Kultúrsokk Kuti Istvánnal

Kultúrsokk címen új sorozatot indít a turizmusonline.hu. Minden alkalommal egy turisztikai szakembert kérünk arra, mondja el, milyen könyvet, filmet, kulturális programot ajánl az olvasóinknak.

Kuti Istvánról, a Discover the World Marketing magyarországi képviselőjéről köztudott, hogy a kultúra iránt elkötelezett, színes egyéniség. Arra kértük, adjon érdekes tippeket, mit érdemes megnézni, elolvasni mostanában. 

könyv

Mindig az, amit éppen olvasok. Most egy rövid görögországi túrára Szabó Magda Zeusz küszöbén című könyvét vittem magammal. Nem véletlen, hogy ő volt a magyar irodalom nagyasszonya, stílusa és nyelvi leleménye páratlan. Az írónő és férje a vasfüggöny mögül, a hatvanas évek közepén jutottak el Hellász földjére. Majdnem 50 év után is élvezetes olvasmány a két író kalandja, különösen, hogy Szabó Magda klasszikus műveltségének köszönhetően nem csak a látottakat meséli el, hanem bevezet bennünket a görög mitológia világába is. Természetesen a humor sem hiányozhat és ma már azokon a részeken is mosolygunk, amelyeket talán az író nem is szánt annak, pl. ahogy egy-egy helyszínen órákon át keresnek megfizethető, de elfogadható minőségű szállást és ebből aztán rengeteg mókás szituáció kerekedik. Ma ez pár perc keresés, egy hitelkártya és a neten előre foglalhatjuk a szállást…

http://moly.hu/konyvek/szabo-magda-zeusz-kuszoben

film

Tavaly fedeztem fel magamnak Jessica Chastain színésznőt, ő az egyik mellékszereplője A segítség (The help) című filmnek. Csodálatos szereposztás, több Oscar-díj jelőlés. 60-as évek Amerikája, valahol délen, ahol a fekete bejárónőket a fehér családok, finoman szólva, nem kezelik családtagként. Az egyik fehér család ifjú reménysége írónői babérokra vágyik és megírja a bejárónők mindennapjait, megaláztatásait. A könyv különös lavinát indít el. Akik nyitottabbak a kevésbé main stream filmekre is azoknak ajánlom Jessica Chastain főszereplésével a 2008-ban készült Jolene című filmet.

http://www.imdb.com/title/tt1454029/

http://www.imdb.com/title/tt0867334/?ref_=sr_2

zene

Zenében mindenevő vagyok, azt szoktam mondani, hogy Madonnától Wagnerig, de most egy friss élményemet ajánlanám, áprilisban mutatta be Operaházunk Verdi egy ritkán játszott darabját, a Stiffeliot. Bár Verdi kevésbé népszerű operája ez és Magyarországon sem nagyon ismert,a zene csodálatos és operaházunk énekesei is fantasztikusan adják elő.

http://www.opera.hu/hu/Stiffelio/201306011900/info

TV

Attól tartok itt egy kicsit lemaradtam, nem igazán nézek tévét. Általában késő éjszaka van lehetőségem arra, hogy kezembe vegyem a távirányított és megnézzem, hogy melyik csatorna mit kínál. Ahol mindig megállok, az a Family Guy és a South Park. Keményen kritikus, amerikai animációs sorozatok, remek magyar szinkronnal. Szívesen néznék valami hasonlóan szarkasztikus sorozatot a mi saját életünkről is. Vadonatúj hír, hogy a Fox csatorna visszahozz a nagy sikerű 24 című sorozatot, igaz, csak 12 résszel, de a rajongók már most megkezdték a visszaszámlálást a 2014-es premierig.

sport

Futás: nem kell semmi más csak egy sportcipő és indulhatunk is. Legyen az egy háztömb, vagy a körök a Margit-szigeten. Igazán hangulatosak a futó fesztiválok, aki már nem felkészülni a tavaszi idényre, annak bőven van ideje edzeni az őszi versenyekre. Érdemes kipróbálni, aki egyszer elindul, az utána mindig ott akar lenni. Fantasztikus érzés együtt futni több ezer másik emberrel, különösen, hogy mégy 80 év feletti versenyzők is indulnak és itt különösen igaz, hogy nem az eredmény, hanem a részvétel a fontos.

