Királyi borok, főúri kastélyok

A Magyar Turizmus Zrt. Északmagyarországi Regionális Marketingigazgatósága októberben tanulmányutat szervezett a térség attrakcióinak bemutatására. A túra során megtekintettük Miskolc nevezetességeit, ellátogattunk Tarcalra, a degenfeldi szőlőbirtokra, végül sétát tettünk Tokajban.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

'

„Ez a város, Miskolc mindig várni fog” hangzik az ismert P. Mobil-dal, és sokunknak hosszú évekig ez volt a várossal kapcsolatos egyetlen élménye. Alig két évtizeddel később a hajdani acélvárost nem sok választotta el attól, hogy Európa kulturális fővárosa legyen. S Marton Éva, Laár András, José Cura és a többiek nagyon egyetértettek volna a döntéssel. A helyiek a kezdeti csalódottság után annál nagyobb elszántsággal folytatják az elkezdett munkát, melynek gyümölcse már ma is látható. A sétálóutcában a munka dandárja elvégeztetett, már csak egy-egy épület homlokzata rondít bele az egységesülő összképbe. A Déryné utca sarkán szintén megújult az ország első kőszínháza, amely több épületben ad otthont a nagyszínháznak, a kamarának, a játékszínnek és a Színész Múzeumnak. A túloldalon a Kandia közön át jutunk a tavaly átalakított romantikus Szinva teraszra, amelyet a helyi fiatalok pillanatok alatt belaktak. A Rákóczi utcai Művészetek Háza szintén sikeres kulturális projekt. A városon kívül a legnagyobb szabású átalakítás a Barlangfürdővel történt, Miskolctapolcán. Bővült a külső kagylómedence, felépült a hajdani tavi fürdő mása, új wellnesslétesítmények, hosszabb barlangfolyosók és új belső termek nyíltak. Az éjszakai fürdőzés minden Miskolc környéki programnak – akár pihenő, akár üzleti célú – méltó záróakkordja lehet.

Tokaji Renaissance

A Tokaj-Hegyaljai történelmi borvidék, a világ első zárt borvidéke (1737) 2002-ben nyerte el a világörökségi címet a kultúrtáj kategóriában. 27 települést foglal magába, köztük Tokaj városát, Bodrogkeresztúr, Bodrogkisfalud, Mád, Mezőzombor, Rátka, Szegi, Tarcal és Tállya legjobb termőhelyeit, valamint idetartozik a sátoraljaújhelyi Ungvári-pince, a sárospataki Rákóczi-pince, Hercegkúton a Kőporosi és a Galamboshegyi pincesor és Tolcsván az Oremus és a Bormúzeum pincéi is. A szőlőhegyeken többnyire furmint-, hárslevelű- és sárgamuskotály- ültetvények találhatók. Mindhárom fajta jól aszúsodik.

A Degenfeld-birtok Tarcalon

A Degenfeldek kárpótlási jegyekből tíz évvel ezelőtt kezdték a modern szőlészet-borászati központ létesítését, amely mára eléri a 100 hektárt. Ezenkívül a család Tokaj főterén szintén visszavásárolta a hajdani Degenfeld-palotát, amely a felújítás után konferencia- és turisztikai központtá alakult át. Legújabb beruházásuk a szőlőbirtokon álló kastélyszálló, amely építőipari nívódíjat kapott a műemlékhelyreállítás kategóriában. A szálloda Magyarországon másodikként tagja a „Small Luxury Hotels of the World” klubnak. A pincészet, a szálloda és a konferencia-központ együttese ma már vonzó csomagajánlat lehet kül- és belföldi vendégeknek egyaránt. A konferenciaközpont az üzleti turizmus fellendülését is elősegítheti a régióban, ezáltal Tokaj és környéke megszűnhet csupán egynapos kirándulóhely lenni. A szőlőbirtokon Petróczki Hedvig értékesítési és marketingvezető kalauzolt végig, aki kiemelte, hogy minőségben nem ismernek kompromisszumot. „Bárhogyan is alakul, nem szabad mást csinálni, mint a legjobbat. Hegyaljának egyszerűen nincs más választása” mondta Szepsy István 1996-ban. Tokaj betartotta ígéretét. S ez évtől – egy európai uniós döntés nyomán – immár a „Tokaji” nevet is csak az ezen a vidéken készített borokra lehet használni az EU-ban.

Bacchus földjén

Gyakran előfordul, hogy ha valahova visszatérünk, a hely hirtelen egy másik arcát is megmutatja. Ez történt velem Tokajban, amikor Szent István király szobra előtt hallgattam idegenvezetőnket. Milyen gnóm – szólalt meg valaki a téren. A középkori kódexekből ismert alakábrázolás mintájára készült – hangzott a válasz. S ettől a pillanattól kezdve a városnézés új értelmet nyert. Sok a közelmúltban állított szobor, amelyek mind mementói a környék történelmének éppúgy, mint jelenének. A szobrok és tervezőinek története hallatán egy kicsit más Tokaj elevenedik meg előttünk. Csak Bacchus-szoborból akkora a kínálat, mint szőlőfajtából. A város főterén áll a Bacchus-kút, a kőhordón ülő vidám bronzalak a bor jótékony hatását hirdeti. A vasútállomás melletti téren található egyik fából faragott rokona, míg a Bethlen Gábor utcában egy hordón ülő Bacchus-figura fogad. A polgármesteri hivatal Bacchus-szobra egyenesen a Commedia del’ Artéból bukkant elő. Megelevenedik a múlt is, történelmi személyiségekkel, domborművekkel és kopjafákkal.

Vallási sokszínűség

Szintén ígéretes tematikus séta lehet a város egyháztörténeti szempontból történő bejárása. Hiszen a református és a római katolikus templom mellett található itt egy páratlan görög katolikus templom, amely a város legrégibb temploma és egy nemrég felújított zsinagóga is. Ez utóbbit érdemes összekötni a zsidóság temetkezési helyének meglátogatásával, ahol a XVIII–XIX. századi copf, klasszicista és romantikus, domborműves, archaikus metszésű, héber, kvadrált feliratos sírkövek ma is láthatók.

Családbarát szálloda a Szalajkánál

Az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében megvalósult Szalajka Liget Hotel és Apartman Házak máris osztatlan sikert arat a vendégek körében. A páratlan környezet, a tájba illő design és a felhasznált természetes anyagok harmóniája mind azt bizonyítja, hogy itt a tulajdonosok, a tervezők és a kivitelezők egy tudatos koncepció mentén haladtak, és semmit nem hagytak a véletlenre. Az eredmény egy családbarát zöld szálloda, a mai kor követelményeinek megfelelő szolgáltatásokkal. Az átlagos kihasználtság 70%-os, azonban az erkélyes, panorámás szobák esetében gyakran eléri a 90%-ot is. A szobák és apartmanok mellett 13 teraszos apartmanház is épült, mely elsősorban családok és baráti társaságok számára kínál összkomfortot. A modern technológiával készült házakban rekkenő hőségben sem kell klíma, míg a hideg ellen a kandalló melege nyújt védelmet. A kirándulások mellett a felnőtteknek wellnessrészleg és konferenciaterem, a gyerekeknek játszótér biztosítja a teljes kényelmet.

'

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.