Lemondások, lassuló foglalások, áremelkedés az utaztatásban

A Magyar Utazási Irodák Szövetsége az Österreich Werbunggal közösen megtartott keddi rendezvényén számos, a szakmát napjainkban súlyosan érintő kérdésről esett szó.

"Ahogy 2020-ban a Covid járvány kitörését megelőzően, idén is nagyon biztatóan indult a szezon, az utazásszervezők tapasztalatai alapján január-februárban a foglalások mértéke időarányosan elérte a 2019-es év azonos időszakának 80 százalékát. Február 24-e azonban újabb változást hozott. A háború hírére a kiutaztatásban nincsenek számottevő lemondások, mert óriási az emberekben az utazási kedv, de a foglalások üteme lelassult. A beutaztatásban azonban az utóbbi hetekben megálltak a lekérések, és az áprilisi, májusi csoportok nagy részét lemondták a külföldi partnerek" – mondta el lapunk kérdésére Molnár Judit. A MUISZ elnöke azt is hozzátette, hogy az utazásszervezők munkáját negatívan sújtja az euró-forint árfolyam alakulása, valamint a háború hatására az egekbe szökött üzemanyagárak miatt egyre drágább repülőjegyek is. Molnár Judit átlagban 15 százalékos árdrágulásról számolt be lapunknak a kiutazási piacon tavaly februárhoz képest. Elmondta, hogy nehezítő tényező az is, hogy nem a régi volumenben állnak rendelkezésre a légitársaságok kapacitásai, azaz kevés a járat, a gépek szinte teljes kapacitással üzemelnek és a jegyek árai is emelkedtek.

Komoly emelkedés jöhet a turistabuszok áraiban

"Sokan talán nem is tudják, de a jelenleg érvényben lévő üzemanyag ársto , nemcsak a  7,5 tonnánál nagyobb teherautókra, hanem a turistabuszokra sem terjed ki, ezért utóbbiak ma 700 forint körüli árakon tankolnak, így az üzemeltetők kénytelenek lesznek a megnövekedett költséget továbbhárítani. Emellett a munkaerő bérköltsége, az alkatrészek ára és a szervizelés díja is emelkedik, ami ugyancsak dráguláshoz vezet - fűzte hozzá a szakember. A háború hatásai kapcsán az MUISZ folyamatosan tartja a kapcsolatot az európai utazási irodák  szövetségeinek ernyőszervezetével (ECTTA), melynek a MUISZ is tagja. A szervezetben a beszámolók azt mutatják, hogy minél nyugatabbra haladunk hazánktól, annál inkább az előnytelen gazdasági hatásokat elemzik az utaztatók, míg a háború közelében fekvő országokban a humanitárius szempontokra fókuszálnak. „Derűlátásunkat az adja, hogy bár a turizmus a béke iparága, így nagyon gyorsan és érzékenyen reagál a világban történő negatív történésekre, szerencsére legalább olyan gyorsan regenerálódik is" - hangsúlyozta a MUISZ-elnök, aki ismertette a szövetség közelgő eseményeit is. Április 5-én szakértők közreműködésével a légiközlekedés aktuális kérdéseiről kerekasztal beszélgetést, április 11-én közgyűlést tart a szövetség a vadonatúj Magyar Zene Házában, és április 28-án tanulmányút keretében ismerhetik meg a tagok a Szentendrei Szabadtéri Múzeum újonnan megnyíló erdélyi tájegységét.  

Gyógyító vízesés, világörökségi őserdő, tóról-tóra túra

Kovács Krisztina, az Osztrák Nemzeti Idegenforgalmi Hivatal (Österreich Werbung) képviseletében elmondta, társaságuk négy termékre fókuszál, a mozgásra, a pihenésre, a kultúrára és a gasztronómiára. Számos kuriózumot felsorolt, amelyekért érdemes felkeresni nyugati szomszédunkat. Ezek között említette azt a  túraútvonalat, amely 350 kilométer hosszan köti össze Salzkammergut 35 tavát. Kelet-Tirolban található az Alpok egyetlen leghosszabb szakaszon szabályozatlan gleccserfolyója, amely mentén szintén egy hosszútávú túraösvényt hoztak létre. A Dürrensteini vadon szintén egy igazi unikum, Közép-Európa egyik utolsó őserdeje, amelynek bükkösei a világörökség részét képezik. A szakember mesélt a Krimmli-vízesésekről is, amely igazi klimatikus gyógyhelynek számít. Itt a víz 380 méteres magasságból zuhan a mélybe, olyan finom permetet hozva létre, amely belélegezve különösen kedvezően hat az allergiás eredetű légúti gyulladásokra. Megtudhattuk azt is, hogy Ausztriában sáfrányt is termesztenek, és a családi biogazdaságokban dolgozók kezei alól olyan gasztronómiai különlegességek kerülnek ki, mint a fenntartható módon termesztett tönkölyrizs Schmetterlinghofban, vagy Burgenlandban Conney bio málnalekvárjai, -szörpjei, -ecetei, -likőrjei. Ausztriában a hógömb sem tucatgyártmány, a Perzy-család bécsi manufaktúrájában ma is kézzel készül a szívet melengető szuvenír, amely több mint 100 éve ebből a családi üzletből indult világhódító útjára.

Egy új dunai hajó adta a helyszínt

A rendezvénynek a januárban vízre bocsátott, az 50-es években készült és csodásan felújított Citadella hajó adott otthont, amely a Balatoni-Dunai Sétahajózási Kft. egyik legújabb terméke. A társaság otthonosan mozog a balatoni nosztalgiahajózásban: a reformkori Kisfaludy hajó másolatát 2014 óta üzemeltetik nagy tavunkon, és mivel úgy látják, hogy óriási a kereslet a sétahajózási üzletágban a vendéglátásra, két új hajó készítésén dolgoznak. A Vezér és a Vén Duna egyenként 400 fő befogadására lesznek alkalmasak és jövő márciusban bocsátják őket vízre a Dunán. A társaság célja, hogy a vacsorahajókkal Budapestet is bevegye. A fővárosban első osztályú cateringet igyekeznek kínálni helyben készült, friss italokkal, megfizethető áron. A Citadella fedélzetén szintén gasztronómiával kiegészülő különféle egyórás sétahajó programokat kínálnak Duna Cruises márkanév alatt. A Március 15-e téren a 10-es dokknál átmeneti kikötőjük végleges formába hozásán dolgoznak. A külföldi turisták mellett a belföldi keresletre is nagyban építenek, Budapesten éttermeket is üzemeltetnek, ahol 65 százalékra tornázták fel a belföldi vendégek arányát.

Turizmus Online


Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen!

Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen! 

A következő hétvégén visszatérhetnek a múltba a látogatók egy eseménysorozat keretében Hévízen.
Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!
Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick

Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick 

A PICK tavaszi kampánya arra buzdítja az embereket, hogy mozduljanak ki a négy fal közül
Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.