hirdetés

Kihúzták a gyufát: nézegessen különleges koncepciójú éttermet!

Neve: Robba. És egyedi megjelenésének köszönhetően sokan keresték fel, amíg a világjárvány okán nem zárták be ideiglenesen, ahogy az összes többit a városban.

hirdetés

A Robba egy különleges megjelenésű étterem és kávézó, Ljubljana központjában, a Fő téren, közvetlenül a város híres szökőkútjának közelében, a „Három folyó kútja” mellett. Mivel a szökőkutat Francesco Robba, híres olasz szobrászművész készítette még a 18. században, és ez a szlovén Ljubljana egyik fő találkozóközpontja is, nem véletlen tehát, hogy így nevezik a AKSL architekt építészcsoport által tervezett vendéglátóegységet.

Fotó: Janez Marolt
Fotó: Janez Marolt

A hely belső dizájn-jának megjelenése a gyufásdoboz elvén alapul. Héja, azaz a doboza fehér, amelyben egy tálcán csúsznak ki a gyufafejek, saját történetüket elmesélve, ezek a "tálcán" álló bútorok. A helyiség mintája nagy háromszög geometriai részeiből áll: pasztell rózsaszín, fekete, fehér és természetes faszínben. A grafikai tervezésben elsősorban Francesco Robba barokk mester művészetére alapoztak, őt választották a belsőépítészek a Robba étterem főszereplőjének.

Fotó: Janez Marolt
Fotó: Janez Marolt

AKSL tervezői csapata: "A csillag alakú nagy méretek és a merész, figyelemfelkeltő színek mindenképpen összefüggenek a barokkra jellemző túlzott és gazdag megjelenéssel. Bár a Robbában felhasznált panelelemek egyszerű és költséghatékony megoldás, a Robba étterem esetében bebizonyosodott, hogy milyen nehéz volt összeilleszteni, akárcsak a szokásos parketta elemeket. Maga a tér keskeny és hosszú, több szint és magasság osztja meg a teret az étterem bejáratától a hátsó részig. A háromdimenziós mintázatú alkalmazása optikailag megváltoztatja a benyomást a valódi térbeli dimenziókról."

Fotó: Janez Marolt
Fotó: Janez Marolt

Különös figyelmet fordítottak a helyiségben a világításra. Az egész térben szétszórt fekete fali lámpákat helyeztek el, amelyek mintegy "jönnek-mennek" a barokk múlt és a jelen között - a Robba fehérsége és színei között. A három szintes belső teret különféle hangulatok szerint rendezték be, ezt a  különböző székekkel, asztalok elhelyezésével érték el. A központi helyre tett kandalló különleges hangulatot nyújt télen a Robbában.

Projekt neve: Robba étterem

Projekt típusa: bár + bisztró

Befektető: privát

Fotós: Janez Marolt

Helyszín: Ljubljana, Szlovénia

A projekt éve: 2015

A kivitelezés éve: 2016

Szerző: AKSL arhitekti d.o.o.

A projekt csapata: Špela Leskovic, Aleš Košak, Maja Pečar

 

 

 

Turizmus Online
a szerző cikkei

(forrás: AKSL / Turizmus Online)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Utazási irodásként miképp készülnek a majdani esetleges nyitásra?

Kiadónk társoldalai