hirdetés
hirdetés

Konferencia a Dunakanyar Identitáskörzet létrehozásáról

A „Duna Stratégia – Dunakanyar Identitáskörzet létrehozásáról” címmel tartottak szakmai, érdekegyeztető konferenciát a Dunai Vízisport Alapítvány és a Gödi Rotary Club közös szervezésében Gödön.

hirdetés

A szakmai fórum fókuszában a dunakanyari regionalitás, és identitás, valamint az összefogás kapott hangsúlyt. Az előadásokat a Duna Stratégiában jártas szakemberek tartották. Az eseményen jelen voltak a Dunakanyar vízisport-egyesületeinek szakemberei és önkormányzati képviselői, a régió sportjának vezetői.

Tóth Balázs, a Duna-Ipoly Nemzeti Park ökológiai referense hatástanulmányt mutatott arról, hogyan változna a Duna élővilága a stratégiával és hogyan lehet a legkisebb károkkal megvalósítani.

Dr. Csányi Béla, a VITUKI Non-profit Kft. hidrobiológusa a projekttel kapcsolatos biológiai adatgyűjtésről, a környezeti károk minimalizálása érdekében végzett tevékenységről, a Stratégia környezetvédelmi aspektusainak erősítéséről tájékoztatott.

Parti Zoltán, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség Duna Stratégia felelőse, világbajnoki bronzérmes kenus, szakedző és földrajztanár arról beszélt, hogyan kapcsolható össze a versenysport, a turizmus, az oktatás a Dunával és a stratégia terveivel.

Beliczay Erzsébet, a Levegő Munkacsoport elnökhelyettese áttekintette a különféle regionális és helyi kezdeményezéseket, civil javaslatokat a Duna Stratégiával kapcsolatban; szóba hozta a kajak-kenus és evezős társadalom közelmúltban is megrendezett figyelemfelkeltő eseményét, a vízi Critical Mass-t.

Az eseményen többen megfogalmazták a civil kezdeményezések és az összefogás fontosságát, az ifjúság környezettudatos nevelésének erősítését, a Duna-régió közösségeinek szerepvállalását; valamint a mederkotrás problematikáját.

Dalnoki Tibor, a szervező Dunai Vízisport Alapítvány elnöke az előadáson hallottakból és a vendégek hozzászólásaiból azt a tanulságot vonta le, mely szerint a stratégiával kapcsolatos félelmeinknek igen is van alapja, de pozitív változásokat is hozhat, abban az esetben, ha a projekt tervezetébe beépítik azokat a mindenki számára fontos elemeket, amiket a civil szervezetek, polgármesteri hivatalok, és a vízen élők fontosnak tartanak. Mint mondta: „felelősek vagyunk környezetünkért, városunkért, társadalmunkért és nem utolsó sorban a jövő nemzedékéért, ezért szakmailag alátámasztott felelős döntésekre hívnánk fel a stratégák figyelmét”.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai