Kutatás, fejlesztés és innovációk a turizmusban

Újabb hazai tudásmenedzsment felmérés, bevételnövelő applikáció, Lappföld és Skócia turizmusa is helyet kap az NTH Tudásmegosztás – Turizmus+ harmadik számában, de a Gyenesdiási Turisztikai Egyesület is bemutatkozik.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal 2013-ban indította el NTH Tudásmegosztás – Turizmus+ címmel a szakmai jó gyakorlatokat és K+F+I témákat összegyűjtő online kitekintőjét. A félévente megjelenő szakmai lap idei első száma ide kattintva letölthető.

Ugyanitt, a Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal nemrégiben megújult weboldalán az NTH Tudásmegosztás – Turizmus+ korábbi számai változatlan formában szintén elérhetők.

Kutatás

2006-ban készült el hazánkban az első tudásmenedzsment felmérés. A szerzők úgy döntöttek, hogy megismétlik csaknem egy évtized után ezt kutatást, melyet már kiegészíttettek a téma más aspektusaival is. A kutatás egyrészt vizsgálta, hogy az első hazai felmérést követően miként változott a szervezeti tudásmegosztás helyzete a gazdasági és technológiai környezet változása következtében. Másrészt vizsgálta, hogy a szervezetek mérete és tulajdonlása (hazai/külföldi) befolyásolja-e a tudásmenedzsment stratégia alkotásának gyakorlatát. Ennek a kutatásnak az eredményei is megtalálhatók az idei első NTH Tudásmegosztás – Turizmus+ online kitekintőben.

A kitekintőben helyet kapott továbbá az innovatív unió 2014. évi eredménytáblája, de az internetes turisztikai startupokról is szó esik benne.

Fejlesztés

A kitekintőben szó esik a stonehenge-i látogatóközpont-fejlesztéséről, de „Turizmus a sarkkörön túl – elmélet és gyakorlat Rovaniemiben” címmel betekintést kaphatunk a lappföldi idegenforgalomba is.

Innováció

Jó példaként jelenik meg a geoturizmus és a geoparkok szerepe a vidékfejlesztésében, valamint a Tourism Intelligence Scotland, amely négy szervezettel – köztük a Visit Scotlanddal – együttműködve egyedülálló módon segíti Skócia szakmai felkészülését a 2014-2020-as időszakra.

Egy bevételnövelő applikáció bemutatása után pedig az első hazai TDM szervezetként ismert Gyenesdiási Turisztikai Egyesület elmúlt 10 évének fontosabb állomásait foglalja össze Gyenesdiás nyugalmazott polgármestere, aki a turisztikai szakmában elért kiemelkedő sikereiért Pro Turismo díjjal kitűntetett szakember, az Egyesület tiszteletbeli elnöke.

Az „NTH Tudásmegosztás – Turizmus+” K+F+I és szakmai kitekintő szerkesztője továbbra is várja azokat a cikkeket, tanulmányokat, melyeknek az online kiadvány méltó helyet adna.

A megjelentetésre ajánlott cikkeket, az egyes tanulmányok rövid összefoglalóit (max. 4500 leütés terjedelemben, kapcsolódó linkkel, esetleges publikus PDF anyaggal, megjelölt forrással) Bánhidai Csilla tervező-elemzőnek (e-mailben: csilla.banhidai@nth.gov.hu címre) lehet elküldeni.


Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.
Esztergom megnyitotta az idei rendezvényszezont

Esztergom megnyitotta az idei rendezvényszezont 

Esztergom minden korábbinál színesebb rendezvényszezont nyit az idei évben.
Először született magyar győzelem a brüsszeli díjátadón

Először született magyar győzelem a brüsszeli díjátadón 

A fesztivál során immár negyedszerre osztották ki a rangos NEB díjakat, amelyek innovatív és fenntartható európai projekteket díjaznak
Megmutatják magukat Gyenesdiás rejtett kincsei

Megmutatják magukat Gyenesdiás rejtett kincsei 

Gyenesdiás, a Nyugat-Balaton családbarát üdülőfaluja méltán híres díjnyertes strandjairól, de igazi élmények a parton túl is felfedezhetők.
Idén új helyszínen folytatódik a Szeláví! Fesztivál

Idén új helyszínen folytatódik a Szeláví! Fesztivál 

Barátok, nyáresti koncertek, koccintás az élet apró örömeire és kirándulások a Dunakanyar egyik legszebb helyén
Helyzetjelentés a munkaerőpiacról: fluktuáció, munkaerő-kereslet, passzív leépítés, átképzés

Helyzetjelentés a munkaerőpiacról: fluktuáció, munkaerő-kereslet, passzív leépítés, átképzés 

Mérséklődött a fluktuáció, de a HoReCa-szektorra alapvetően ez még nem jellemző. Friss munkaerő piaci elemzés - fontos megállapításokkal.
Futóverseny és koncertek - jön az EU-napi futás

Futóverseny és koncertek - jön az EU-napi futás 

Szabó Balázs Bandája, a Carson Coma Akusztik Trió és a Lázár tesók is fellépnek május 12-én az idei Európa-napon.
Személyi hír házunk tájáról

Személyi hír házunk tájáról 

Kedves Olvasónk! Aki figyelemmel kíséri szakmai oldalunkat, napi hírleveleinket - láthatja, olvashatja, tudhatja, hogy új szerkesztő érkezett hozzánk Szöllősi Tímea személyében.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.