hirdetés

Levest levessel

Aki sok levest eszik, sokáig él. A leves a gyomor szeretője - ilyen megállapításokat hallhattunk az Újházi tyúkhúsleves szülőhelyén, a Gundel Étteremben. A 77 leves receptjét is tartalmazó Leveskönyv bemutatóján jártunk.

hirdetés

Vinkó József, a Magyar Konyha gasztrokultúrális magazin főszerkesztője alapozta a meghívottak jó étvágyát a sajtótájékoztató után felszolgált levesekhez. Többek közt elmondta, novemberi lapszámukhoz egy olyan különleges formátumú és tartalmú kiadvánnyal rukkoltak elő - ez a Leveskönyv -, amelyben 77 klasszikus recept, emellett levesekhez kapcsolódó anekdotagyűjtemény, valamint levesbetétek és új technológiák bemutatása is szerepel.

Lévai Anikó, a magazin szerkesztőbizottságának elnöke ehhez hozzátette, számára és családjának, akárcsak sokmindenkinek a magyarok közül, mennyire fontos egy jó leves, amely szinte egy levegővétel a főétkezés előtt, és az emberi, meleg és szeretetteljes találkozások kapcsolatok egyik fontos eleme. Hozzátette, az október 29-i bemutató helyszíne sem véletlen, hiszen a Gundel az az ikonikus hely, aholy anno - sok más klasszikus étel mellett - az Újházi tyúkhúsleves is megszületett. Ki a palóc a palóslevesből? Mi valójában a kőleves háttere? - erre is válaszokat kapunk az új kis kiadványukból.

Végül Berta László, a zalaegerszegi illetőségű Zalaco vezetője is szót kapott, aki vendéglátással és sütőipari termékekkel foglalkozó cégét mutatta be röviden, és azt is elárulta, miért volt fontos számukra, hogy támogassák a most megjelent Leveskönyvet.

Litauszky Zsolt, a Gundel executive chefje jött ki fürgén a konyháról, még a tálalást megelőzően, hogy elárulja, egy több mint négy órát fővő, marhafartőt, kakast, velőscsontot rejtő, igazi Gundeles Újházi tyúkhúslevessel örvendezteti meg a jelen lévőket, majd egy kalandosnak nevezett, naranccsal, gyömbérrel megbolondított őszi sláger, a sütőtökleves kerül csészében a vendégek elé, végül pedig a szarvashússal, fürjtojással bélelt "nagyágyút", a Legényfogólevest küldi ki a konyháról, Lévai Anikó egyik nagy kedvencét, aki külön kérte, hogy ez mindenképp szerepeljen a repertoárban, mert sok lányt kellett férjhez adnia, és úgy véli, ebben a Legényfogóleves igencsak jelentős szerepet játszott.

Vinkó József
Vinkó József

Lévai Anikó
Lévai Anikó

Berta László
Berta László

Újházy tyúkhúsleves csészében
Újházy tyúkhúsleves csészében

Hideg napok követe: sütőtökkrémleves
Hideg napok követe: sütőtökkrémleves

Legényfogóleves nélkül nincs lányos ház
Legényfogóleves nélkül nincs lányos ház

Vágó Ágnes
a szerző cikkei

(forrás: turizmusonline.hu)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Bízik a turizmus Húsvétkor történő hazai újraindulásában? És működőképes lesz akkor a vállalkozása?

Kiadónk társoldalai