hirdetés
hirdetés

Kormányközeli info: ismét rárepül az állam a reptérre

Újból többségi tulajdont szerezne a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret üzemeltető cégben a magyar állam, írta meg a Magyar Nemzet saját forrásaira hivatkozva.

hirdetés

Azt írják, tárgyalások indulhatnak a 2005-ös privatizáció visszafordítására. A cél, hogy a hazai közlekedési infrastruktúra egyik legfontosabb, a gazdaságfejlesztés és a turizmus szempontjából is stratégiai jelentőségű eleme újból magyar kézbe kerüljön.

Fotó: bud.hu
Fotó: bud.hu

Mint kitérnek rá, a fővárosi repteret üzemeltető Budapest Airportot a Gyurcsány-kormányzat idején, 2005-ben adták el. A 75 évre megkötött koncessziós szerződés rendkívül erős védelmet biztosított a külföldi befektetőknek. A repülőtéri szolgáltatásokból származó szinte minden bevétel és jövedelem az új tulajdonosokat illeti meg. A magyar érdekekkel ellentétes megállapodás szerint az állam mindössze az árbevétel fél százalékát kitevő éves vagyonkezelési díjban részesülhet.

Megjegyzik továbbá, hogy a tulajdonos által végrehajtott repülőtéri fejlesztések finanszírozási kamatterhe miatt gyakran ebből sem látott egy fillért sem a hazai költségvetés. A többségi részvénycsomag tulajdonosának az értékesítési tervei miatt nem jártak sikerrel a nagyobb tulajdonrész megszerzésére irányuló kormányzati tervek 2010 után. 

Mint ismert, a koronavírus-járvány világszerte drasztikus mértékben vetette vissza a légi közlekedés teljesítményét, így a budapesti repülőtér forgalmát is. A  Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren a tavalyelőtti, 16 milliót felülmúló rekordértékhez képest 2020-ban háromnegyedével kevesebb, 3,8 millió utas fordult meg.

Az üzemeltető jelenlegi tulajdonosai között a szakmai befektető mellett profitorientált befektetési és nyugdíjalapok is megtalálhatók, amelyek, a lap szerint, jelenlegi helyzetben nyitottak lehetnek az értékesítésre.

Ez különben azért érdekes új info, mert a korábbi hírek alapján a reptér tulajdonosai idáig mindennemű vételi ajánlat elől mereven elzárkóztak, és a betonbiztos szerződésüknek köszönhetően erre minden lehetőségük meg is van.

A kormányközeli portál megjegyzi továbbá, hogy iparági forrásokból úgy értesültek, a többségi tulajdon megszerzésének az előkészítése Palkovics László, az innovációs tárca vezetőjének feladata lesz.

(forrás: Magyar Nemzet / Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!