Később készül el a berlini Múzeum-sziget

Újabb projektet ért el a németországi nagyberuházások sorsa, a stuttgarti főpályaudvar, az új berlini nemzetközi repülőtér és a hamburgi koncertközpont, az Elbphilharmonie  (Elba Filharmónia) után a berlini Museumsinsel (Múzeum-sziget) rekonstrukciójáról is kiderült, hogy a tervezettnél több pénzbe kerül és később készül el.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az öt múzeumból álló épületegyüttes felújításával és összekapcsolásával a német fővárosban univerzális történeti és képzőművészeti múzeumot hoznak létre, amely felveheti a versenyt a párizsi Louvre-ral, a madridi Pradóval vagy a londoni British Museummal. A Berlin központjában fekvő épületegyütteshez elvezetik a metrót és építenek egy közös fogadócsarnokot, amelyből föld alatti sétányokon lehet majd eljutni a múzeumokhoz.

Az ötből három intézmény rekonstrukciója már elkészült, a negyedik - a világhírű Pergamonmuseum - felújítása pedig elkezdődött, és 2009 óta zajlanak a 10 ezer négyzetméter alapterületű fogadócsarnok felépítésének előkészületei is.

Az épületre szánt 71 millió euró több mint felét azonban már elköltötték, pedig még az alapkövet sem tették le - írta csütörtökön a német sajtó. A beruházás költsége várhatóan bő 50 százalékkal emelkedik, és 2014 helyett csak 2017-re készül el. A problémát a talajvíz okozza, amely Berlinben szinte mindenütt gondot okoz és jelentősen megdrágítja az építkezéseket.

A múzeumok ugyan egy szigeten fekszenek a Spree folyón, de a mindenütt feltörő víz miatt az új épület alapozása a vártnál sokkal bonyolultabb. Az elsőként alkalmazott technológia nem is vált be, és a kivitelezővel szerződést kellett bontani. Kiderült, hogy kellően szilárd talajt csak nagyjából 20 méteres mélységben találni, ezért a fogadócsarnok talapzatát mintegy 1200 betoncölöpre kell helyezni. A beruházást végül egy mélyépítő cégekből álló konzorcium szerzete meg, amely jelenleg búvárok segítségével igyekszik eltávolítani az első próbálkozás maradványait és elhelyezni a 35 méter hosszúságú cölöpöket. Az épület alapkövét 2011-ben kellett volna elhelyezni, a jelenlegi ütemterv szerint erre az idén ősszel kerülhet sor.

A Pergamonmuseum felújítása is drágább lesz, a költségek nagyjából 10 százalékkal haladják meg a tervezett 385 milliót, de nem technikai problémák miatt, hanem azért, mert a 2007-ben végzett számításokhoz képest 10 százalékkal emelkedtek az árak az építőiparban. A munka a tervezettnél gyorsabban halad és egy évvel hamarabb, 2025-ben be is fejeződhet - közölték az illetékesek. A látogatók száma alapján legnépszerűbb berlini múzeum - ahová tavaly több mint másfél millióan váltottak jegyet - felújítását két szakaszban végzik, elsőként az északi, majd a déli szárnyat rekonstruálják, így az épületnek nagyjából a fele mindig látogatható. Ugyanakkor a legnagyobb kincset, a két épületszárnyat összekötő csarnokban elhelyezett Pergamon-oltárt 2014 őszétől öt évig nem lehet majd látni, mert akkor dolgoznak a csarnok tetőszerkezetén, és az időszámítás előtti második században Kis-Ázsiában készült oltárt beborítják, hogy ne sérüljön meg.

A Múzeum-sziget teljes rekonstrukciója várhatóan 1,2 milliárd euróba kerül és 2026-ban készül el, ha nem akadnak újabb problémák, amire az utóbbi időszakban több német nagyberuházásnál volt példa. Nem alakul szerencsésen például a heves lakossági tiltakozás után végül népszavazáson megerősített Stuttgart 21 nevű projekt; a Baden-Württemberg tartományi főváros főpályaudvarának átépítése januárban megjelent becslések szerint 6,8 milliárd euróba kerül, ami 2,3 milliárd euróval haladja meg a projekt előző költségvetésében szereplő összeget. A hamburgi Elbphilharmonie az első tervekben szereplő 77 millió helyett 575 millió eurót emészthet fel, és hétéves késéssel, 2017-ben adhatják át, a két berlini nemzetközi repülőtér kiváltására épített új légikikötő üzembe helyezését pedig már háromszor elhalasztották, és jelenleg nincs kijelölt dátum a közlekedés megindítására. Sajtóhírek szerint a berlini Staatsoper felújítása körül is újabb botrány kerekedik, mert előfordulhat, hogy ismét módosítani kell a csaknem 300 millió eurós beruházás lezárásának időpontját, amelyet eredetileg 2013-ra terveztek, majd először áttoltak 2014-re, legutóbb pedig 2015 őszére.

Forrás: MTI


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.