Kultúrsokk Molnár Attilával

Kultúrsokk címen indított új sorozatunkban minden alkalommal egy turisztikai szakembert kérünk arra, mondja el, milyen könyvet, filmet, kulturális programot ajánl. A mostani "epizódban" Molnár Attilától, a Willy Fog Utazási- és Jegyiroda cégvezetőjétől kapunk tippeket. 

Attiláról nem titok, hogy amolyan modern polihisztor: amikor éppen nem az irodája ügyeit intézi, utasai vágyait valósítja meg, túrát vezet vagy városnézést tart, akkor ír, vagy fotózik. Utóbbi a legfőbb szenvedélye. Sok friss házas köszönheti neki, hogy képeivel örökre megőrzi számukra a boldog pillanatot. Blendeemberként pedig úgy mutatja meg az amúgy ismert városrészeket, mintha a képein keresztül életünkben először látnánk

KÖNYV

Nyaralásaim és a hosszabb utazások során inkább folyóiratokat-magazinokat viszek magammal. A Földgömb és a National Geographic előfizetőjeként mindkét lapban egyaránt találok színes és hasznos ismeretterjesztő cikkeket. Legutóbb éppen az engem mindig lenyűgöző vulkánokról és a méhek fantasztikus jelrendszerű kommunikációjáról olvastam. Az esküvői szezon kezdetére Gönczi Gábor „Bazi nagy esküvőskönyv” című gyakorlatias munkáját faltam fel gyorsban. Az első része kimondottan szórakoztató volt, mert mindvégig a saját rendezvényszervezői és fotográfusi példáimat láttam megtestesülni. Cápaszemmel töltött bálnafül…

FILM

Tarantino friss agymenése, a „Django elszabadul” a vadnyugati és kasztos fricskáival különösen szórakoztatott. Inkább a helyzetkomikum, mint a vérfürdő miatt. Ha már animáció, akkor a név kötelez alapon, a Willy Fog eposz valamennyi része kötelező látvány. A „Gru” rajzfilm második részét epekedve várom és biztosan az elsők között fogom térdcsapkodva végig hahotázni a moziban.

{youtube|id=m48P0bTsIbk}

ZENE

A keményebb műfaj sorában nagyon várom a Nickelback budapesti koncertjét és az emblematikus nyári fesztiválokat. A svájci illetőségű Gotthard rockbanda korábbi balladáit különösen szeretem hallgatni, mert a motorbalesetben elhunyt énekesük reszelős orgánuma számomra a Cinderella zenekar frontemberével vetekszik. A klasszikusok közül Mozart és Chopin, meg a csend (!) szokott pihentetni.

 {youtube|id=Cg4MTBCIW8A}

TV

Rühellem az országot szétcincáló napi politikai csatározásokat és a média mondvacsinált szenzációhajhászását, a percemberek sztárolásával és a sztendapos trágárkodással egyetemben. Emellett a hangos és haszontalan reklámblokkok miatt a tévénézés szerencsére fokozatosan kiszorul az életemből. A pozitív műsorokra viszont szívesen kapcsolok: Rockenbauer Pál „Másfélmillió lépés Magyarországon” embert próbáló sorozatának ismétlése manapság egy komplex szociográfiai időutazással ér fel a kék turistajelzést követve. Borbás Marcsi Gasztroangyala pedig állandó hasznos tippekkel szolgál és érdekes újdonságokat mutat be a napi íz-élmények sorában.

SPORT

Ha testmozgás, akkor természetjárás! Túravezetőként akár csoportok is loholnak mögöttem a budai hegyekben vagy éppen a Szársomlyó csúcsán. Imádom járni az erdőt-berket, mert teljesen kikapcsol ez az üde és zöld közeg.

Bakancsom koptatása helyett immáron biciklis cipőt is húzok, mert mountain bike nyergében hatékonyabban és sebesebben rovom az ösvényeket. Mindenkinek ajánlom, hogy egyszer az életében feltétlenül próbálja ki a pedelec rendszerű elektromos kerékpárt. De vigyázat! Garantáltan függőséget okoz!