étterem

Örök kedvenc a Radnóti és Pozsonyi út sarkán található Kis Pozsonyi vendéglő. Úgy főznek, mint az édesanyám, kedves és gyors a kiszolgálás és nem utolsósorban az áraik is barátiak. Évek óta járok oda és még soha nem csalódtam, legyen az klasszikus fogás vagy valami újdonság a heti ajánlatból. Persze az általában véve igaz, ha fogyókúrázunk, akkor ne ide menjünk. No nem azért, mert nincs a kínálatban diétás étel, hanem inkább azért, mert nagyon nehéz ellenállni a sok finomságnak. Amit soha nem hagyok ki az a Macesz leves, a legjobb a városban. kávé Az Arany János utca mostanság tele meglepetésekkel, nem rég nyílt egy „igazi” francia pékség és vele szemben található az Espresso Embassy nevű nagyon hangulatos kávézó, jó minőségű náluk a fekete, értő, kedves a kiszolgálás és aki nem kávés, azoknak teából is óriási a választék https://www.facebook.com/EspressoEmbassy?fref=ts

színház

Bár egész évben járom Budapest színházait, de nyárra inkább külföldön ajánlanék néznivalót. Egész pontosan Szentpéterváron. Van két színház a Marinskiy és a Mikhailovsky, ott történnek az igazi csodák, a balett fellegvárai ezek a színházak, még július végén is játszanak, így aki esetleg ellátogat ebbe a fantasztikus városba ne hagyja ki az élményt. Mindig repertoáron tartják a klasszikus baletteket, így könnyen ki lehet fogni a Hattyúk tavát a Gisellet vagy valamelyik más jól ismert balettet. A jegyek nem olcsók, de a színházak honlapján megválthatjuk azokat előre és azért akadnak megfizethető helyek is. Az élmény pedig „megfizethetetlen”.

http://www.mariinsky.ru/en és http://www.mikhailovsky.ru/en/

kiállítás

Maradjunk Szentpéterváron: Ermitázs. Hasonlóan a világ más nagy múzeumaihoz, az Ermitázs is befogadhatatlan, ezért érdemes előre megtervezni, hogy mit is szeretnénk megnézni, az épület bizonyos részeiben maguk a termek a látnivalók, de nagyrészt a gyűjtemény az, amiért a világ minden részéről özönlenek a látogatók. Örök kedvenc az impresszionista szárny, több termen keresztül csodálhatjuk a francia festők remekeit. Ide is érdemes neten jegyet váltani, így elkerülhető a hatalmas sor, csak felvesszük jegyünket az internetes pénztárnál és külön bejáraton léphetünk be a világ egyik leggazdagabb gyűjteményét felvonultató épületegyüttesbe. http://www.hermitagemuseum.org/html_En/index.html

utazás

Alaszka! Miért éppen Alaszka? Mert a teljes kikapcsolódást adja, a világ egy olyan szeglete ez, ahol még mindig a természet az úr és az ott lakók ezt nagyon tiszteletben tartják. Érdemes a szárazföldi, nemzetiparkos túrát egy hajóúttal kombinálni, hiszen számos csodálatos helyre nem lehet eljutni másként, csak hajóval, vagy kis repülővel. Hatalmas erdők, gleccserek, hegyek és végtelen síkságok, tengerek, bálnák, fókák, delfinek, medvék és szarvasok, Alaszkának ezer arca van és ehhez még hozzájön a helyiek barátságos, kedves vendéglátása is. Mivel a turista szezon május közepétől szeptember elejéig tart, így érdemes szállásról, hajóról, előre gondoskodni.

program

A nyár a fesztiválok szezonja. Immáron kilencedik alkalommal rendezik meg Győrben a táncfesztivált június 17-23. között, hasonlóan ünnepe ez a magyar táncszínházaknak és csoportoknak, mint a POSZT a prózai színházaknak. A programokkal szeretnének mindenkihez eljutni, klasszikustól és a kortárs táncoktól kezdve a néptáncon át a társastáncig szinte mindenki találhat érdeklődésének megfelelő programot. Köztük szerepel egyik kedvencem Feledi János koreográfus által jegyzett Puccini operára készült. Le Villi (Lidércek) című előadás is, melyet repertoáron a Nemzeti Táncszínházban játszanak. Különleges, egyedi koreográfia klasszikus zenére, fantasztikus táncosokkal. Mindenkinek ajánlom!

http://gyoribalett.hu/images/ix_magyar_tancfesztival/Rollup_03.pdf http://www.tancszinhaz.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=40075&catid=8&Itemid=4&lang=hu


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?