Lovastúra a Balaton Riviéráján

Sokáig a fürdés és vitorlázás volt a legfőbb vonzerő a Balatonnál, azután egyre többen ültek biciklire, hogy két keréken járják be a vidéket. Egy most zárult pályázat eredményeként immár lóháton is fel lehet fedezni Alsóörs és környéke látnivalóit.

Mozgalmas tanulmányútra kaptunk meghívást a minap. A Bakony és Balaton Keleti Kapuja Egyesület a lovasturisztikai szolgáltatások fejlesztésére nyert pályázatot, a projekt keretében lovaskocsin jártuk be Alsóörsöt és környékét. A projekt kivitelezője és koordinátora az Equus Tour Turisztikai Nonprofit Kft, együttműködő partner a Bakony és Balaton Kapuja Leader Egyesület és a Balaton Riviéra Turisztikai Egyesület.

Szálláshelyünkről, az alsóörsi Szandra panzióból reggelente Szentkirályszabadjára utaztunk át, a Sarolt-majorba, onnan barangoltunk be hegyet-völgyet. Első nap a major udvarán mutatkozott be vendéglátónk.

Több mint harminc éve kizárólag lovastúra vezetéssel foglalkozom – vezette fel a beszélgetést Lóska János. Kiterjedt nemzetközi vendégkörrel bírunk, a világ öt legjobb lovastúrájából kettő az enyém. 1989-ben hoztam létre az első hazai lovas utazási irodát. Mi adtuk akkoriban a magyarországi lovas szolgáltatás 80 százalékát. Jóval később, a Kincsem Nemzeti Lovasprogram kapcsán körvonalazódott az a szándék, hogy egy új, Magyarországra jellemző lovasturisztikai modellt alkossunk meg. Máté fiam a Nemzeti Lovasprogramban közgazdászként és szakmai munkatársként vett részt. Magyarország különleges adottságú ország mind átjárhatóság, mind lovagolhatóság tekintetében. Ha ezt párosítjuk a magyar lófajták alkalmazásával, kijelenthetjük, hogy nincsenek hasonló rendszerek a világban. A következő lépés, hogy megvizsgáljuk, miként lehetne ez területenként megvalósítani. Így kezdődött ez a lovasturisztikai felmérés itt, a Bakony-Balaton területén, amely mintául szolgálhat az egész magyarországi tevékenységhez.

A Sarolt-majorban működő családi gazdaság hat lóval rendelkezik, elsősorban gyerekeket lovagoltatnak. A Sarolt név nem véletlen: a legenda szerint itt, Szentkirályszabadján négyelték fel Szent István emberei Koppányt, így Sarolt elrablása meghiúsult. A repülőtér melletti fogolytáborban töltötte utolsó napjait Radnóti Miklós.

Minikaravánunk a települést elhagyva Nemesvámos irányába haladt, a Római úton. Az i. sz. I-III. században ezen a környéken egymást érték a pompás villagazdaságok, ezek közül egynek a romjait Balácapusztán ma is megtekinthetjük. Főleg szőlőtermesztésből és állattenyésztésből élnek itt az emberek. Pompás napraforgótáblák, virágba borult mezők mellett haladtunk – ilyen lehetett a táj kétezer évvel ezelőtt is.

Nemesvámoson várt minket a Tekeresvölgyi Manufaktúra, ahol 2008 óta készítenek különleges sajtokat családi vállalkozásban. Egy kilogramm sajthoz 11,5 liter tej szükséges, majd a termékek egy évig érnek a pincében. A natúr sajt mellett készítenek köményes, bazsalikomos és kakukkfüves változatot is. A manufaktúra vendéglátással is foglalkozik, októbertől márciusig disznóvágásokat szerveznek. A csülkös bableves és a házi túróscsusza egészen kiváló náluk.

Felmérik az útvonalakat

Ebéd után, miközben Veszprémfajsz felé baktattunk a kocsikkal, Lóska János fia, Máté kezében újra feltűnt az elmaradhatatlan GPS készülék. Az útvonalak felmérése augusztusig befejeződik, és ő láthatólag szívesen mesélt a részletekről:

A Kincsem Nemzeti Lovasprogram egyik eleme volt Magyarország átlovagolhatósága – kezdte gondolatait Lóska Máté. A jogszabály-változtatásoknak köszönhetően mára lehetővé vált, hogy az erdőkben is ugyanúgy lehessen lovagolni, mint ahogy gyalogtúrázni lehet. Mostani terepmunkánk lényege, hogy létrehozunk egy olyan látványtárral és háttér-adatbázissal rendelkező digitális térképrendszert, ami a lovas útvonalakhoz mindenféle kapcsolódó szolgáltatást hozzáilleszt. Tehát a lovas turista a telefonjára letöltött térkép segítségével nemcsak a pontos túraútvonalat látja, hanem részletes, specifikus információkat kap: feltüntetjük a hagyományos szálláslehetőségek mellett az összes olyan pontot, ahol ló-szálláshelyek találhatóak, megtalálhatjuk az állatorvosok, patkolókovácsok elérhetőségeit. Részletes információt kapunk a talaj minőségéről, az elágazókról, a veszélyes útkereszteződésekről és arról is, hogy az útvonalakon milyen lépés-ügetés-vágta lehetőségek vannak. Ezt a felmérő tevékenységet egyelőre foltszerűen végezzük az országban, és az egyik ilyen projekt a Bakony-Balaton program.

Balácapusztára érve még sikerült a római villagazdaság csodálatos fűszer- és gyógynövénykertjét lefotóznom, de azután hatalmas felhőszakadás kezdődött. A villagazdaság különlegessége a három hatalmas, szinte épségben megmaradt mozaikpadló, valamint a lapidáriumban található rengeteg szobor- és oszloptöredék.

Az egész napos program után jól esett a lovasi Lovas csárdában hatalmas fatányérokon felszolgált ízletes vacsora.

Regösjocó és a kapitány

Másnap az ellenkező irányba, Litér felé indultunk, igazi kirándulóidőben. A történelmi jelentőségű Sóly településen rövid pihenőt tartottunk. 1009-ben itt írták alá a veszprémi püspökség oklevelét, ami a megyék létrehozásáról szól. A következő megállónknál Sziránszki József énekmondó tartott nekünk előadást az Árpád-kori élményfaluban. „Regösjocó”, ahogy önmagát nevezi, korhű ruhákban mutatta be, hogyan is nézhetett ki egy férfiember Koppány korában, majd dobbal kísért énektudományáról is meggyőződhettünk. Nagy élmény volt betekinteni a korhűen megépített ezeréves apró lakóépületekbe, ahol nyáron az asszonyok laktak, a férfiak többnyire a szabad ég alatt háltak.

Szervezőink gondoskodtak arról, hogy ne csak a múltban poroszkáljunk, hanem a jelen pörgéséből, no meg a balatoni élményekből is kivegyük a részünket. Az alsóörsi kikötőből délután két hajóval indultunk vitorlázni kellemes, közepes szelet kifogva. Kapitányunk, Foki Balázs nyaranta rendszeresen vitorláztatja a turistákat, tavasszal és ősszel pedig süllőhorgászatra indulhatnak hajóján a kalandvágyó turisták.

A harmadik napon Balatonalmádi kilátópontjához, az Óvári messzelátóhoz indultunk. Az évtizedekkel ezelőtt megszüntetett vasút töltése mellett és a gyógyhatású levegővel megáldott Vödör-völgyön kocsikáztunk keresztül. A kilátóból elénk tárult Almádi a csodálatos türkiz, felhőfoltokkal tarkított víztükörrel.

A nézelődés szünetében Zakar Zelinda, a Balaton Riviéra Turisztikai Egyesület TDM menedzsere osztott meg velünk még néhány értékes információt: „A balatoni TDM szervezeteknek három különböző szintje van. A helyi szintet képviseli Egyesületünk. A térségi szinten működik a Balaton Best Nonprofit Kft., területe Almáditól Tihanyig tart. A Kft. a Balaton Best kedvezménykártyát gondozza, amit a szállásadóknál igényelhetnek a vendégek. A kártya az ingyenes térségi buszos közlekedésen túl 40-100 százalékos kedvezményt biztosít a strandbelépőjegyek árából, valamint a kultúra, a gasztronómia, az aktív pihenés számos képviselőjét megtalálhatjuk a kedvezményt kínáló partnerek között. Húsz darab új elektromos kerékpárt is hadrendbe állítottunk idén, amihez a turisták egy túraútvonalakkal feltöltött GPS-t kapnak, amelynek segítségével be tudják járni a környékbeli látványosságokat, rábukkanhatnak a táj rejtett kincseire is. A helyi és térségi TDM szervezeteket a Balatoni Regionális TDM Szövetség egyesíti. A Szövetség nevéhez fűződik a Nyitott Balaton programsorozat életre keltése, melynek célja új tavaszi és őszi szezonok teremtése a Balatonnál. Színes programokkal, kedvezményes utazási és szálláslehetőségekkel várjuk a vendégeket szeptember 25. és október 5. között a Balatonra” – tudtuk meg a TDM menedzsertől.

Úgy gondoltam, hogy a három nap élményeit már semmivel nem lehet felülmúlni, de tévedtem. Az esemény zárására a Kerekes pincében került sor, ahol a Spanyolországból hazatért fiatal szakács barna sörben sült kemencés csülökkel örvendeztetett meg minket, ami feltette az i-re a pontot. A Balaton Riviéra egy olyan turisztikai célpont, amit most már nemcsak kerékpáron, autóval vagy gyalog, hanem lóháton is érdemes bejárni, és ehhez ma már minden feltétel rendelkezésre áll.


Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen!

Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen! 

A következő hétvégén visszatérhetnek a múltba a látogatók egy eseménysorozat keretében Hévízen.
Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!
Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick

Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick 

A PICK tavaszi kampánya arra buzdítja az embereket, hogy mozduljanak ki a négy fal közül

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.