hirdetés
hirdetés

Kaposvár és Zselic élhető hely a fogyatékkal élőknek

Az EDEN „Kiváló Európai Desztinációk” idei magyarországi pályázatának győztese Kaposvár városa lett.  

hirdetés

A „Könnyű elérni, nehéz elhagyni” témában kiírt pályázatot „Kaposvár és a Zselic, ahol az élmény szembe jön…” című pályaművével nyerte el. Ebből az alkalomból Kaposváron a héten szakújságíróknak rendeztek „bejárást”, ahol megmutatták mennyire tudtak eleget tenni a fő témának, az akadálymentesített turizmusnak. A Magyar Turizmus Zrt. szervezte tanulmányútra Mártonné Máthé Kinga belföldi igazgató kísérete el a csoportot.

A gyönyörű városháza dísztermében, az alpolgármester asszony, Oláh Lajosné köszöntése után kisfilmen mutatták be a nyertes desztinációt, majd Máyerné Bocska Ágnes (Tourinform Kaposvár) kíséretében győződhettünk meg arról, hogy a város méltán nyerte el az első díjat. Mint megtudtuk, a pályázat meghirdetése előtt már jelentős eredményeket értek el az akadálymentesítésben, és nagy figyelmet fordítottak a fogyatékkal élőkre is.
A város néhány év alatt a tudatos városfejlesztésnek köszönhetően, és a lakosság kéréseinek megfelelően alakul, szépül, tágas, szellős terekkel, sétálóutcákkal gazdagodott, és ma már nem csak a festők és a virágok városának, hanem a szökőkutak és a szobrok városának is nevezhetik. Több mint harminc szökőkút található a városban, köztük a híres négy évszak elnevezésű, amely stílszerűen Vivaldi Négy évszakját játssza. Érdekesség, hogy minden köztéri szobor körbejárható és megtapintható.

A városban akadálymentes az Együd Árpád Kulturális Központ, a Szivárvány Kultúrpalota és a Rippl-Rónai villa is, valamint a városi fürdő és a strand teljes területe, tapintható belváros térkép, valamint audio-guide segíti a vakokat és gyengénlátókat. A hallássérültek számára speciális DVD készült, amelynek szereplői - egy hallássérült édesapa és kisfia - jelelve járják végig a várost.

Máyerné Bocska Ágnes elmondta, hogy mindig fontosnak tartotta, hogy a fogyatékkal élők személyesen megismerjék, megtapasztalják a turizmusban rejlő lehetőségeket és ehhez személyre szabott segítséget kapjanak. A fogyatékkal élők turizmusba integrálásában, szabadidejük hatékony eltöltésében, a természet, kultúra és a hagyományok legszélesebb körű megismertetésében Kaposvár és a Zselic térségének tevékenysége példamutató.
Az információs iroda már 2010 óta akadálymentes, vezetősáv van és mozgáskorlátozottak számára használható a mosdó is. Gondoltak a hallássérültekre is, őket segíteti, hogy kiépítettek egy indukciós hurkot, nemcsak itt, de a kulturális intézményekben is. A vakokat és gyengénlátókat Braille írásos nyilvántartási tábla és információs anyagok várják. Honlapjukon pedig már 2010 óta „A” szintű akadálymentes oldalak vannak – tudtuk meg Máyerné Bocska Ágnestől.

Meglátogattuk a Hotel Kapost is, ahol emeletenként 2-2 szoba akadálymentesített és a terasz és a kávéház terasza rámpáról elérhető.

A Zselici Tájvédelmi Körzet területén lévő Kardosfai Ökoturisztikai és Konferenciaközpontot néztük meg, amelyet nem csak akadálymentesítettek, de felkészültek az élelmiszerérzékeny turisták fogadására is. A Csillagos égbolt szállodájaként is ismert hotel kuriózum, mert egyre kevesebb hely található a Földön és Magyarországon is, ahol a sötét égbolt szinte zavartalanul látható – ezek egyike a Zselic, Európa első Csillagoségbolt-parkja, Európa egyik legkisebb fényszennyezésű területén, a Zselici Csillagoségbolt-parkban.
Bőszénfán a Szarvasfarmra utaztunk, ahol szelíd szarvasokkal találkoztunk. A Bőszénfai Szarvasfarm aggancs bemutatója a kiszolgálóhelység, és az étterem szintén jól megközelíthető akár kerekesszékkel is.

A nyertes magyarországi térség marketingeszközeinek fejlesztéséhez a magyar Turizmus Zrt. 2 millió forint értékben járul hozzá. A térség részt vehet továbbá a 2013. évi Európai Turizmus Fórumon, ahol európai társaival átveheti a “Kiváló Európai Desztináció” díjat. A nemzetközi piacokon való promóciót a közös európai portálon való megjelenési lehetőség és az Európai Bizottság által a desztinációkról készítendő film segíti. Részt vehet továbbá az Európai Bizottság kezdeményezésében megvalósuló, az európai nyertes desztinációk szakmai együttműködését elősegítő hálózatfejlesztési projektben. A nyertesről magyar és angol nyelvű szakmai összefoglaló készül.

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai