Középkori Disney-vár a spanyol turistaparadicsomban

Talán kevesen gondolják, hogy Spanyolország közepéhez közel, több mint ezer méter magasan fekszik Ókasztília legszebb városa, Segovia. Miután alig 90 kilométerre van Madridtól, így a főváros közelsége miatt nagyon sokan látogatják. Évente hárommillió turista fordul meg itt, amely sokak kedvenc találkozóhelye is.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az 55 ezer lakosú történelmi város – amely egyben a tartományi főváros is – tele van műemlékkel, mondhatni az építészet csodálatos tárháza ez a település. Az épségben fennmaradt templomok és középületek megóvására ma is nagy gondot fordítanak a város vezetői és lakói.

Jelkép a római vízvezetékhíd

Segovia festői óvárosában sok a keskeny, kanyargós sikátor, és itt található a legtöbb román stílusú templom egész Európában. A középkori utcákat egy fal és két folyó határolja. A települést, amelyet korábban sokan alvó városként emlegettek, a XX. század utolsó felében, 1985-ben a Világörökség részévé nyilvánították. Mindez nagy előnyt jelentett az idegenforgalom kibontakozásának.

Segovia egyik fő turisztikai vonzereje Alcázar, az egykori spanyol királyok kedvenc rezidenciája. Emellett egyházi, egyetemi és fesztiválváros is, ahol sok a kellemes park és kert, továbbá éttermek, vendéglők, hotelek, magánszálláshelyek is várják a turistákat. A város egyik hagyományos étele a sült malac, amit szívesen ajánlnak a vendégeknek. Ezt a kedvelt ételt a pincér tányérral vágja fel és ajánlja.

Aki autóval vagy busszal érkezik Segoviába, az rögtön a kis város legnagyobb nevezetességét pillantja meg. Ez a 15 kilométer hosszú, zömében a belvároson végighúzódó római kori vízvezetékhíd. Ahogy a helybeliek mondják: a római Hispánia egyik legmonumentálisabb műemléke. A tartópillérei 29 méter magasan emelkednek, és az egyik tetején a Szent szűz szobra látható, ezzel emlékeztetve az itt lakókat egy egykori legendára. A régi – e jó állapotban fennmaradt – vízvezeték Segovia jelképévé vált, és a város címerében is megtalálható.

Egyébként a teret övező alacsony házak – amelyek a polgári építészet kiemelkedő alkotásai – még jobban kiemelik a teret átszelő és lenyűgözően hatalmas római vízvezetéknek, az Acueductonnak az íveit. A rendszer építését Vespasianus, vagy Nerva uralkodásának idejére teszik a szakemberek, amely évszázadokon át, egészen a közelmúltig szállított vizet a várossal szemközti Sierra de Fuenfría hegységből Segovia óvárosába. A vezeték érdekessége az is, hogy kötőanyag nélkül, 24 ezer gránitkockából illesztették össze. Úgy tartják, hogy ez az építmény az ókori mérnöki alkotás megragadó remeke, melynek a vége a föld alatt éri el a várat.

A képzelet szülte Walt Disney-vár mintaképe

A körülötte kialakított téren naponta parasztemberek, állattenyésztők és kereskedők népes serege fordul meg, akik különböző portékákat kínálnak eladásra. A város életében ugyanis a turizmuson kívül a textil- és gyapjúipar, a mezőgazdaság és a kereskedelem meghatározó.

A turisták legtöbbje innen, a San Martinról elnevezett térről indul el gyalogtúrára. Ez a hely ma az apátsági templommal ma is a középkori képét mutatja. A vendégek ezután kapaszkodnak fel arra a dombra, ahonnan Segovia teljes látképe tárul eléjük. Így megcsodálhatják a házakat, a különböző templomokat, a középkori várat, illetve a gótikus katedrálist. Erre a híres katolikus egyházi építményre különösen büszkék a segoviaiak, hiszen Európa egyik legszebb műemlékeként tartják nyilván. Az épület harmóniája, az ablakok elrendezése, a hatalmas oszlopkötegek kecsessége teszi ezt a templomot a kasztíliai késő gótika remekévé. A katedrális alapjait 1525-ben helyezték el, de a mestermű csak több mint ötven évvel később, 1577-ben készült el. A jellegzetes tornya 88 méter magasan emelkedik.

A várost felfedező séta során különleges élményt tartogat a segoviai várkastély tornyos-bástyás erődítményű palotájának – az Alcázarnak – a meglátogatása. Ez a középkori lovagvilág szinte a képzelet határait meghaladó, romantikus mesekastélya, amely magaslaton fekszik, és egykor védőfallal vették körül. Az ablakait mór festmények díszítik, a falakon pedig spanyol királyok képei láthatók. De XVI. Lajos és a Bourbon-uralkodók korából való bútorok is megtalálhatók itt. Sokan feltételezik, hogy ez az erődítmény-vár lehetett a képzelet szülte Walt Disney-vár mintaképe.

Látványokat rejt a külváros is

Külön érdekesség a fegyverkiállítás, amely korabeli kézműves ékességeket tartalmaz. Megcsodálhatók a középkori fegyverek, a lovagi öltözékek és felszerelések. A hatalmas termekben található festmények, a bútorok, a trónszék méltán színesítik a látnivalókat. Egyébként a kastély egy része ma a spanyol katonai levéltárnak ad otthont.

Az Alcázar előtti hatalmas térről letekintve az Eresma és a Clamores folyó völgye tárul a látogató elé. Aki a túra során nem fárad el, annak érdemes ellátogatnia Segovia külvárosába is. A séta során ugyanis meggyőződhet arról, hogy legalább olyan érdekes látvány tárul a vendég elé, mint a fallal körülvett belvárosban. Itt is régi templomok, kolostorok sorakoznak, amelyek szépségükkel és különlegességükkel nyújtanak élményeket a turistáknak.


A Heineken is beszállt a világ első unalmas telefonjának létrehozásába

A Heineken is beszállt a világ első unalmas telefonjának létrehozásába 

A The Boring Phone elnevezésű, valóban nem sokat tudó készülék e héten, a Milano Design Weeken debütált.
Új kiállítások Ausztriában, amelyeket látni kell

Új kiállítások Ausztriában, amelyeket látni kell 

Három új kiállítás, ahol átélhetjük az osztrák életérzést.
Nem áprilisi tréfa: a gyerekek idén nyáron tényleg ingyen szállnak meg a dubaji szállodákban

Nem áprilisi tréfa: a gyerekek idén nyáron tényleg ingyen szállnak meg a dubaji szállodákban 

A tavaly meghirdetett és szuper sikeres Kids Go Free promóció idén is elindult és már 56 dubaji szálloda ad lehetőséget a 12 éves kor alatti gyerekkel utazóknak, hogy kedvezményes áron nyaraljanak idén.
Luxusóra, kerékpár és szemüveg - kávézaccból

Luxusóra, kerékpár és szemüveg - kávézaccból 

Topdesigner termékek készülnek újrahasznosított kávézaccból.
Ingyen bort kínál egy étterem a telefonjukat nem használó vendégeknek

Ingyen bort kínál egy étterem a telefonjukat nem használó vendégeknek 

A veronai Al Condominio étterem tulajdonosa azt mondja, hogy a kezdeményezés pozitív fogadtatásra talált.
Ausztria meghosszabbítja a határellenőrzést Szlovénia és Magyarország esetén

Ausztria meghosszabbítja a határellenőrzést Szlovénia és Magyarország esetén 

Május közepétől Ausztria további hat hónappal meghosszabbítja a belső határellenőrzést Szlovéniával és Magyarországgal.
Három kihagyhatatlan látnivaló Bázelben

Három kihagyhatatlan látnivaló Bázelben 

Svájc legrégebbi egyetemvárosa a magyarok körében olyannyira népszerű, hogy a Svájcba irányuló repülős forgalmat a Budapest-Bázel útvonal vezeti.
Rekordévet zárt az osztrák dizájner bevásárlóközpont

Rekordévet zárt az osztrák dizájner bevásárlóközpont 

A számok alapján 2024-re is új látogatói rekordra számítanak.
A világon először: a görög kormány kártalanítja az erdőtüzek által sújtott turistákat

A világon először: a görög kormány kártalanítja az erdőtüzek által sújtott turistákat 

Az ingyenes utalványok május 31-ig, illetve az őszi szezonban lesznek érvényesek.
Dubajba készül? Ezek a meglepetések és látnivalók várják...

Dubajba készül? Ezek a meglepetések és látnivalók várják... 

Idén nyáron 65 napon át tartó kedvezmény-fesztivállal várja Dubaj a magyar látogatókat.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.