Levest levessel

Aki sok levest eszik, sokáig él. A leves a gyomor szeretője - ilyen megállapításokat hallhattunk az Újházi tyúkhúsleves szülőhelyén, a Gundel Étteremben. A 77 leves receptjét is tartalmazó Leveskönyv bemutatóján jártunk.

Vinkó József, a Magyar Konyha gasztrokultúrális magazin főszerkesztője alapozta a meghívottak jó étvágyát a sajtótájékoztató után felszolgált levesekhez. Többek közt elmondta, novemberi lapszámukhoz egy olyan különleges formátumú és tartalmú kiadvánnyal rukkoltak elő - ez a Leveskönyv -, amelyben 77 klasszikus recept, emellett levesekhez kapcsolódó anekdotagyűjtemény, valamint levesbetétek és új technológiák bemutatása is szerepel.

Lévai Anikó, a magazin szerkesztőbizottságának elnöke ehhez hozzátette, számára és családjának, akárcsak sokmindenkinek a magyarok közül, mennyire fontos egy jó leves, amely szinte egy levegővétel a főétkezés előtt, és az emberi, meleg és szeretetteljes találkozások kapcsolatok egyik fontos eleme. Hozzátette, az október 29-i bemutató helyszíne sem véletlen, hiszen a Gundel az az ikonikus hely, aholy anno - sok más klasszikus étel mellett - az Újházi tyúkhúsleves is megszületett. Ki a palóc a palóslevesből? Mi valójában a kőleves háttere? - erre is válaszokat kapunk az új kis kiadványukból.

Végül Berta László, a zalaegerszegi illetőségű Zalaco vezetője is szót kapott, aki vendéglátással és sütőipari termékekkel foglalkozó cégét mutatta be röviden, és azt is elárulta, miért volt fontos számukra, hogy támogassák a most megjelent Leveskönyvet.

Litauszky Zsolt, a Gundel executive chefje jött ki fürgén a konyháról, még a tálalást megelőzően, hogy elárulja, egy több mint négy órát fővő, marhafartőt, kakast, velőscsontot rejtő, igazi Gundeles Újházi tyúkhúslevessel örvendezteti meg a jelen lévőket, majd egy kalandosnak nevezett, naranccsal, gyömbérrel megbolondított őszi sláger, a sütőtökleves kerül csészében a vendégek elé, végül pedig a szarvashússal, fürjtojással bélelt "nagyágyút", a Legényfogólevest küldi ki a konyháról, Lévai Anikó egyik nagy kedvencét, aki külön kérte, hogy ez mindenképp szerepeljen a repertoárban, mert sok lányt kellett férjhez adnia, és úgy véli, ebben a Legényfogóleves igencsak jelentős szerepet játszott.

Forrás: turizmusonline.hu


Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól

Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól 

A Bortriatlon egy nagyon izgalmas rendezvény, aminek egyik fontos állomása a Szürkebarát Hétvége.
Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.
Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?