ÉTTEREM

A gyorséttermek műanyag kajáit sikerült száműznöm és azóta sokkal nagyobb körültekintéssel válogatok a vendéglátó helyek között. Szakmai újságíróként a minőségi borfogyasztást és a hungarikumok preferálását tartom szem előtt. Ettől függetlenül a körúti Trattoria Venezia fatüzelésű kemencében sült pizzái itthon verhetetlenek. A nyári vízparton a lángos, a kukorica és a gyöngyöző csapolt sör triumvirátusa számomra szériatartozék! A lényeg az, hogy jól érezzem magam az adott környezetben, kommunikálhassak a személyzettel és ne legyen feszengős-vaskalapos vagy éppen hízelkedő a kiszolgálás. Persze a desszertek kínálatából a balatonfüredi Bergmann Cukrászda friss francia krémesét bármelyik évszakban bélbolyhok elleni vétek volna kihagyni!

SZÍNHÁZ

Jegyértékesítőként állandó betekintésem van a kulisszák mögé, ami sokak számára misztikusnak tűnhet. Nekem mindig igazi kaland egy főpróba, egy kelléktár vagy történetesen egy zsinórpadlás! A Madách Színház repertoárjából a Mary Poppins előadását a mellettem ülőkkel szinkronban tátott szájjal néztem végig. A felnőttek számára is komoly mondanivalót hordozó témát lenyűgözővé erősítik a musicalben bevetett trükkök, a mozgalmas díszletek és a szédítő akrobatikus mozgások.

Legújabb kedvencem a „Betörő az albérlőm”, szintén eme teátrum színpadán, ahol a kiválóan megírt karaktereket kitűnő színészek (Magyar Attila, Hajdú Steve, Szerednyei Béla, Mucsi Zoltán, Nagy Sanyi, Halász Judit) emelik a szórakoztatás vidám és játékos pellengérére.

KIÁLLÍTÁS

A tömeggyilkosokról szóló Murder kiállítás érdekes színfolt számomra a hazai piacon. Oldás és kötés, fojtás és ölés. Mégsem a sokkolás, hanem a bemutatás ötletei (hűtőszekrény, lanovka, nyírfaerdő), az ismeretterjesztés, a gondolkodtatás és a felszínre kerülő ok-okozati összefüggések miatt. A királyi vár gyomrában húzódó Sziklakórház és Atombunker panoptikumként és igazi helikopterrel megújult látványossága kötelező program a fővárosi városnézések körében, akár egy rendhagyó történelem óra keretében is. Az információk átadásának csorbítatlan formájaként az audioguide rendszerek alkalmazását maximálisan pártolom.

UTAZÁS

Miután egy júliust eltöltöttem Norvégiában (a sarkkörön túl), azóta mindenkinek azt javaslom, hogy északra menjen nyaralni! Az e-bringázáshoz hasonlatos flow-érzés, amikor éjjel sem nyugszik le a nap a horizont alá és olyan energiabombával tölt fel, ami egyszerűen semmihez sem hasonlítható pozitív hangulatot eredményez.

A kulturális igények előtérbe kerülésével igenis ajánlom azokat az autóbuszos körutazásokat, ahol profi idegenvezető kollégák (nem pedig csoportkísérők!) alaposan ismertetik a környék látnivalóit, történelmi-földrajzi-gazdasági sajátosságait. Újabban a patakjárós szurdoktúrák ízére kaptam rá a Pilisben (Rám-szakadék, Salabasina, Holdvilág-árok, Vaskapu), a Bakonyban (Cuha-völgy, Római Fürdő) és a Szlovák Paradicsomban.

PROGRAM

Munkaterápiaként egy jó kis aszúszüret gumicsizmában, metszőollóval, deres ujjakkal a télies ködbe vesző Tokaj-Hegyalján, hogy a résztvevők megbecsüljék a szemenként szedett szőlőből készült isteni nedűt és legközelebb már magukénak érezzék a küzdést és a szakértelmet a világraszóló édes kortyok mögött. Egészségünkre!


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.