Lesz új cafeteria-szabályozás

Az európai bírósági döntés tiszteletben tartásával ésszerű időn belül olyan új szabályozást dolgoznak ki a SZÉP-kártya ügyében, amely megfelel a magyar érdekeknek - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Budapesten.

A tárcavezető egy más témában tartott sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva közölte: mindenképpen olyan szabályozásra van szükség, amely megfelel a magyar érdekeknek, ezt a szándékot nem adják fel.

Ahogy arról a Turizmus Online-on is beszámoltunk, az Európai Unió Bírósága kedden hozta nyilvánosságra, hogy nem egyeztethetők össze az uniós joggal a SZÉP-kártya és az Erzsébet étkezési utalvány rendszer egyes elemei. Kovács Zoltán kormányszóvivő ezt követően elmondta, hogy a kormány tudomásul veszi a döntést, de fenntartja az Erzsébet-programot. A kibocsátók pedig jelezték, hogy az utalványok kibocsátása, elfogadása és beváltása, illetve a SZÉP-kártya használata zavartalanul folyik tovább.

A keresetet az Európai Bizottság indította Magyarországgal szemben. A bíróság keddi döntésében megállapította: a rendszer egyes elemeivel Magyarország megsértette a letelepedés és a szolgáltatásnyújtás szabadságát. A bíróság öt pontban állapított meg eltérést az uniós jogtól.

Az Erzsébet-utalványok és a SZÉP-kártyák elfogadása is zavartalan

Kuhárszki András, az OTP Bank bankszámla főosztályának igazgatója kifejtette: a SZÉP-kártyát nyújtó munkáltatóknak és a kártyabirtokosoknak sincs teendőjük.

A modern elektronikus juttatást a magyar piacon elsőként bevezető OTP a továbbiakban is arra fog törekedni, hogy munkáltatói partnerei és kártyabirtokosai számára elérhetővé tegye a piac legszélesebb körű cafeteria juttatási rendszerét, és az ebben rejlő adó- és járulék megtakarítási lehetőségeket.

A bank közölte továbbá, hogy 2015 végéig mintegy 975 ezer SZÉP-kártya tulajdonosuk volt, akik tavaly 63,5 milliárd forintnyi juttatást használtak fel, jellemzően szálláshelyi és étkezési költségek kiegyenlítésére.

Az MKB Bank közölte: az ítélet nem érinti közvetlenül sem az ügyfeleket, sem pedig a bankot és a SZÉP-kártyákat kibocsátó MKB Egészség- és Nyugdíjpénztárakat Kiszolgáló Kft-t. Amennyiben a strasbourgi döntés ezekben változást hoz, mindhárom társaság ennek megfelelően alakítja át a működését. A jogi keretek módosítása és azok implementálása azonban időigényes, így az ügyfeleknek is lesz lehetőségük a felkészülésre és az alkalmazkodásra. Addig az üzletmenet folyamatos és változatlan formában zajlik - fejtette ki a pénzintézet.

Közölték továbbá, hogy a munkáltatók 12,5 milliárd forintot fizettek be 2015-ben az MKB SZÉP-kártya birtokosok számára, ami 12,6 százalékos növekedés az előző évhez képest. Az alszámlák népszerűségének sorrendje változatlan maradt 2015-ben: a 11,7 milliárdos kifizetésből 8 milliárd forintot vendéglátásra, 2,2 milliárdot szálláshelyre, míg 1,5 milliárd forintot szabadidős tevékenységre költöttek a kártyabirtokosok.

A vendéglátás alszámla a legközkedveltebb a kezdetektől még úgy is, hogy a szálláshely és a gyógy- és strandfürdő szolgáltatások mind a három alszámláról fizethetők. A nyári forgalmi statisztikai adatok alapján a szálláshelyek és gyógy- és strandfürdő szolgáltatók bevétele egyértelműen növekszik a SZÉP-kártyás fizetések eredményeként. A bank tapasztalatai szerint a felhasználási magatartást érzékelhetően követik a családok napi életét jelentősen befolyásoló olyan adottságok is, mint az iskolaszünet vagy a hosszú hétvégék időzítése, ilyenkor megnövekednek a SZÉP-kártyás fizetések.

