Lengyel-magyar, még jobb barát

Dr. habil Boguslaw Sawicki, a Lublini Természettudományi Egyetem Rekreációs és Turisztikai Tanszékének professzora a Turisztikai Hotel Klaszter meghívására több napra Észak-Magyarországra érkezett a nemzetközi kapcsolatok erősítése érdekében.

A lengyel professzor június 11-én a klaszter manager, Udvari Alícja kíséretében ellátogatott a mátraderecskei Moffetába, ahol Forgó Gábor polgármester úr bemutatta a régióban még egyedülálló széndioxid gyógygázkezelést, mely akár az egyetemi nemzetközi kutatások egyik témája lehet. Június 12-én délelött az egri Hotel Korona szállodában egyeztető tárgyalásokat folytatott a klaszter elnökével az együttműködési megállapodás részleteiről. Az egri Törökfürdő és a Hotel Eger & Park wellness részlegének megtekintését követően, délután Miskolcon a Magyar Turizmus Zrt. Észak-magyarországi Regionális Marketing Igazgatóságának szakmai fórumán a lengyel turizmus eredményeibe nyújtott bepillantást. Az érdeklődők a klasztermanager tolmácsolásával magyarul hallgatthatták meg az előadást.

A lengyel szakember június 13-án a Budapesti Kommunikációs Főiskola intézetvezetőjével Dr.Puczkó Lászlóval egyeztetett, majd a gyöngyösi Károly Róbert Főiskolán Dr. habil. habil. Dávid Lóránt intézetigazgató főiskolai tanárral, délután az egri Eszterházi Károly Főiskola dékánjával Dr.habil Szlávik Jánossal, Dr. Csáfor Hajnalka főiskolai docens, PR igazgatóval és Dr. Tarnóc András tanszékvezető főiskolai docenssel folytatott megbeszélést a felsőfokú oktatási intézmények nemzetközi kooperációs lehetőségeiről.

A klaszter számára kiemelkedően fontos a lengyel piac alapos megismerése, hiszen Észak-Magyarország egyik legerősebb küldő piaca. Idegenforgalom és vendéglátás tekintetében a lengyel származású klasztermanager szükségszerűnek tartja a két ország oktatási intézményeinek szoros együttműködését, ezáltal komoly lépésnek véli, hogy az említett találkozók a magyar szakemberek nyitottságának köszönhetően belül hamar megvalósultak.

A lengyel vendégek és vendégéjszakák száma a régióban átlagot meghaladó mértékben nőt az elmúlt 5 évben, ezáltal a szolgáltató szektornak még inkább fel kell készülni, ezen pozitív tendencia megtartásához. A professzor véleménye szerint megfelelő nyelvet beszélő szakemberképzésre, cserediákprogramban való részvételre, a szakmában dolgozók nyelvi továbbképzésére van szükség, akik tudásukat a gyakorlatból merítve építhetik, hiszen a turisztikai vállalkozások egyik sikerének kulcsa a humánerőforrásban rejlik.

A széleskörű kapcsolatépítésben, fenntartásban a lublini egyetem partnere a Turisztikai Hotel Klaszter.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?