Kihirdették a legjobb borok listáját

Az egri Tóth Ferenc Pincészet 2016-os Leányka Superior és a soproni Luka Enikő Pincészet 2015-ös Kékfrankos borainak ítélte a 2018-as Magyar Bor Nagydíjat a Magyar Borszakírók Köre.

A szakmai szervezet harmadik alkalommal tette közzé azoknak a magyar termelők által készített száraz és félszáraz, fehér és vörös boroknak a Super 12 listáját, amelyeket tagjai az elmúlt évi kóstolási tapasztalataik alapján a legjobbaknak ítéltek - közölte az MTI-vel pénteken a Magyar Borszakírók Köre.

A közlemény szerint a verseny keretében a borszakírók először szavazataikkal rangsorolták az elmúlt öt évjárat olyan borait, amelyek kiemelkedő minőségűek és nemzetközi összehasonlításban is versenyképesnek, majd a tizenkettes listákra felkerült fehér és vörös borokat két bizottság kóstolta és pontozta.

A Super 12 listákon ezúttal összesen tizenegy borvidék képviselteti magát, a legtöbb borral Eger (6), Tokaj (4) és Szekszárd (3), míg a Balatoni borrégióból három borvidék összesen öt bora került a legjobbak közé.

A két listán az alábbi fehér és vörös borok szerepelnek (ABC sorrendben):

Dobosi Pincészet Háromszög Olaszrizling 2016 (Balaton-felvidék)

Figula Pincészet Száka Olaszrizling 2015 (Balatonfüred-Csopak)

Gallay Kézműves Pince Nyékládháza Zenit 2015 (Bükk)

Holdvölgy Expression Tokaji Hárslevelű Becsek 2015 (Tokaj)

Káli Kövek Rajnai Rizling Szentantalfa 2016 (Balaton-felvidék)

Kovács Nimród Borászat Nagy-Eged Furmint 2015 (Eger)

Pajzos Pincészet Tokaji Hárslevelű 2015 (Tokaj)

Tokaj Nobilis Szőlőbirtok Barakonyi Furmint 2015 (Tokaj)

Tornai Pincészet Top Selection Aranyhegy Juhfark 2016 (Somló)

Tóth Ferenc Pincészet Egri Leányka Superior 2016 (Eger)

Szászi Birtok Badacsonyi Rózsakő 2017 (Badacsony)

Szepsy Pincészet Úrágya Tokaji Furmint 2015 (Tokaj)

Balla Géza Sziklabor Feketeleányka & Cabernet Franc 2015 (Ménes)

Bock Pince Villányi Merlot Special Reserve 2013 (Villány)

Eszterbauer Borászat Nagyapám Kadarka 2017 (Szekszárd)

Gere Attila Pincészete Fekete Járdovány 2016 (Villány)

Csobánc-hegy Petit Rhone 2013 (Badacsony)

Luka Pincészet Kékfrankos 2015 (Sopron)

Mészáros Borház Bodzási Kékfrankos Prémium 2015 (Szekszárd)

St. Andrea Nagykadarka Nagy-Eged Grand Superior 2016 (Eger)

Stumpf Pincészet Nagy-Eged Öregtőkék Kékfrankos 2015 (Eger)

Schieber Pincészet Patina Cabernet Franc 2013 (Szekszárd)

Tóth Ferenc Pincészet Kékfrankos Superior Tornyos 2013 (Eger)

Thummerer Pincészet Egri Bikavér Grand Superior 2015 (Eger)

Forrás: Élelmiszer Online/MTI


Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.
Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.
Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc

Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc  

Második éttermét nyitja a BURGER KING Zalában.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?