Látványos vitorlásverseny Máltán

Már több mint 100 hajó nevezett az idei Rolex Middle Sea Race vitorlásversenyre, amelynek október 23-án lesz a startja. Magyar hajó is áll majd a startvonalnál.

A vitorlás világ rangos megmérettetését, a Rolex Middle Sea Race versenyt 42. alkalommal rendezik Máltán. A mezőny október 23-án startol a Valletta melletti Grand Harbour kikötőből és egy hét áll rendelkezésükre, hogy Szicíliát és a Stromboli vulkánt megkerülve visszaérjenek a máltai fővároshoz.

„Nagyon örülünk a tengeri vitorlás közösség idei választásának”, mondta David Cremona sorhajókapitány. „2020 bebizonyította a Royal Malta Yacht Club legkiemelkedőbb eseményének népszerűségét és azt, hogy képesek vagyunk a versenyt leállítani, amikor a körülmények azt megkövetelik. Az idei évben a verseny népszerűsége ismét olyan nagy, mint a járvány előtti időszakban. Rendkívül hálásak vagyunk a tulajdonosoknak és a legénységeknek, akik hajlandók komoly erőfeszítéseket tenni a részvételért a folyamatos bizonytalanságok ellenére. Mi pedig teljes erőbedobással készítjük elő a versenyt.”

A jelenlegi nevezési lista a szokásos módon összetett. Megtalálhatók közte professzionális és amat versenyzők, egytestű és többtestű, Race Maxik és kis versenyhajók.



A legnagyobb kontingens Franciaországból érkezik, 18 nevezéssel. Olyan nagyágyúk is a nevezők között szerepelnek, mint az Albator Philippe Franz irányításában, aki 2018-ban összesített 3. lett IRC kategóriában és Solenn For Pure Ocean Gerard Ludovic vezetésében, aki ugyanabban az évben összesített 10. lett. 
A második legnépesebb küldöttség Olaszországból érkezik, ami nem meglepő a közelség és a terep ismerete miatt. Olasz legénységek egyébként már 14-szer nyerték meg a Rolex Middle Sea race összesített versenyét, maguk mögé utasítva ezzel a szervező országot, Máltát is. Mascalzone Latino B2 hajójával legutóbb 2016-ban indult, azzal a hajóval, mellyel 2013-ben és 2015-ben is nyert. A legnagyobb harc, várhatóan a többtestű hajóosztály 2020-as riválisai, azaz Giovanni Soldini Maserati Multi 70-je és Ricardo Pavoncelli MOD70 Mana-ja között zajlik majd. Idén versenybe száll velük az amerikai Jason Carroll MOD70 Agro-ja is, hogy a csata még izgalmasabb legyen.

A vendéglátó Málta 12 hajóval nevezett a versenyre, közöttük a back-to-back győztes Elusive 2 a Podesta testvérek irányításában. A három testvér Aaron, Christoph és Maya a Rolex MSR Offshore versenyének bevezetése óta, azaz 1996-tól kötődnek az eseményhez, bár versenyezni csak 2000-ben kezdtek. Azóta állandó program a család életében a Rolex MSR, mely nem csak megmérettetés a számukra, de egy családösszetartó erő is. „Azok számára, akik először vesznek részt a versenyen, a legjobb tanácsunk, hogy győződjenek meg arról, hogy valóban ismerik a hajót, és tartsák nyitva a szemüket és a fülüket minden körülmények között, még alvás közben is! Ez nem a gyenge szívűek versenye, de rendkívüli élmény.” A máltai legénységek között megtalálható a kétszeres összetett győztes Artie II Lee Satariano kapitány vezetésében, a Jonathan Gambin vezette Ton Ton Laferla Insurance, mely 2020-ban összetett harmadikként végzett, valamint a J99 Calypso annak a Sebastian Ripadrnak az irányításával, akinek nagyapja, id. John Ripard 1968-ban társával megszervezte az első versenyt és amit mellesleg meg is nyert.

Brit induló is akad szép számmal. A 11 brit legénység között indul Andrew Hall Pata Negrája, összesített 3. lett IRC kategóriában az idei Rolex Fastnet Racen, valamint Rob Bottomley Sailplanje, ami ugyanezen verseny összesített 5. helyezettje lett és Mark Emerson Phosphorus II-je, ami ugyanitt hatodikként végzett.  Jelen lesz még a svéd Jonas Grander Matador nevű hajója, mely összesített 4. volt az említett idei versenyen. Nem szabad megfeledkezni az amerikai George David Rambler hajójáról sem, aki első indulása alkalmával 2007-ben hármas sikert ért el megnyerve az összesítettet, Line Honours győztesként és verseny rekorderként.

Magyar induló is lesz a versenyen, ahogy már hosszú évek óta: Józsa Márton kapitány vezényletével a Wild Joe is rajthoz áll. 

További részletek: https://rolexmiddlesearace.com 

Forrás: www.visitmalta.com


Máltán tűzijáték festi az eget

Máltán tűzijáték festi az eget 

A színpompás tűzijáték előadások idén április 20. és 30. között öt helyszínen kerülnek megrendezésre.
Megszűnik a határellenőrzés Románia repülőterein

Megszűnik a határellenőrzés Románia repülőterein 

Emellett a határrendészet mobil egységei továbbra is végezhetnek bejelentetlen ellenőrzéseket.
Rekord számú magyar munkavállaló az osztrák turizmusban

Rekord számú magyar munkavállaló az osztrák turizmusban 

Fenntarthatóság állt az idei bécsi Ferien Messe fókuszában.
Köln már most focilázban ég

Köln már most focilázban ég 

Kölnben játszik a magyar csapat a futball EB-n. És mi lehet ott a 90 percen túl?
Visszaállítják a határellenőrzést az EB idején a németek

Visszaállítják a határellenőrzést az EB idején a németek 

Minden németországi határátkelőnél ellenőrzést tartanak a nyári futball Európa-bajnokság ideje alatt, jelentették be a hivatalos szervek.
Osztrák kisokos áramszünet esetén

Osztrák kisokos áramszünet esetén 

A körlevélből megtudható, hogy mi a teendő és a helyes követendő eljárás egy teljes és tartós áramszünet következtében kialakult helyzetben.
Hamarosan összekötik az M30-ast az A2 osztrák autópályával

Hamarosan összekötik az M30-ast az A2 osztrák autópályával 

Újabb szakasza készült el az S7-es gyorsforgalmi útnak Ausztriában.
Ha nyár, akkor Ausztria -  vulkánok, kristályok, császári látnivalók

Ha nyár, akkor Ausztria - vulkánok, kristályok, császári látnivalók 

Akik idén nyáron különleges élményeket keresnek, legjobb, ha nem is mennek messzire.
Czeiszing Miklós: Nyárra érdemes északi úti célt választani, hogy a hőség, a szárazság ne zavarja a pihenést

Czeiszing Miklós: Nyárra érdemes északi úti célt választani, hogy a hőség, a szárazság ne zavarja a pihenést 

A Német Turisztikai Hivatal (DZT) magyarországi képviseletének vezetőjével a Klasszis Klub március 21-ei adásában beszélgettünk.
A hely, ahol a hegyi doktor rendel

A hely, ahol a hegyi doktor rendel 

A családi ház, illetve a rendelő, ahol a "Der Bergdoktor", azaz "A hegyi doktor újra rendel" forgatása zajlik immár 17 éve, valóban olyan, mint a filmeken.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.