Konferencia a Dél-Alföld vidéki turizmusáról

„Vidéki turizmus fejlesztése” címmel tartott konferenciát a Mórahalmi TDM, ahol felvázolták a kutatások eredményeit, a fejlesztési lehetőségeket és a vajdasági falusi turizmus helyzetét is.

A Dél-alföldi régió izgalmas vidéki kalandokat kínál az utazó részére e különleges hangulatú síkvidéken, legyen az aktív kikapcsolódás a gyalogos, kerékpáros vagy lovas túrák kedvelőinek, vagy „ízutazás” a térség kulináris világában, esetleg egy egyszerű passzív pihenés a falusi atmoszféra csendes bűvkörében.

A régió különleges vidéki vonzerőihez sok helyen példaértékű szolgáltatások kapcsolódnak már hosszú idő óta, azonban e páratlan és sokszínű kínálat folyamatos fejlesztést kíván. Ezek fontosságára, lehetőségeire és aktuális feladataira kívánt rávilágítani a Dél-alföldi Regionális Turisztikai Egyesület által 2013. december 12-én Mórahalmon megrendezett „Vidéki turizmus fejlesztése” című konferencia.

Előadások az aktuális helyzetről és a lehetőségekről

Az előadók az adott szakterület legkiválóbb ismerői, kutatói voltak. Dr. Perger Éva, az MTA KRTK Regionális Kutatások Intézetének igazgatója a vidéki térrel és vidéki turizmussal kapcsolatos kutatásokról számolt be, Dr. Hanusz Árpád professzor a hazai vidéki turizmus aktuális helyzetét ismertette. A 2014-20 közötti fejlesztési lehetőségeket Czene Zsolt, a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési- és Vidékfejlesztési Intézet osztályvezetője mutatta be. Ezen túlmenően a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat céljairól, munkájáról Ponicsán Péter, az MNVH Csongrád megyei referense, a vajdasági falusi turizmusról Ritz András, az Ostorka Polgárok Egyesület elnöke beszélt. A Dél-alföldi példaértékű fejlesztések közül bemutatkozott a házigazda Mórahalmi TDM szervezet, a lajosmizsei Tanyacsárda és a szarvasi Frankó Tanya.

A rendezvényen résztvevő szakmabeliek és a sajtó képviselői átvehették a Dél-Alföld vidéki turizmusát bemutató, nemrég elkészült kiadványt is.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.