hirdetés
hirdetés

Kulturális sikersztori a Kodály Központban

Márta István, a pécsi Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. ügyvezetője október 8-án a Rózsavölgyi Szalonban beszélt a pécsi Kodály Központ 2013/2014-es műsorterveiről.

hirdetés

Az a turista, aki a Zsolnay negyedet látogatja meg, az nem hagyhatja ki a három éve működő Kodály Központ világszínvonalú épületének megtekintését. A külhoni és a hazai érdeklődők csoportjai sűrűn keresik fel az épületet.

Nagy Csaba, Pécs alpolgármestere is kiemelte, amit Márta István, hogy 200 kilométerre a fővárostól, az alig több mint 150 ezer lakosú Pécsett 500 eseményre voltak kíváncsiak és 208 ezer látogató kereste fel a Kodály Központot, ez utolérhetetlen eredmény.

- Sikertörténet jellemzi a Kodály Központot, és a színvonal idén sem csökken, az októbertől májusig tartó időszakban számos kulturális programnak ad helyet - mondta Márta István.

Meghívásukat többek között elfogadta Tommy Emmanuel és Pat Metheny, ők virtuóz gitárjátékukkal vonzzák majd a közönséget, a hazai könnyűzenei előadók közül Presser Gábor, Zorán, a Benkó Dixieland és Harcsa Veronika ad koncertet. Márta István elmondta azt is, hogy az uniós elvárás úgy szólt, hogy évente 50 ezer látogató legyen, amit túlteljesítettek: már tavaly 79 ezer fizetővendéget számolhattak.

A tájékoztatón Horváth Zsolt, a Kodály Központ rezidens zenekara, a Pannon Filmharmonikusok igazgatója elmondta, hogy ez az egyetlen olyan vidéki szimfonikus zenekar, mely állandó bérletsorozatot tart fenn Budapesten, miközben évi 42 nagyzenekari produkciót állít színpadra Pécsett, új székhelyén, a Kodály Központban. 2011-ben 36.936 nézőjük volt, azóta ez a szám több ezerrel emelkedett, idén száz új bérletessel gyarapodtak. Folytatódnak a hétvégi bérletsorozatok is, gondolva a következő nemzedék zenei nevelésére is.

Szamosi Szabolcs, a Filmharmónia Magyarország Nonprofit Kft. vezetője tájékoztatójában többek között szólt arról, hogy itt rendezik Mesterbérletüket, és a fiatalabbakra is gondolva ifjúsági sorozatokat is tartanak, egy nap, több előadás alatt akár ötezer diák is megfordul a koncerttermekben.

A sajtótájékoztatón Rácz Zoltán, az Amadinda Ütőegyüttes alapítója és művészeti vezetője mondta el, hogy örül, hogy Pécsett játszhatnak, a Kodály Központban, amelynek akusztikája a legjobbak közt van.

A program szerint október 19-én Borodin, Csajkovszkij, Schumann – több komponálási stílus darabjait hallhatja a közönség egy koncerten belül, majd az 1956-os forradalom és szabadságharc emléke és hősei előtt tisztelgő ünnepi hangversenyt rendeznek október 23-án.

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai