hirdetés

Jövő hétvégén Mangalica Fesztivál!

2019-ben 12. alkalommal lesz Budapesten Mangalica Fesztivál, a belváros szívében az V. kerületi Szabadság téren, ez országosan a 37. Mangalica Fesztivál lesz, hiszen Budapest mellett Debrecenben, Székesfehérváron és Szegeden is redeznek fesztivált.

hirdetés

Veégh Attila, a Mangalica Fesztiválok főszervezője a Divin Porcello sonkabárban szervezett sajtótájékoztatón elmondta, hogy nagy utat tettek meg a mangalicamarketingben a 2008-as indulástól napjainkig. Jelenleg a tél legnagyobb szabadtéri fesztiválja a rendezvény 40-50 ezer látogatóval.

A rendezvény továbbra is ingyenesen látogatható és nagy hozadéka, hogy összekötötte a gazdákat a veővkkel és elindított egy lakossági a fam to table mozgalmat, amelynek eredményeként számos főként fővárosi háztartásnak van saját mangalicabeszállítója. A kilátogató érdeklődő közvetlenül találkozhat az ország minden pontjáról érkező tenyésztőkkel és őstermelőkkel, sok esetben attól veszi meg a terméket, aki maga állította elő. A vásárló garantáltan mangalicából készült termékekhez jut, hiszen csak a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete (MOE) által ellenőrzött állományból kikerült áru lesz a rendezvényen: a szakmai felügyeletet az idén 30 éves egyesület garantálja.

Tóth Péter, a MOE elnöke elmondta, hogy az egykor 200-ról 60 000-re bővült állomány nagyobbik része exporta megy, rendkívül keresett ez a prémium hús Japánban és Európában. A következő 10-20 évben várhatóan duplájára nőhet az állomány, de tömegélelmiszer sosem lesz a nagy területet, sok takarmányt igénylő, a nagyüzemi sertésnél lassabban fejlődő mangalicából. Minden ami jó és drága azt hamisítják - ez is elhangzott. Ez ellen a MOE védjeggyel küzd, ősztől pedig a hentesektől alapanyag mérleget kérnek.

 

A kiállító mangalicatenyésztők és termékforgalmazók egységes megjelenéssel, azonos méretű faházakban árusítanak, a néhány kocás családi gazdaságtól a legnagyobb húsipari vállalkozásokig. Ezzel is segítve a családi gazdaságok esélyegyenlőségét. 

A mangalica felhasználhatóságának sokszínűségét a helyben sült egész malac, a klasszikus disznótoros ételek mellett a kilátogató vendégek a legmodernebb technológiával rendelkező food truck-okban készülő mangalica street food, azaz könnyen, gyorsan, akár kézből is fogyasztható menükben is kipróbálhatják.

A rendezvény egyik legnépszerűbb pontja általában az élőállat kiállítás, ahol ideiglenesen felépített karámokba költözik a három fajtából 3-3 példány és egy anyakoca malacokkal. 2018-tól újra élő példányokban tudunk FEKETE MANGALICÁT kiállítani, ami 20 éves tenyésztői és génmegőrzési bravúr a MOE részéről.

Szombaton a hagyományosan bográcsban készült ételek főzőversenyét tartják, amire nevezési díj nélkül, ingyenesen lehet jelentkezni a fesztivál weblapján a főzni szerető baráti társaságoknak, cégeknek, bárkinek. A főzőversenyt február 9-én (szombat) 10-15 óra között lesz, és ünnepélyes díjkiosztóval zárul.

 

A fesztiválon már többször bemutatta főzőtudományát Litauszki Zsolt, a Gundel executive séfje és Anger Zsolt, színész-rendező, akik a sajtótájékoztatón elmondták, hogy a megfelelően tenyésztett mangalicából készült ételekkel garantált sikert lehet aratni. Annyira hálás alapanyag a megfelelő hús-zsír aránnyal, zamataival, vörös színével, omlósságával hogy a japánok a marhahúsok Rolls Royce-a, a cobe marha után cobe pig-ként emlegetik.

 

A kilátogató vendégek számára a legnagyobb vonzerő főként a megjelenő, kiváló minőségű, megbízható termékek, de mindeközben remek szórakozási lehetőségekkel is várja őket a fesztivál: egész napos színpadi műsor, vásári komédia, gasztrobemutatók, tepertősütés és koncertek sora várja a látogatókat.

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Ön szerint az éttermesek/szállodások felkészültek a GDPR-ra?

Kiadónk társoldalai