hirdetés
hirdetés

Komoly fejlesztés kezdődhet Marosvásárhely repülőterén

A marosvásárhelyi Transilvania Repülőtér eddigi legnagyobb léptékű fejlesztéséről írt alá szerződést kedden Sorin Grindeanu szállításügyi miniszter és Peti András, a repülőtér igazgatója - közölte a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ).

hirdetés

A szerződés értelmében az Európai Unió által biztosított közel 130 millió lejes (9,38 milliárd forint) forrásból bővítik az utasterminált és a repülőgép parkolót, 20 millió lejből (1,44 milliárd forint) pedig biztonsági berendezéseket szereznek be, és tűzoltó garázst alakítanak ki. A beruházásokat a Nagy Infrastruktúra Operatív Programon (POIM) keresztül finanszírozzák.

Az aláíráson részt vett Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes, az RMDSZ elnöke és Péter Ferenc, a repülőteret működtető Maros megyei önkormányzat elnöke is. "Fontosnak tartjuk a regionális repterek megerősítését, természetesen nem egymás kárára, hanem úgy, hogy az megkönnyítse a régióban élő emberek utazását, és turistákat vonzzon be. Mindaddig, amíg Románia nem rendelkezik jól kiépített közúti infrastruktúrával, az országot nem szelik át autópályák, a marosvásárhelyi repülőtér jelenti Székelyföld lakói számára a leggyorsabb és legkényelmesebb utat több külföldi célpont felé" - idézte a közlemény Kelemen Hunort.

A marosvásárhelyi repülőtéren 2017-2018-ban történt jelentős fejlesztés. Ekkor újraépítették és korszerű berendezésekkel látták el a kifutópályát, a gurulófelületeket, és a repülők állomásoztatására szánt platformot. Az akkori munkálatok 56,7 millió lejbe (3,9 milliárd forint) kerültek, elvégzésük idején másfél évig szünetelt az utasforgalom. A nemzetközi repülőtér jelenleg használatban levő 4182 négyzetméteres utasterminálja csúcsforgalomban óránként 400 utast, évente pedig 800 ezer utast tud kiszolgálni.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Figyelem - új mailcímek!

Felhívjuk figyelmüket, hogy email-címeink megváltoztak. Közleményeiket, híreiket, meghívóikat a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  és a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  email-címekre várjuk. Központi email-címünk: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

A korábbi email-címeinkre küldött tartalmak nem jutnak hozzánk. Kérjük, az új email-címekre frissítsék a listáikon a nevünk mellett az adatokat. Köszönjük!

hirdetés
hirdetés