Az MKB SZÉP-kártya közkedvelt fizetőeszközzé vált: a 2013-as évi juttatásokat (amelyek 2015. május 31-ig voltak felhasználhatók) 98,6 százalékban költötték el, míg egy évvel korábban még 169 millió forint volt az el nem költött összeg, ami a kapott támogatás 2,9 százaléka. A 2016. május 31-ig lejáró 2014-es juttatásokból még 690 millió forint vár elköltésre, ami mindössze 6,3 százalék. Ebből, valamint az elmúlt két év tapasztalataiból kiindulva az idén a korábbiaknál kevesebb visszautalás várható.

A K&H Banknál is zavartalan a SZÉP-kártya és az Erzsébet kártya használata - válaszolta a K&H Bank szerdán az MTI érdeklődésére azt követően, hogy az OTP Bank és az MKB Bank tájékoztatása szerint nem befolyásolja a SZÉP-kártyák elfogadását az Európai Bíróság döntése, hogy a cafeteria-rendszer egyes elemei összeférhetetlenek az uniós joggal.

A K&H válasza szerint, amíg a magyar állam nem változtat a jogszabályon, a bank a jelenleg hatályos előírások szerint biztosítja a SZÉP-kártya és Erzsébet kártya béren kívüli juttatást jelenlegi szerződött partnerei számára.

Amennyiben az állam úgy módosítja a hatályos jogszabályt, hogy az érinti a meglévő K&H SZÉP-kártyákat, akkor a bank mind a kártyákat feltöltő munkáltatókat, mind a kártyákon szereplő összegek felhasználóit - kártyabirtokosokat - értesíteni fogja a változásokól - írják.

A bank felidézte: a K&H kis-és középvállalkozási bizalmi index alapján 2015-ben csaknem 19 százalékkal bővült a K&H SZÉP-kártya főkártyabirtokosok száma, a kártyán jóváírt és felhasználható keret összege pedig 11 százalékkal nőtt az előző évhez képest. Továbbra is a vendéglátás alszámla a leginkább használt (69 százalék), ezt követi a szálláshely (20 százalék) és végül a szabadidő alszámla (11 százalék).

Forrás: MTI


Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest

Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest 

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) újabb esélyt adna Magyarországnak.
Húsvéti szafari Nagykőrösön

Húsvéti szafari Nagykőrösön 

A tavaszi szünet első napján újra kinyitja kapuit Magyarország első és egyetlen autós szafari parkja.
Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben

Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben 

A 80 éve püspökké szentelt Mindszenty József egykori székhelye is megújul a beruházás során.
Banksy-kiállítás nyílik Budapesten

Banksy-kiállítás nyílik Budapesten 

A művész több mint száz alkotását lehet majd megnézni május 3-tól a Király utcai Komplex Kiállítóteremben.
Túrák és családi programok Székesfehérváron

Túrák és családi programok Székesfehérváron  

Íme a legjobb húsvéti programok és kirándulások a városban a hosszú hétvégén.
XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt

XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt 

A Wenckheim-pincét egy domb alá fúrták be, melyen a Csolt nemzetség által emelt monostor romjai állnak.
Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke?

Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke? 

Az április 30-ig véleményezhető terveken új stégek és a tóval kapcsolatot teremtő sétányok láthatók.
Húsvét a Skanzenben

Húsvét a Skanzenben 

Húsvétvasárnap és hétfőn a régi falusi húsvéti ünnepeket kelti életre a Szabadtéri Néprajzi Múzeum.
Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között

Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között 

A „Együttműködés a közösségekért" című magyarországi projekt célja egy multifunkcionális tér létrehozása a Józsefvárosban.
Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz

Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz 

A brit nézők körében közel két évtizede töretlenül népszerű BBC-műsor, "A Gyakornok" versenyzői legutóbb a magyar főváros turisztikai kínálatát is népszerűsítve versenyeztek egymással.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.