Különböznek a termékek Kelet- és Nyugat-európában?

A román fogyasztóvédelmi hatóság a nyugat-európai és romániai élelmiszerek 23 százalékánál talált eltérést a termékek összetételét illetően - jelentette ki kedden Paul Anghel, a hatóság vezérigazgatója.

 Az Agerpres hírügynökség által kedden idézett tisztségviselő elmondta, hogy egy európai vizsgálat keretében összesen mintegy 80 élelmiszer összetételét hasonlították össze azonos, Romániában forgalmazott termékével, és ezek között 18 esetben találtak eltérést. Kifejtette, hogy az élelmiszerek összetételében találtak különbséget, például az ízesítők nem voltak azonosak vagy teljesen hiányoztak a romániai termékből, vagy az arányuk eltért a nyugat-európaitól.

Anghel ugyanakkor hangsúlyozta, a hatóság nem kívánja és nem is tudja egyértelműen megmondani, hogy létezik-e kettős mérce a nyugat-európai és a Romániában forgalmazott termékek esetében.

A fogyasztóvédelem vezetője példákat is adott. Mint mondta a Freeway üdítő 3 százalék narancslét tartalmaz, míg Spanyolországban ez eléri a 8 százalékot, Franciaországban a 10 százalékot, Olaszországban a 20 százalékot. A Fanta üdítő Romániában 5 százalék narancsot tartalmaz, míg Spanyolországban 8 százalékot, Franciaországban 10 százalékot és Olaszországban 12 százalékot. A Milka csokoládé esetében kimutatták, hogy a romániai változat 17 százalékban tartalmaz mogyorót, a franciaországi 22 százalékban.

Romániában azt követően kezdték vizsgálni az élelmiszereket, hogy a visegrádi országok tiltakoztak az ellen, hogy a nagy nemzetközi cégek kettős mércét alkalmaznak az általuk forgalmazott élelmiszerek minőségénél.


Sonkafőzésnél  hallgassunk Bíró Lajosra!

Sonkafőzésnél hallgassunk Bíró Lajosra!  

Így nem lesz kemény és íztelen a húsvéti sonka.
Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka

Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka 

Megvásárolja a Boci, a Melba és a Párizsi kocka védjegyeit a Cerbona a Nestlétől.
Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón

Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón 

Több mint száz külföldi szakember ismerkedhet a magyar borral az idei Hungarian Wine Summit nemzetközi szakmai csúcstalálkozón.
Siemens-innováció:  ételmaradékból meleg víz

Siemens-innováció: ételmaradékból meleg víz 

A cég támogatásával valósul meg a hulladékból energiát előállító zöld megoldás.
Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában

Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában 

A Matild Palace-ban jellegzetes helyi finomságokat és a nemzetközi villásreggeli-klasszikusokat kóstolhatunk.
Borok a húsvéti sonka mellé

Borok a húsvéti sonka mellé 

A legmeghatározóbb fogás az ünnep során a húsvéti sonka, de megválasztani mellé a megfelelő bort.
Két magyar pezsgő a világelitben

Két magyar pezsgő a világelitben 

Az egyik exkluzív termék, kizárólag a Michelin-csillagos Babel Budapest étterem számára készült.
Ünnepel a Balatoni Kör

Ünnepel a Balatoni Kör 

Tíz éves születésnapját ünnepli a Balaton közepén, egy hajón megalakult társaság.
Sakura ünnep a fedélzeten

Sakura ünnep a fedélzeten 

Az Emirates különleges tradicionális japán fogásokkal idézi meg a szigetország cseresznyefa virágzásához kapcsolódó hagyományait.
Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA

Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA 

A Csányi utcában 12 kültéri installációban mutatják be a kortárs zsidó kulturális és gasztronómiai életet.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.