Képzéssel orvosolnák a munkaerőhiányt Észak-Magyarországon

2016 első hét hónapjában 5,1 százalékkal több vendég érkezett Észak-Magyarországra, a vendégéjszakák száma pedig 5,2 százalékkal volt magasabb, mint 2015 hasonló időszakában – jelentette ki Molnár Anita, a Magyar Turisztikai Ügynökség munkatársa a hétfőn Egerben tartott regionális sajtótájékoztatón. Hozzátette: az érkezők a korábbihoz hasonló hosszúságú időt töltöttek el a térségben, ami tehát nem változott.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A hevesi megyeszékhelyen, a négycsillagos Hotel Koronában tartott tájékoztatót a turisztikai ügynökség az Észak-Magyarországi Gyógyturisztikai Egyesülettel közösen. Molnár Anita kiemelte, a regionális marketing igazgatóság az elmúlt hónapokban több turisztikai akciót bonyolított le. A küldőpiacok közül a Lengyelországból érkezők eddig összesen 16,8 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek el Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Nógrád megyében. Ez országosan is kiemelkedő eredmény.

Növekvő cseh, román és ukrán érdeklődés

A szakemberek más piacokon is erősítettek. Így Romániában is kampányt folytattak és több szakmai vásáron mutatták be Észak-Magyarország turizmusát. Ennek köszönhetően 29 százalékkal több vendég érkezett a szomszédos országból. Emellett cseh nyelvű kiadványt is készítettek az északi régióról, és még az idén egy nagyszabású rendezvény keretében mutatják be Prágában a térség turisztikai látványosságait. Szlovákiában családbarát kampányt folytattak és eddig 9,7 százalékkal több vendéget fogadtak a tavalyi hasonló időszak eredményéhez képest. Az esztendő első hét hónapjában a három északi megyébe több angol és ukrán turista is érkezett.

A továbbiakban Molnár Anita arra hívta fel a figyelmet, hogy 2016 hátralevő hónapjaiban részt vesznek a Nyugdíjas Expón, amelyre sok érdeklődő várható. Emellett az Észak-Magyarországi Egészségturisztikai Egyesülettel közösen, 10 ezer példányban adták ki a legújabb egészségturisztikai füzetet magyar, illetve szlovák és lengyel nyelven. Ebben a régió térképét is megtalálják az érdeklődők. Az új kiadvánnyal is szeretnék még jobban felkelteni a külföldi turisták figyelmét Észak-Magyarország iránt.

Előtérben a digitális technika

Ezt követően Rittenbacher Ödön, a Magyar Turisztikai Ügynökség észak-magyarországi szakmai munkatársa a növekvő lengyel piac jelentőségéről beszélt. Kiemelte, hogy az elmúlt években elsősorban Wroclawban, Katowicében és Krakkóban vásárokon népszerűsítették Észak-Magyarország turizmusát. Novemberben pedig a krakkói borászati kiállításon vesznek részt. Szoros kapcsolatot alakítottak ki a lengyel utazási irodákkal, valamint együttműködnek a National Geographic varsói képviseletével is. Ősszel egy dzsippel érkező szakmai csapatot várnak tőlük, akik hat napon át ismerkednek majd Észak-Magyarország nevezetességeivel, tapasztalataikról képes beszámolókat készítenek a magazinnak.

A sajtótájékoztató további részében a gondokról is szó esett. Elsősorban arról, hogy az északi régióban dolgozó turisztikai vállalkozóknál is egyre nagyobb gondot okoz a munkaerőhiány. Ezért a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara pincér, szakács és cukrász szakmákban indít képzéseket. Fülöp Gábor, a kamara főtitkára arról szólt, hogy a turisztikai vállalkozások a csökkenő munkaerővel is igyekeznek megtartani a piacaikat. A költségeik csökkentésére pedig erőteljesebben alkalmazzák a digitális technikát. Ennek a tudatosabb elterjesztésére és ösztönzésére hamarosan vállalkozói fórumokat tartanak.

Felnőtt szakácsokat és pincéreket képeznek

Ma már a szállodákban a recepciós is kevés, mert másokhoz hasonlóan hiányszakmának számít – jelezte Tóthné Bánszki Zsuzsa, az Észak-Magyarországi Gyógyturisztikai Egyesület titkára. Ezért a munkaügyi központokkal és a képzőhelyekkel együttműködve indítanak oktatást felnőtt szakemberek átképzésére. Októbertől például kilenc hónapos kurzust kezdenek pincérek és szakácsok képzésére. A résztvevők a gyakorlati feladataikat az egyesülethez tartozó szállodákban végzik majd, a legjobbaknak pedig munkaszerződést kínálnak a hotelek.

Az előadó arról is beszélt, hogy az egyesület továbbra is fontos feladatokat vállal annak érdekében, hogy a gyógyfürdőket és az ottani orvosi szakrendeléseket még jobban megismerhessék a gyógyulni vágyó vendégek. Emellett csatlakoztak a Magyar Turisztikai Ügynökség éves romániai kampányához is. Így a lengyelek mellett egyre több román vendég gyógyulásában működhetnek közre.

Három területen fejlesztettek

Az utóbbi években az egyesület három fontos fejlesztést valósított meg – jelentette be Fekete László elnök. Honlapot szerkesztettek, amelyen folyamatosan közzéteszik a programajánlataikat. Emellett a gyógyító munka erősítésére különféle eszközöket vásároltak, a régióban található gyógyvizekre vonatkozóan pedig tudományos elemzésekkel bízták meg az érintett szakembereket. Az egyesület sikeresen mutatkozott be Moszkvában is. Emellett ukrán orvosokat láttak vendégül, akik megismerkedhettek néhány észak-magyarországi gyógyfürdővel és a kezelésekkel. Kijevben is sikerült népszerűsíteniük a régió gyógyvizeinek kínálatát, ennek hatására ma már Ukrajnából is fogadnak gyógyulni vágyó vendégeket.


Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!
Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick

Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick 

A PICK tavaszi kampánya arra buzdítja az embereket, hogy mozduljanak ki a négy fal közül
Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák

Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez

Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.