hirdetés
hirdetés

Húsz százalékos volt a visszaesés a szervezett turistaforgalomban

Lassan változik a népszerű úti célok toplistája

Elkészült a Központi Statisztikai Hivatalnál a szervezett ki- és beutaztatás 2009-es évi forgalmi adatainak összesítése. A lapunknak megküldött statisztikából látszik, hogy tavaly közel 20%-os volt a visszaesés 2008-hoz képest, a 2008-as 1,146 millió fővel szemben csupán durván 930 ezer honfitársunk utazott tavaly külföldre az utazási irodák által szervezett útra.

hirdetés

A beutazásban valamivel jobb volt a helyzet, mivel a 2008-as 887,5 ezer fő helyett 2009-ben 768 ezer külföldi érkezett hozzánk az utazási irodák közreműködésével, ami csupán 13,4%-os visszaesést jelent.

A magyarországi kereslet drámai visszaesése tavaly jóformán az összes úti célt érintette.

Átlagosnak tekinthető a 20-30%-os visszaesés, de például Szlovákiába szervezett úton a 2008-as 24 ezer fő helyett alig feleannyi, 12,8 ezer honfitársunk utazott tavaly.

A nyertes úti célok között csupán Ciprust, Oroszországot és Dániát találjuk. Ciprusra közel 20%-kal többen utaztak tőlünk, így 10 ezerre nőtt a szervezetten utazó magyarok száma, Oroszországba pedig két és félszer annyian utaztak, mint 2008-ban: 2,6 ezerrel 6,8 ezerre nőtt a magyar kiutazók száma. Ha megnézzük, hogyan alakult a legnépszerűbb úti célok sorrendje az utóbbi néhány évben, néhány érdekes tendenciát fedezhetünk fel. Évi százezernél több magyar utast a szervezett forgalomban csupán négy desztináció képes fogadni: Görögország és Olaszország pozíciója a legstabilabb, Ausztria villámgyorsan zárkózik fel melléjük, míg Horvátország a 2006. évi első helyéről mára fokozatosan a tabella 4. helyére csúszott vissza. Horvátország esetében az egyéni utazóforgalom növekedése vitte el a szervezett forgalmat, ami jelentős részben az új autópályák révén megvalósult egyszerűbb megközelíthetőségnek köszönhető. Egyértelműen látszik az is, hogy Törökország népszerűsége nagyságrendekkel nőtt pár év alatt. Egyiptom iránt viszonylag stabil az utazók érdeklődése, 40-60 ezer honfitársunk keresi fel évente. Tunézia esetében nagyobb kilengéseket láthatunk, 40 és 80 ezer közötti utast fogad tőlünk az észak-afrikai ország.

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai