Kiállítással nyit ősszel a megújult Olof Palme Ház a Városligetben

A Millennium Háza a Városliget történetének jeles eseményeire fókuszáló kiállítással nyílik meg ősszel. Az 1250 négyzetméter alapterületű épület kulturális közösségi térként újul meg a két évnyi körültekintő restaurálást követően.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

 Ősszel nyílik meg Millennium Háza néven a volt Olof Palme Ház, a Városliget legrégibb és egyik legimpozánsabb épülete, amely a Liget Budapest Projekt keretében újul meg - mondta el Baán László, a projekt miniszteri biztosa csütörtökön az MTI-nek. Felidézte, hogy a neoreneszánsz stílusú épület műemléki rekonstrukciója 2017 novemberében indult el. Kiemelte: mindez komoly értékmentés, hiszen a századforduló egyik értékes építészeti mementóját sikerült most az eredeti, Pfaff Ferenc által jegyzett tervek alapján helyreállítani.

"A Millennium Háza jelképe a Liget Budapest Projekt alapvető célkitűzésének: a régi értékek megőrzésének és egyben legkorszerűbb módon történő megújításának" - hangsúlyozta Baán László. Hozzátette: a cél az volt, hogy a Millennium Háza megtalálja a helyét a jövő Ligetében, és ne csupán a múlt fényét újra megidéző egyik ékköve, de élő, tartalmas, látogatott tere is legyen a Városligetben létrejövő új kulturális negyednek.

Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója a részletekről elmondta, hogy a tesztüzemre való felkészítés mellett jelenleg építik a különleges Zsolnay-díszkutat a kertben és installálják a kiállítást az őszi nyitásra. A ház homlokzatán több tucat restaurátor munkája nyomán újultak meg a gazdag Zsolnay-díszítések, az épületben elbontották az utólagos toldásokat, visszaállítva az eredeti térszerkezetet. Elkészült az új tetőzet is, amely az épület két szárnya fölött hatalmas üvegfelületeket kapott, így természetes fény is bevilágítja a belső tereket.

Az épület főbejárata visszakerült az eredeti, Hermina út felé néző oldalra - mondta el Gyorgyevics Benedek. Hangsúlyozta, hogy minden részletre kiterjedő restaurátori terv készült annak érdekében, hogy a ház homlokzatának patinás, színes-mázas díszítéseit az eredeti, több mint 130 éves állapotoknak megfelelően állítsák helyre.

A munkálatok egyik legfontosabb vezérelve volt, hogy a díszítő elemeket lehetőség szerint ne mozgassák, hanem az eredeti helyükön restaurálják. A helyszínen mintegy 2 ezer elemet újítottak fel, míg restaurátorműhelyben további összesen 2500 kerámiát állítottak helyre. A sérült, hiányzó elemeket - több mint 2 ezer darabot - az épületről fennmaradt korabeli felvételek és a Zsolnay-mintakönyvek alapján sikerült az eredeti gyártási technológia alkalmazásával pótolni.

Mint mondta, a városligeti épületen keverednek a reneszánsz motívumok és a középkori templomokat idéző faunfejek, de egyiptomi és görög nőalakok, perzsa szárnyas oroszlánok is felfedezhetők a gazdagon díszített homlokzaton. A növényi indák, sárkányos virágvázák és szárnyas oroszlánok között többször is feltűnik a három nagy reneszánsz géniusz, Leonardo, Raffaello és Michelangelo arcképe. "Több tucat restaurátor kétéves munkájának köszönhetően a ház hosszú évtizedek után végre eredeti értékéhez méltó gondoskodást kapott, visszanyerte eredeti külsejét, és így ismételten a főváros egyik legkülönlegesebben díszített épületeként várja majd a látogatókat" - jelentette ki Gyorgyevics Benedek.

A vezérigazgató kiemelte, hogy a Városligetben egyedülálló rózsakertet is telepítettek az épület bejáratához. A tájépítészek az épület karakteréhez illeszkedően tervezték meg az 1500 töves Rózsakertet, amely a Millennium Háza előkertje lesz. A kert látogatói ízelítőt kaphatnak az új, úgynevezett "modern rózsafajtákból", láthatnak néhány régi, de még ma is kedvelt fajtát a 17-18. századból és találnak a rózsákkal jól társítható évelő virágokat is. Padok, színes növénykiültetések tarkítják a területet, a kert központi része pedig egy új Zsolnay-díszkút lesz.

Gyorgyevics Benedek arról is beszélt, hogy az 1250 négyzetméter alapterületű épület kulturális közösségi térként újul meg: interaktív kiállítótérrel, mélyföldszintjén pedig egy kisebb előadóteremmel, amely elsősorban múzeumpedagógia foglalkozások helyszíne lesz. Hozzátette: a Millennium Háza a Városliget történetének jeles eseményeire fókuszáló kiállítással nyílik meg ősszel. A kiállítótérben 21. századi technikával és tudástárral biztosítanak majd sokrétű élményanyagot a látogatóknak, emellett egy Zsolnay-kerámiákkal díszített kávéházat működtetnek majd az épületben.

{youtube|id=GdcYXDCCu_g}

Gyorgyevics Benedek emlékeztetett arra, hogy ősszel Európa legnagyobb kulturális városfejlesztésének részeként a Millennium Háza és a Rózsakert mellett megnyílik az ország egyik legnagyobb és legkomplexebb játszótere és elkészül a Komáromi Csillagerőd tejes körűen megújított épülete is.

Forrás: MTI


Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!
Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick

Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick 

A PICK tavaszi kampánya arra buzdítja az embereket, hogy mozduljanak ki a négy fal közül
Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák

Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez

Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.