Kiváló vízminőség, alig emelkedő árak

A múlt évihez hasonlóan jó szezont várnak a balatoni strandok üzemeltetői. Ehhez a legfontosabb adottság, a kiváló víz biztosítva van, a megfelelő infrastrukturális feltételek is rendelkezésre állnak, és ahogy a május 21-i nyárias hétvége is bizonyította, érdeklődésben sem nagyon lesz hiány.

Az Országos Közegészségügyi Intézet adatai szerint a 2015-ös szezonban 136 kijelölt fürdőhely működött a Balaton körül. Ezek közel egyharmada szállodák, kempingek vagy nem nyilvánosan működő vízparti helyek strandja, a többi fizetős vagy ingyenes strand. A OKI által közzétett legutóbbi adatok szerint a strandok vízének minőségével várhatóan az idei szezonban sem lesz gond. Az összes kijelölt fürdőhely 93 százaléka kiváló minősítést kapott, öt százaléka – összesen hét strand – jó minősítésű. A maradék két strand közül a balatonfüredi Koloska Marina strand tűrhető, a badacsonytomaji Club Hotel Badacsony strandja pedig a kifogásolt minősítést kapott.

Mitől gyűlik az iszap?

Idén korán bekerültek a balatoni strandok a híradásokba, tavasszal többször is szerepelt a sajtóban Balatonmáriafürdő több szabadstrandja a hirtelen eliszaposodás miatt. A Hullám utcai és az Őrház utcai strandon a Balaton teljesen feltöltötte iszappal a parti sávot, ugyanilyen sorsra jutott a Balatonfenyves- alsói strand. Többen azonnal a közelmúltban felavatott balatonfenyvesi vitorláskikötő 500 méterre benyúló mólószáraiban vélték felfedezni a rendkívüli iszapolódás okát. Egyesek szerint a kikötő építői a mólók közül kikotort zagyot nem szállították el, hanem a tó közepén visszaengedték a Balatonba, s ez került ki a strandokra. Mások úgy vélik, hogy a mélyen benyúló kikötőszárak miatt átalakult a Balaton áramlása, emiatt került valahonnan több iszap a kikötőtől két, három és fél, illetve öt kilométerre lévő strandokra.

A fenti elképzeléseknek kicsit ellentmond, hogy Balatonfenyves-alsón a kikötő megépítése előtt is előfordultak ilyen iszapolódások. A mostani újrajelentkezés lehet akár a természetellenesen magasan és nagyon szűk határok között tartott vízszint miatt is. De okozhatja az is, hogy 2003 óta állnak azok az iszapkotrások, amelyek a Keszthelyi-öbölben 1992-ben kezdődtek. A cél akkor nem a strandok iszapmentesítése volt, hanem az algák táplálékának utánpótlását próbálták csökkenteni a Zalával érkező iszap egy részének eltávolításával. Tizenegy év alatt mintegy 5,4 millió köbméter mederiszapot távolítottak el a tóból. A folyók által bemosott, illetve a porterhelésből származó újabb üledékek azóta folyamatosan gyűlnek, és az áramlással valamerre utat találnak.

Közben Balatonmáriafürdőn bejelentették, hogy megtalálták a megoldást az iszap ellen. Ahogy korábban Balatonfenyvesen, itt is hosszú bejárókat építettek a strandolóknak, hogy átsétálhassanak az iszapos szakasz felett.

A szezon előtti másik jelentős hír volt, hogy a kormány módosítja a strandok üzemeltetését szabályozó rendeletet. Ebben a jövőben lehetővé tennék, hogy a fürdésre hivatalosan kijelölt ingyenes strandokon használati díjat szedjenek a mosdókban. A rendelet korábban azért zárta ki a díjszedés lehetőségét, hogy ezzel is ösztönözzék a strandolókat az illemhelyek használatára. Bár a tervezett módosítást áprilisban egyeztették május 23-ig nem módosult a kormányrendelet.

Uniós pénzekre várva

A strandok üzemeltetői egy-egy új szezont többnyire jelentős fejlesztések befejezésével szokták köszönteni. Az utóbbi években főként a kisebb gyermekeket, illetve a gyermekes családokat célozták meg az új beruházások. Homokos gyermeköblöket alakítottak ki, új játszótereket építettek, vagy a meglévőket árnyékolókkal látták el. Az utóbbi években több helyen tették lehetővé, hogy mozgássérültek is használhassák a strandok szolgáltatásait, tudjanak fürödni, mások a kerékpárosoknak készítettek tárolókat, vagy kamerákat szereltek fel a közbiztonsági helyzet javítása érdekében. Az idei szezon elején nem nagyon lehet ilyen jelentősebb munkákkal találkozni, csak kisebb fejlesztéseket, egyszerűbb felújításokat valósítottak meg az üzemeltetők, mert mindenki a 300 milliárdos balatoni kormánycsomagban beharangozott uniós támogatásra vár. A szükséges felújításokat, karbantartásokat persze igyekeztek mindenütt időben elvégezni. Néhol gondot okoz, hogy a magas vízszint és a szeles idő miatt a parti pázsit egy részét elöntötte a Balaton vize, s ez a magas talajvízszint miatt nehezen szikkad.

Legtöbb helyen nem volt áremelés

Néhány esetet leszámítva elmondható, hogy a fejlesztésekhez hasonlóan az árakkal is nagyon óvatosan bántak. Legtöbb helyen az idei szezonban is a tavalyi díjszabást alkalmazzák. A fizetős strandokat a felnőttek az idén is 500 és 1000 forint közötti, a diákok, gyerekek, nyugdíjasok 250–600 forint közötti áron látogathatják. Emelést csak olyan helyeken terveznek, ahol a környező települések árait akarják elérni.

Igazán nagy változás Fonyódon várható, ahol a parkolási díj tavalyi bevezetése után, idén várhatóan fizetni kell a város központjában lévő Sándortelepi strand használatáért, ami eddig ingyenes volt. A díj bevezetését egy több éven át csúszó, talán most teljesen lezáruló fejlesztéssel indokolják. A díj mértékéről a cikk írása idején még nem született döntés. A balatoni településeken jellemzően ingyenes parkolásért itt reggeltől késő estig óránként 200 forintot kell fizetni a strand közeli területeken. A város más részein működő strandok továbbra is ingyenesek lesznek, s ezeknél a parkolásért sem kell fizetni.

Hasonló változtatásról döntöttek Balatonszárszón is, ahol az idei évtől fizetősként működik a község központjában lévő eddigi szabadstrand. A képviselő-testület azért jutott erre a döntésre, mert a strandok üzemeltetése, fenntartása felemésztette az egyéb bevételeket, s így fejlesztésre nem maradt forrásuk. A felnőttjegy 600 forint lesz, a gyerek-, illetve diákjegy 250 forint. Továbbra is ingyenes működik a Bendegúz téri és a Móricz Zsigmond utcai szabadstrand, illetve ingyenesen használható a jövőben is a település nyugati részén lévő szabad parti terület.

Néhány strandon már pünkösdkor megkezdték a belépődíjak szedését, de a többség csak május végétől, június elejétől fizetős, addig ezek szabadstrandként működnek. A fizetős strandok jelentős részénél az idén már okostelefonos alkalmazással is lehet majd fizetni. Ezzel elkerülhető lesz nagyobb forgalom idején a sorban állás. Igaz, a kényelemért pluszdíjat is adni kell a telefonos alkalmazás működtetőinek. A strandüzemeltetőktől kapott információ szerint ez minimum hatvan forint körül alakul, de a belépődíjaktól is függően meghaladhatja a száz forintot is egy-egy jegy esetén.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.