hirdetés
hirdetés

Haris Richárd, a Haris Travel Club értékesítési vezetője

Követni kell a piac változásait!

Bizakodó az idei évet illetően Haris Richárd, a Haris Travel Club értékesítési vezetője, ugyanakkor beszélgetésünk során azt is hangsúlyozta, hogy csak a kínálat folyamatos megújítása garantálja az üzleti sikert.

hirdetés

„Meggyőződésünk, hogy az iroda idei éve jobb lesz a tavalyinál” – mondta kérdésünkre Haris Richárd - elsősorban a távoli úti célokra szervezett programok jóvoltából. Folyamatosan nő az érdeklődés az amerikai körutazások iránt; ennek egyik oka az, hogy jó a szolgáltatások ár-érték aránya. „Az amerikai éttermekben 8-10-12 dollárért kiválóan meg lehet ebédelni” – emelte ki Haris Richárd, hozzátéve, hogy az óceánon túl általánosan elterjedtek a nagyobb alapterületű szállodai szobák, s könnyen elférnek többgyermekes családok is.

Február óta több csoportot indítottak: az USA nyugati partjára és Hawaii-ra, valamint Floridába, a Bahamákra, illetve az Egyesült Államok keleti partvidékére. Az amerikai árak annak köszönhetően is vonzóbbá váltak, hogy a korábban egyik legkedvezőbb árúnak tartott Délkelet-Ázsiában és Kínában a növekvő kereslet miatt jelentősen megdrágultak a szálláshelyek.

Az iroda egyébként négy kerek szám szellemében állította össze idei kínálatát: 100 éve tört ki az első világháború, ennek jegyében több program részét képezi olyan történelmi városok felkeresése, amelyek meghatározó helyszínei voltak a háborúnak. A második a 80-as, mivel 80 ország található a kínálatban. A harmadik szám a 60-as, miután immár 60 éve fogalmazódott meg a szakma iránti elkötelezettség a cég alapító-tulajdonosában, Haris Ernőben. Végül a negyedik szám a 20-as, mivel 20 éve alakult meg jelenlegi formájában az iroda.

Az idei év slágerei között több utat is említ Haris Richárd. Az USA-programok sikere várhatóan egész évben folytatódik, de nagy érdeklődés mellett indult el tavasszal az Ausztrália – Új-Zéland – Tasmánia és az Örményország – Grúzia – Azerbajdzsán körutazás is. Népszerű a Kanadai nagy körutazás, s nagy az érdeklődés a különféle távol-keleti körutazások színes palettája iránt. A kínálatban szerepelnek hajóutakkal kombinált körutazások, európai körutazások, valamint belföldi és szomszédoló kirándulások.

Az első öt hónap tapasztalatai ugyanakkor azt mutatják, hogy míg a távolabbi földrészekre kínált programok iránt folyamatos az érdeklődés, addig az Európán belüli úti célok iránt gyengült a kereslet. Haris Richárd szerint azok az utasok, akik korábban elmentek velük egy-egy nagy egzotikus körútra, s még ugyanabban az évben befizettek egy négynapos európai programra is, az utóbbit egyre inkább kihagyják, illetve egyszerűen maguk szervezik meg azokat. „Bizonyos termékeknél az emberek nem akarják honorálni a mi szakmai jártasságunkat, s egy prágai városlátogatást vagy londoni hosszú hétvégét csoportos programként egyre nehezebb eladni” – foglalja össze röviden Haris Richárd. A megváltozott piaci helyzethez igazodtak, amikor kevesebb európai túrát hirdettek meg, és növelték a távoli úti célokra kínált utak számát. Így a tavaszi örmény-grúzazerbajdzsáni program sikerén felbuzdulva ősszel is kínálják ezt a körutazást. Japánnal hasonló a helyzet, a két tavaszi csoport teljesen megtelt, de már az őszi időpontra is van igény.

Az idei sikerdesztinációk közé kerülhet be Irán is, ahová két csoportot indított el 2014 tavaszán az iroda. „Amióta lekerült a tiltólistáról, valósággal elárasztották a turisták Iránt. Ennek következtében alig lehet szállást találni az országban. Hasonló a helyzet Mianmarban. Az egykori Burma iránt három éve tart a fokozott érdeklődés” – mondja Haris Richárd. „Több utasunk van egy évben Yangonba (Rangoonba), mint Londonba” – teszi hozzá, és nem tréfál. Indiára is sokan kíváncsiak, de az irodáknak szembe kell nézniük azzal, hogy ott „több az eszkimó” is: legalább tíz hazai utazásszervező kínál indiai programokat.

Sajnos, a szíriai polgárháború elhúzódik, és ez komoly érvágást jelent a Haris Travel Club számára, amelynek a boldog békeidőkben évente 8 csoportja is indult ebbe a közel-keleti országba. Nagy reményeket fűz ugyanakkor az iroda két különleges őszi ajánlatához: kombinált programot kínálnak a Dél-Afrikai Köztársaságba, Zambiába és Botswanába, s meghirdettek egy nagyszabású Chile-Argentína-Brazília körutat is.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai