokat és kiváló ételeket, folklór- és zenei programokat kínálnak azoknak, akik részt vesznek a XVIII. Egri Bikavér Ünnepen a hevesi megyeszékhely központjában, az Érsekkertben – hangzott el a szerdán tartott sajtótájékoztatón. Az eseménysorozat a szőlőskertek, a szőlősgazdák védőszentjének, Szent Donátnak a napjához is kapcsolódik.

A július 10-13. között megrendezésre kerülő nagyszabású fesztiválra sok látogatót várnak – jelentette ki a főszervező, Tarsoly József, Eger város hegybírója. Sorrendben ez lesz a negyedik, amelyet kivételes hangulatú környezetben, Eger ősparkjában, a korzón és környékén, valamint a szökőkút mellett tartanak. Az eseményen az Egri borvidék minden jelentős borászata képviselteti magát. A minőségi italokhoz pedig az egri és a város környéki éttermek ajánlanak egyedi fogásokat.



Traktoros gyorsulási és szépségverseny

A fesztivál középpontjában ezúttal is Eger zászlósborai állnak: a bikavér, illetve annak fehér változata, az Egri Csillag áll. Ezek mellett a helyi termelők rozé borait is megismerhetik a vendégek. Közel negyven borászat csaknem 120-féle nemes italát kóstolhatják meg az idei fesztiválra érkezők. Emellett húsz étterem páratlan gasztronómiai élményt garantál az érdeklődőknek. Az eseményt ünnepélyes keretek között dr. Kállay Miklós professzor, a Magyar Bor Akadémia elnöke nyitja meg.

Tarsoly József arról is beszélt, hogy a bikavér ünnep részeként a hevesi megyeszékhelyen, a Gárdonyi Géza Színház Deák Ferenc út előtti szakaszán tartják az egri borászok traktoros gyorsulási és szépségversenyét. Az erőgépek díszítését és a gyorsulási versenyen nyújtott teljesítményét háromtagú zsűri bírálja majd el. Emellett a fesztivál teljes területén wifi-elérést biztosítanak, és több nyereményjátékkal is készülnek a szervezők. Meghirdették a "Fotózz bikavért!" pályázatot is, melynek célja, hogy azokat díjazzák, akik egyedi látásmóddal mutatják be az Egri borvidék legismertebb nedűjét.

Együttműködést ajánlanak

A rendezvény környezetét vonzónak tartja Barabás Zoltán, a Magyar Gasztronómiai Szövetség alelnöke is. A nemzetközileg elismert, nagy múltú szövetség a hazai szakácsokat, az éttermi szakembereket, a cukrászokat és a pékeket tömöríti soraiba. Az alelnök hangsúlyozta: együttműködési megállapodást kívánnak kötni az Egri borvidékkel annak érdekében, hogy a hazai éttermek a jövőben az ételeik mellé minél több jó minőségű egri bort is ajánljanak a vendégeknek.



Az Érsekkertben felállításra kerülő Egri Bikavér Színpad kulturális programokkal várja az érdeklődőket – számolt be Kovács Katalin, az Egri Kulturális és Művészeti Központ igazgatója. A fesztivál előtt egy nappal kezdődő XXVI. Agria Folktalálkozó résztvevői ugyanis műsort adnak, és nemzetközi táncházat szerveznek az Érsekkertben. Emellett neves zenekarok is tartanak koncerteket a négy nap alatt. Látványosnak ígérkezik a fiatal ökölvívók sporttalálkozója is, akik a közönség előtt mérik össze tudásukat.

Fonogram-díj, másodszor

A fesztiválon immár 18. alkalommal lép fel a közelmúltban Fonogram-díjjal másodszor is kitüntetett egri Kerekes Band – erősítette meg Fehér Zsombor, az együttes frontembere. Ezúttal önálló sátorral jelennek meg a bikavér fesztiválon és kulturált borfogyasztásra invitálják a vendégeket.

Az érsekkerti Zenepavilonnál kialakított Egri Csillag Színpadon többféle stílust képviselő zenekar lép majd fel, ezzel is biztosítva a jó hangulatot – mondta Törőcsik Gábor programszervező a Part Egyesület képviseletében. Emellett délutánonként kreatív gyermekprogramokkal is várják a kicsiket, a színpadnál pedig fényfestésre is fogadnak alkotásokat.


Édes élet a májusi Glamping pikniken

Édes élet a májusi Glamping pikniken 

A Nomád Hotel & Glamping 9. alkalommal rendezi szezonnyitó piknikjét május utolsó vasárnapján.
Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól

Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól 

A Bortriatlon egy nagyon izgalmas rendezvény, aminek egyik fontos állomása a Szürkebarát Hétvége.
Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?