Közel hatvanezren látogattak el az első hétvégén a Művészetek Völgyébe

Idén is közel hatvanezren látogattak el az első három nap alatt a Művészetek Völgyébe. Július 21-23. között, a fesztivál első három napján, harmincezren célzottan a programok miatt érkeztek a Völgybe.

Az eddigi jegyeladások másfélszeres növekedést mutatnak a tavalyihoz képest. Péntek, szombat és vasárnap este is megtelt a fesztivál nagyszínpadának nézőtere.

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) támogatásával megvalósuló tíznapos fesztivál július 30-ig várja a látogatókat.

Magyarország legnagyobb összművészeti fesztiválja három Veszprém megyei településen, Kapolcson, Vigántpetenden és Taliándörögdön.

A Művészetek Völgyébe idén is közel hatvanezren látogattak el az első hétvégén.

„Közülük harmincezren célzottan a programokra voltak kíváncsiak, ami azért nagy siker, mert mindössze néhány év alatt sikerült elérni ezt a növekedést: 2013-ban naponta kevesebb mint ezren vettek jegyet kifejezetten a programokra” – mondta el Oszkó-Jakab Natália, a fesztivál program-és marketingigazgatója, aki hozzátette: az eddigi jegyeladások másfélszeres növekedést mutatnak a tavalyihoz képest.

A fesztivál szinte valamennyi helyszíne teltházas programokkal ment az első három napon. Pénteken koncertezett többek között az amerikai Pink Martini feat. China Forbes a MOL Nagyon Balaton Panoráma színpadon, ahol több ember bulizott, mint a Völgy történetében eddig valaha.

A fesztivál idén három, az EMMI (Emberi Erőforrások Minisztériuma) és az NKA (Nemzeti Kulturális Alap) támogatásával megvalósuló színházi helyszínnel várja a látogatókat Taliándörögdön: a Nemzeti Szín-Téren vasárnap este teltházzal játszották a Kaposvári Egyetem hallgatói a Rómeó és Júliát.

Az SZFE Színmű Globe különleges, a londoni Globe színházat idéző épületében pedig – a nagy érdeklődésre való tekintettel - minden eddigi előadáshoz sorszámot kellett kiváltani a nézőknek.

A Fidelio Színház Színpadon nagy sikerrel, két alkalommal játszották a Katona József Színház ’Lélegezz’ című előadását Nagy Ervin és Pálos Hanna szereplésével. 

Pezsgő hétvégét zárt a Kaláka Versudvar, a versműhelyben minden nap száz-százötven ember faragja a sorokat, a Versimpró alkalmával költők és zenészek rögtönöznek a színpadon, Müller Péter Sziámi szereplésekor az ereszen is lógott a nép, a húszéves évfordulót ünneplő Misztrál is robbantotta a színpadot.

Idén az ElevenKertbe költöztek a Cseh Tamás Program zenekarai; a következő napokban itt koncertezik például Hangácsi Márton, a Belau, Antonia Vai és a Window is.

A komolyzenének helyt adó Papageno Klasszik, valamint a Völgykomolyzenei és Virtuózók színpadán, a kapolcsi római katolikus templom is több alkalommal telt meg.

Utóbbi a következő napokban például a Virtuózok fiatal tehetségeit, a Snétberger Zenei Tehetségközpont növendékeit látja vendégül.

Nagy várakozás előzi meg a szerdai Óbudai Danubia Zenekar éjszakai filmzene koncertjét is a Nemzeti Szín-Térnél.

Vigántpetenden került felállításra az idei fesztivál egyik legkülönlegesebb helyszíne, a Cirque du Tókert valódi cirkuszi sátra, ahol a kortárstánc-és újcirkuszi társulatok színe-java váltja egymást.

Az idén új helyszínnel jelentkező Szirtes Edina Mókus udvarában volt olyan előadás, amelyet követően a közönség hét alkalommal kért ráadást, a Muharay Udvar programjai alatt pedig sokszor az utcán is kígyózik a sor.

Nagyon népszerű a több civil szervezet összefogásával működő Művészetek Zöldje, ahol szombaton például a 30Y zenekar frontemberével, Beck Zolival közösen kézműveskedhettek a látogatók.

A hajnalig tartó önfeledt mulatságok egyik színhelye, a Hagyományok Háza szervezésében megvalósuló Folk Udvar, ahol a következő napokban Berecz András ad népzenei koncertet, Agócs Gergely pedig felnőtteknek szóló esti mesével készül.

Szerdán a Fölszállott a páva 2012-es évadának nyertes zenekara, a Parapács vendége Berki Pál prímás lesz. 

Nagy sikert aratnak a közönség körében a Magyar Nemzeti Filmarchívum szervezésében a kapolcsi Kastélyban vetített filmritkaságok, a rég látott reklámok és filmhíradók.

Különleges látványt nyújt a kapolcsi evangélikus templom, ahol minden este színes fényfestésben gyönyörködhetnek a fesztiválozók.

A reformáció 500 éves évfordulójának apropóján egymás szomszédságába költözött a Tarisznya Evangélikus Udvar és a Ládafia Református Udvar; utóbbiban minden nap közösen festenek mennyezet-kazettát az érdeklődők. Az ünnepi év tiszteletére még közös helyszínnel is készült a két egyház.


Hamarosan Európa Fesztivál - a 20 éves EU-s csatlakozás ünnepe

Hamarosan Európa Fesztivál - a 20 éves EU-s csatlakozás ünnepe 

A Helló Európa! Fesztivál programjai a szabadság, az európaiság és a sokszínűség jegyében keltik életre Budapest ikonikus helyszíneit, köztereit és épületeit.
Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot 

A sportág legrangosabb versenyére a világ több mint 30 országából várnak résztvevőket.
Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?