Kisfaludy Program 150 szoba felett?

Folytatva az országjáró körutat október 4-én, párhuzamosan a budapesti régióüléssel, vidéki városokban tartott munkaértekezletet az MSZÉSZ és az MTÜ, a Szövetség tagjai számára. A kötetlen forma ezúttal is szolgálta az értékes információ és tapasztalatcserét, Sopronban és Bükfürdőn.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Szabó Áron, a Magyar Turisztikai Ügynökségszálláshelyekért és vendéglátásért felelős igazgatója és Könnyid László MSZÉSZ elnök Sopronban indította a napot a szintén Szövetségi tag Tercia Hubertus étteremben, Tölli Bálint frissen megválasztott nyugati régióvezető szervezésében lebonyolított igazgatói reggelin. A térség szereplői számára természetesen a legfontosabb kérdés a Kisfaludy Szálláshelyfejlesztési Konstrukció első üteménekpályázati tapasztalata volt, amely program minden idők legnagyobb, hazai forrásból megvalósuló szálláshelyfejlesztési konstrukciója. A pályázatok értékelését követően a Turisztikai Ügynökség meghozta a támogatói döntéseket. A Kisfaludy Program első ütemének keretében most több mint 700 beruházás – panzió és szálloda fejlesztés, illetve új szálláshely létesítés – kap összesen közel 50 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást a magyar kormánytól.

Szabó Áron a tapasztalatok kiértékelése mellett kérdésre válaszolva felhívta a figyelmet a jogorvoslati lehetőségekre, amelynek határideje a napokban jár le. A soproni szállodaigazgatók élénk üzletmenetről számoltak be, viszont a nyugati határszélen az országos munkaerő problémák hatványozottan éreztetik hatásukat, ennek eredményeként a munkabérek itt vannak a legközelebb a nyugati bérszínvonalhoz az országban. Az eszmecsere rávilágított a Sopronban tervezett fejlesztések fontosságára, mint például a Lővérek Program, a város megközelíthetősége, a hiányzó komplex attrakciós elemek szükségességére.

Könnyid László jelezte, az MSZÉSZ aktív szereplője a turizmus formálásának a legfontosabb desztinációkan, ezt tovább erősítik ezután is, így az igazgatói reggelik ott működnek havi rendszerességgel sikeresen, ahol ott ül a városvezetés is, átlátva és megértve a komplex tervezés szükségességét. Az MSZÉSZ Sopronban is azon dolgozik, hogy minden szereplő egy asztalhoz üljön és előre gondolkodjon, bevonva a helyi TDM szervezetet, a Soproni Régió Turisztikai Nonprofit Kft–t, amelynek ügyvezetőjét,Gazdag-Kovács Nikolettát bíztatták a szállodás és éttermes kollégák a helyi turisztikai szereplők összefogására, munkájához pedig a gazdasági szereplők minden segítséget meg kívánnak adni.

Bükön Dr. Németh Sándor polgármester jelenlétében a Danubius Szállodában került sor a több órás értekezletre, munkaebéd keretében, Katz Péter igazgató, jelenlegi MSZÉSZ régióvezető meghívására. Az intenzív eszmecserét segítette, hogy az eseményen részt vett a város TDM szervezetének vezetője, Pálffy Tamás, valamennyi nagykapacitású és meghatározó szálloda, valamint sárvári kollégák is csatlakoztak, Haller Ferenc ügyvezető a városi TDM oldaláról, valamint sárvári szállodák is. A megjelent szállodák várakozással tekintenek a Kisfaludy Program 150 szoba feletti házakat érintő a jövőben várható pályázati kiírására, amely a jelenlegi élénk üzletmenet mellett valamennyi szálloda jövőtervezésének fontos elemét képezi. Dr. Németh Sándor polgármester a turisztikai szereplők havi rendszeres munkaértekezletét az MSZÉSZ keretein belül rendkívül hasznosnak tartja, mivel első kézből kaphatnak a politikai döntéshozók háttér információkat és a vendégforgalom alakulásán túl olyan kérdések is előkerülhetnek mint az orvosi ügyelet biztosítása vagy éppen a folyamatban lévő, attrakciót segítő fejlesztések. Valamennyi szereplő hangsúlyozta a 84-es út fejlesztésének szükségességét.

Könnyid László jelezte, hogy az MSZÉSZ tervezi megkeresni a kérdésben az Innovációs és Technológiai Minisztériumot, tekintve, hogy nem egy település problémájáról van szó, sokkal inkább a Termál-Út (a résztvevők által a német nyelvterületen használt Bäderstrasse) megközelíthetőségéről Sárvár-Bük-Hévíz-Zalakaros esetében, továbbá a Balaton nyugati medencéjének elérhetősége ezáltal oldódna meg az osztrák és német, de még cseh vendégek számára is. A büki értekezleten számos kérdés érkezett a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ jövő évi bevezetése kapcsán, amelynek céljaiban és eszközrendszerében az igazgató kollégák üzleti, a TDM vezetők vendégösszetétel statisztikai, a polgármester pedig idegenforgalmi adó nyilvántartási és behajthatósági szempontból maximálisan egyetértett. Szabó Áron hangsúlyozta, hogy a bevezetés során a fokozatosság elvét követi az MTÜ és a rendszer adminisztrációs terhet nem jelent majd a szállodák részére

Forrás: Vendég & Hotel


A Marriott-nál  indul a LevelUp! program - a hazai szállodaipar egyedülálló kezdeményezéseként

A Marriott-nál indul a LevelUp! program - a hazai szállodaipar egyedülálló kezdeményezéseként 

A Marriott cégcsoport megelégelte azt a problémát, ami gyakran előtérbe kerül üzemelésük során: ez pedig a vendéglátóipari területen mindenki számára ismerős szakemberhiány.
Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek

Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek 

A súlyos mértékű tűzkárt szenvedett, több mint 100 főt foglalkoztató, 4 csillagos szálloda Hotel Silvanus helyreállításához az MTÜ 60 millió forinttal járul hozzá.
Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak

Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak 

A kastélyszállodások Tarcalon, az Andrássy Kúriában tartották éves közgyűlésüket április 15-én, hétfőn.
Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand

Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand 

Igencsak látványos rendezvény keretében, április 11-én, a Pesti Vigadóban debütált az új brand. Ahol az is kiderült, mit rejtenek a "titkos kertek"?
Díjeső a TRIBE budapesti tagjának

Díjeső a TRIBE budapesti tagjának  

Három kategóriában is díjazták a WING által fejlesztett TRIBE Hotel Budapest Stadiumot a LIV Hospitality Design Awards-on.
Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe

Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe 

A nemzetközi tanácsadó cég elemzése szerint kiemelkedő évet zárt a globális hotelpiac.
Indul a Marriott saját képzési programja

Indul a Marriott saját képzési programja 

LevelUp! elnevezéssel innovatív képzés indul a vendéglátóipari szakemberhiány pótlására a Marriott cégcsoport kezdeményezésére.
Moderonak indult, Meleaként nyílt meg Sárvár új ötcsillagos, tóparti szálláshelye

Moderonak indult, Meleaként nyílt meg Sárvár új ötcsillagos, tóparti szálláshelye 

Amelyet egy meghívásnak köszönhetően mi is kipróbálhattunk.
KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest

KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest 

A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 14, a külföldi vendégéjszakáké 24 százalékkal emelkedett.
Sajátos akciót hirdetett a leégett hotel - saját vendégei építhetik újjá

Sajátos akciót hirdetett a leégett hotel - saját vendégei építhetik újjá 

Adománygyűjtő akciót hirdetett a visegrádi hotel vezetősége.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.