hirdetés
hirdetés

Lezuhant egy ukrán utasszállító Iránban

Lezuhant az Ukraine International Airlines (UIA) Boeing 737-800-as repülőgépe a teheráni Imam Khomeini Nemzetközi Repülőtér közelében. A Kijevbe tartó járat fedélzetén 167 utas és 9 fős személyzet utazott, a katasztrófát senki nem élte túl - értesült az AIRportal.hu.

hirdetés

Az UR-PSR lajstromjelű Boeing 737-8KV (WL) típusú repülőgép az Ukraine International Airlines (UIA), ukrán légitársaság PS 752-es számú járatát teljesítette az iráni fővárosból Kijevbe. A repülőgép a teheráni Imam Khomeini repülőtér 29R futópályájáról szállt fel, majd néhány perccel később megszakadt vele a kapcsolat. A legfrissebb információk szerint a járat személyzete nem jelentett vészhelyzetet a zuhanást megelőzően. A repülőgép roncsait később az utolsó ismert pozíciótól nem messze találták meg Teherán egyik külvárosa, Parand közelében. A járat fedélzetén 167 utas és 9 fős személyzet utazott, a katasztrófát senki nem élte túl.

Az ukrán külügyi tárca tájékoztatása szerint nem volt magyar a fedélzeten. Az iráni hatóságok vizsgálatot indítottak a katasztrófa okainak megállapítására, a katasztrófavédelmi alakulatok iráni sajtóértesülések szerint a délelőtt folyamán megtalálták a gép mindkét adatrögzítőjét. Az UIA közleményében azt írta, hogy a repülőgépen 2020. január 6-án végezték el a legutóbbi tervezett karbantartást. Az ukrán légitársaság a katasztrófát követően azonnali hatállyal, határozatlan időre felfüggesztette iráni járatait. A repülőgép zuhanását helyi lakosok videóra vették, ezen az látható, hogy a meredeken süllyedő repülőgép már a levegőben lángolhatott. A helyszínen készült képeken a repülőgép több kisebb-nagyobb darabra szakadt, kiégett roncsai láthatók.

Bár az első iráni közlések műszaki hibát említettek a baleset okaként, nem kizárható, hogy ez esemény kapcsolatba hozható az elmúlt napok világpolitikai eseményeivel. Irán az éjjel két Irakban működő amerikai katonai bázist is rakétákkal lőtt. Az Egyesült Államok Szövetségi Légügyi Hivatala (FAA) az éjszaka megtiltotta az USA légitársaságainak, hogy berepüljenek Irán és Irak légterébe, valamint el kell kerülniük a Perzsa-öböl, valamint az Ománi-öböl térségét is. Az elmúlt napokban számos légitársaság már módosította a térséget érintő útvonalait, valamint több légitársaság is felfüggesztette Iránba közlekedő járatait. Az Air France-KLM csoport szerdán délelőtti közlése szerint a cég járatai határozatlan ideig, elővigyázatosságból elkerülik Irán és Irak légterét. A döntés első sorban a légitársaságok Dél-Kelet Ázsiába és a Közel-Keletre közlekedő járatait érinti.

 

(forrás: Airportal.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai