Kevesebb utazó, több betegség

Tavaly Magyarországon több utazási betegség fordult elő, mint egy évvel korábban. A legnagyobb kihívást a mediterrán utazók egészségügyi tájékoztatása jelenti, tájékoztatta a TurizmusOnline-t az Egészségtudatos Utazásért Programot népszerűsítő VIPR kommunikációs ügynökség.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Annak ellenére, hogy a gazdasági válság miatt jóval kevesebben utaznak külföldre, az utazással kapcsolatba hozható betegségek előfordulása 2010-ben növekedett. Tavaly összesen 450 hepatitis vírus által okozott fertőzést diagnosztizáltak, a 2009-es 332 esettel szemben. A hepatitis fertőzések száma viszonylag alacsony Magyarországon, így az új fertőzések egy részét akár külföldi utazás is okozhatta.  Korábban például a 2006-os istvándi járványt okozó hepatitis A vírust bizonyítottan egy Olaszországból hazaérkezett turista hozta magával. 

Világjelenség az utazási szezont követő halmozódó hepatitis A megbetegedések előfordulása. Tavaly 5 maláriás és 3 paratífuszos beteget is kezeltek Magyarországon. A trópusokról hazatérő utazók körében előfordult az egzotikusan hangzó dengue-láz is. Nagyon fontos emiatt, hogy az utazók a nyaralás előtt 4-6 héttel látogassanak el az oltóközpontokba, ahol széleskörű egészségüket óvó tanácsokat, és oltásokat kaphatnak. Fontos felhívni az utazók figyelmét arra is, hogy amennyiben utazásukról hazatérve, vagy azt követően megbetegednek, akkor az orvosuknak mindenképpen jelezzék, hogy merre jártak a közelmúltban. Ez megkönnyítheti a betegség időben történő felismerését, és így lényegesen jobbak lehetnek a gyógyulás esélyei is, és elkerülhetőek a téves diagnózisok.

Idén immár ötödik éve működik az Egészségtudatos Utazásért Program, tájékoztatta lapunkat Glázer Szilva, a program kommunikációját végző VIPR kommunikációs ügynökség munkatársa. A program elindítása az Egészséges Ifjúságért Alapítvány nevéhez fűződik, de az elmúlt évek alatt több alapítvány is csatlakozott hozzá. Az idei évben az Érthetően az Egészségért Alapítvány is szerepet vállal minél szélesebb körű ismertté tételében. 2009-ben szintén a felvilágosító kampány részeként az utazási irodák számára meghirdették 3Plusz Programot, amelyről korábban oldalunkon is olvashattak. 

Fontos az utazók tájékoztatása!

Bár a betegségek és a fertőzések bármelyik utazót érinthetik, ennek ellenére csupán minden tizedik védekezik valamilyen módon az utazási betegségek ellen.  Jó példa erre a leggyakoribb fertőzésnek számító hepatitis A elleni védőoltás felvétele. A legfontosabb cél, hogy minden utazó legyen tisztában azzal, hogy az utazásra fel kell készülnie egészségügyi szempontból is. Erre hívja fel a figyelmet a Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv (volt ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal) nevében Dr. Ócsai Lajos, a járványügyi főosztály vezetője is: „Sajnos a legtöbb magyar utazó nem is gondol arra, hogy a külföldön töltött napok egészségügyi veszélyeket rejtenek. Magyarország járványügyi helyzete kiváló, így nálunk szinte teljesen ismeretlenek, vagy nagyon ritkák az afrikai és ázsiai régióban mindennapos, akár halállal is végződő betegségek: hastífusz, különböző diarrheás betegségek, kolera, malária, dengue-láz vagy akár a leggyakoribbnak számító fertőző májgyulladás.  Éppen emiatt fontos, hogy az utazó még indulás előtt látogasson el szakemberhez, aki nemcsak felkészíti a nyaralásra egészségügyi szempontból, hanem ellátja a szükséges védőoltásokkal és gyógyszerekkel, egészségügyi tanácsokkal. Ha pedig valaki a nyaralásról hazatérve valamilyen tünetet észlel magán, akkor azonnal szakemberhez kell fordulnia, mert lehet, hogy egy egyszerű náthának vélt betegség sokkal komolyabb fertőzést takar. ” 

A mediterrán utazóknak szóló kampányt idén KOKO támogatja

A kampányt Kovács István, KOKO ökölvívó is támogatja, aki korábban saját maga is megfertőződött egy külföldi utazása során. Az Érthetően Az Egészségért Alapítvány májusban társadalmi célú kampányt indít, hogy az érdeklődők számára minél könnyebben hozzáférhetővé váljanak a szükséges egészségügyi információk. Egyéb aktivitásaik mellett, májusban társadalmi célú kampányun indul a televízióban, amiben az egészségügyi felkészülés fontosságára hívják fel az utazók figyelmét, mondta el Varga-Tarr Sándor, az Érthetően Az Egészségért Alapítvány kommunikációs vezetője. A szakember hozzátette, bár a gyakorlatban természetesen továbbra is a doktor határozza meg a legjobbnak vélt megelőzést, illetve terápiát, viszont a tájékoztatásban fontos szerepet játszhatnak az utazási irodák is, amelynek a szomszédos országokban már kialakult gyakorlata van. 

Az utazóknak fel kell készülniük az idei nyárra!

Tévedés lenne azt hinni, hogy a magyar utazók nem találkozhatnak a leggyakoribb utazási betegségekkel. A nagyon népszerű Földközi-tengeri országokban a hepatitis A vírus cirkulációja sokkal intenzívebb, mint hazánkban. A WHO éppen emiatt ajánlja a hepatitis A elleni védőoltás felvételét minden utazónak. Az észak-afrikai országokba látogatóknak ezen kívül még a hastífusz elleni védőoltás beadatása is javasolt. A megfertőződés esélye realitás mindenki esetében, hiszen a kórokozó bekerülhet a szervezetünkbe akár egy mosatlan gyümölcs vagy zöldség révén, esetleg fertőzött vízből készült jégkocka, koktél által is. Az is megtörténhet, hogy, a szállodában dolgozó helyi személyzet szolgál fertőzőforrásként. Mielőtt bárki elindulna nyaralni, látogasson el háziorvosához vagy a legközelebbi oltóközpontba, és kérjen egészségügyi tanácsadást. A szakemberek az úticél ismeretében személyre szabott tanácsokkal, oltásokkal, gyógyszerekkel látják el az indulókat.

Tudnivalók mediterrán utazóknak

A mediterrán nyaralásra készülődőknek minden esetben ajánlott a hepatitis A és B elleni védőoltás felvétele. Amennyiben valaki az észak-afrikai régióba indul, vagy Jordániát választja úti célpontként, abban az esetben a hastífusz elleni védőoltás is ajánlott számára. Azokban az országokban, ahol köztudottan rosszak a higiénés körülmények, nem szabad csapvizet fogyasztani. Érdemes gondolni arra, hogy a fagylalt, a jégkocka vajon megfelelő minőségű vízből készült-e? A zöldségek, gyümölcsök megfelelő minőségű vízben lettek-e megmosva?  A napozáshoz érdemes a Magyarországon megszokottnál jóval erősebb napvédő készítményt használni, és 11 délután 3 óra között pedig kerülni a közvetlen napsütést. Személyre szabott utazási-egészségügyi tanácsokért minden utazó forduljon a háziorvosához vagy a lakóhelyéhez legközelebb lévő oltóközponthoz. További utazási és egészségügyi információkat olvashatnak a www.utazaselott.hu portálon.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.