hirdetés
hirdetés

Kádár János sírhelye a helyén marad

Ha 800 ezerért megváltják?

hirdetés

Kádár János sírhelye, a Munkásmozgalmi Parcella, és Pantheon megszüntetése kapcsán a Budapesti Temetkezési Intézet Zrt. kijelenti, hogy a jelzett sírhelyeken nyugvó elhunytak sírhelyeit nem kívánja megszüntetni, felszámolni, az elhunytakat máshová exhumálni.

Erre a BTI-nek sem joga, sem szándéka nincs, és nem is volt sohasem. Bár a parcella sírhelyei, ezen belül néhai Kádár János sírhelye sem védett a Kegyeleti törvényben foglaltak szerint, de maga a sírtábla - hasonlóan a Fiumei úti Sírkert jelentős részéhez - műemléki védelem alatt áll.

A BTI szakmai, és jogi megítélése szerint a parcella, illetve a sírhelyek védettségéig viszont az újraváltás lehetőségét a jogszabályi keretek között biztosítaniuk kell a sírok felett rendelkező természetes személyek, jogi személyiségek, szervezetek, illetve örököseik, vagy esetleges jogutódjaik számára.

Mint azt az origo vasárnap megírta, felszámolhatják Kádár János és felesége sírját a Fiumei úti temetőben, hacsak nem váltja meg valaki újra a parcellát 800 ezer forintért. A pártfőtitkárnak nincs élő hozzátartozója, az MSZP viszont hajlandó kifizetni a kért összeget.

A sírt a védett emlékhelyeket gondozó Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság is megmenthetné azzal, hogy védetté nyilvánítja, de Boross Péter, korábbi miniszterelnök, a bizottság jelenlegi elnöke azt mondta a Borsnak, hogy a testületben egyelőre nem született döntés az ügyben, bár ő maga támogatná Kádár sírhelyének védetté nyilvánítását.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai