Közétkeztetés: helyi termékek a menzán

Civil szervezetek, étkeztető cégek és önkormányzatok együttműködésével mozgalom indult, hogy legyen évente (legalább) két nap, amikor helyi ételek szerepelnek a menzák étlapjain. A felhívásra az ország minden tájáról érkeztek nevezések, így január 21-én pénteken számos iskolában és óvodában finomabbnál finomabb helyi specialitásokat kóstolhatnak meg a gyermekek. Panyolán például csimbókos levest, Rédicsen hetési babos káposztát, Orfűn pedig medvehagymás pogácsát - írja a Népszava.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Szövetség az Élő Tiszáért Egyesület, a Védegylet, és az ESSRG valamint a Naturháló szervezésében, a kistermelői civil érdekképviseleti együttműködés, valamint szakmai szervezetek és együttműködő önkormányzatok, étkeztető cégek, élelmezésvezetők részvételével mozgalom indult, hogy legyen (legalább) egy évben két nap, amikor a helyi ételek és specialitások szerepelnek a menzai étlapokon. Az egyik nap a Magyar Kultúra Napja azaz január 21-e, péntek, a másik pedig az Élelmezési Világnap október 17-e.

A felhívás szerint a helyi koszt legalább három fogásból kell, hogy álljon: leves, főétel, desszert (vagy savanyúság, gyümölcs). Lehet benne gyümölcs-zöldséglé, aszalvány, savanyúság, sütemény, s miden féle jó, amire helyben büszkék! Amennyire a beszerzés engedi e két napon az ebéd helyi termékek és helyi alapanyagok felhasználásával készüljön.

A nevezések a rövid idő ellenére az ország minden tájáról érkeztek. Többnyire, kis települések, még önálló főzőkonyhái tudtak bekapcsolódni, hisz ők rugalmasabban alakíthatják a menüt, jobban kapcsolatban vannak a helyi termelőkkel. Nagyobb rugalmasság, önállóság jellemzi még az egyházi és az alapítványi intézményeket.

Érkezett nevezés Budapestről, a Csongrád megyei Bokrosról, Komlóskáról, Miskolcról (ott január 24-én lesz a MI MENZÁNK nap, mert 21-e péntek - hús mentes nap). Ezenkívül érkezett nevezés Nagykörűből, Orfűről, Panyoláról, Rédicsről, Szentkirályról, Székesfehérvárról. Többen már az októberi menüt is benevezték. Komlóskán például ruszin gombaleves lesz a menü szilvalekváros derelyével és Komlóskán termett jonatán almával. Nagykörűn orjaleves disznótoros májashurkával és kolbásszal, valamint cseresznyés és meggyes pitével. Budapesten a Greenpeace készít különleges menüt a saját konyháján 20 fő részére. Itt lencseleves lesz gombás tepsis burgonyával és túrógombóccal. Az ételek hozzávalóit 50 km sugarú körből , az óbudai, bosnyák téri piacról, és közvetlenül termelőktől (pl. Szilágyi-tanya, Gödöllő) szerzik be.

Éves, hagyományteremtő felhívásnak szánják a szervezők a MI MENZÁNK napokat, s várják az októberi napra az új jelentkezőket! A mozgalom által is segíteni próbálják a helyi termelők minőségi termékének, idénytermékeinek minél szélesebb körű bejutását a közétkeztetésbe. A civil szervezetek, önkormányzatok és a minisztériumi szakemberek a témában közös szakmai munkát is kezdtek. (forrás: Népszava Online)


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.