Lufthansa: bevételi rekord és költészet

Bő egy évvel ezelőtt foglalta el állomáshelyét Tamur Goudarzi-Pour, a Lufthansa regionális igazgatója, aki 15 országot irányít Budapestről. A német légitársaság 2007-ben rekordévet zárt, legutóbb pedig azzal került be a hírekbe, hogy utasainak verseskötetekkel kedveskedett a költészet napja alkalmából.

ttrend • Hogyan alakult a Lufthansa forgalma a régióban?

Hozzánk tartozik egész Közép-Európa Lengyelországtól Bulgáriáig és a volt jugoszláv utódállamokig, piaci részesedésünk 13%os. Ezek közül a legjelentősebb forgalmat a lengyel piac bonyolítja, második Románia, Magyarország harmadik. A növekedés a régióban elsősorban a lengyel és a román piac bővülésének köszönhető, természetesen ezek jóval nagyobb lélekszámú államok, mint Magyarország. Romániában ma már négy városba indulnak járataink, Bukaresten kívül Kolozsvárra és Temesvárra. Miközben Romániában harminc-negyven százalékkal bővült a forgalmunk, Magyarországról egy számjegyű volt a növekedés, és a gazdasági helyzetre való tekintettel jövőre is hasonló tendenciára számítunk.

ttrend • Lát-e lehetőséget arra, hogy egyszer esetleg interkontinentális járatokat indítsanak Budapestről?

 Nem kizárt, de jelenleg a hub koncepciót követjük, vagyis a németországi gyűjtő-elosztó repülőterekről indítjuk távolsági járatainkat. Korábbi két legfontosabb hubunk, Frankfurt és München mellé gyors ütemben zárkózik fel Düsseldorf, ahonnan májustól új interkontinentális járatokat indítunk New Yorkba, Torontóba és Chicagóba, Miamiba pedig novembertől indul a járatunk.

ttrend • Lassan befejeződik a Swiss integrálása a Lufthansa szervezetébe. Megmarad-e a márka önállósága?

A Swiss légitársaság integrálása két évvel ezelőtt kezdődött, ennek a folyamatnak fontos állomása volt a közelmúltban az értékesítési csapatok összeolvasztása itt, Magyarországon is. Tavaly összeköltözött a két csapat, de nem küldtünk el senkit. A Swiss márka biztosan megmarad a jövőben is., hiszen olyan jól működik, hogy tavaly már hozzájárult a Lufthansa nyereségéhez. A Swissnek van egy biztos ügyfélköre, amely erősen kötődik a márkához. Szolgáltatásaik színvonalasak, új repülőgépeket rendeltek, új desztinációkat vezetnek be, például Bázel és Belgrád között.

ttrend • Mit gondol az utazási irodák jövőjéről?

 Úgy gondolom, az utasoknak az a legjobb, ha bőséges kínálatból választhatnak, és eldönthetik, az interneten, a légitársaságnál vagy a nekik tetsző utazási irodában foglalják le repülőjegyüket. A régióra jellemző sajátosság, hogy nagyon erős az utazási irodai eladás. Főleg a bonyolultabb jegyeket vásárolják az emberek az utazási irodákban. A hazai forgalomnövekedés is elsősorban nekik volt köszönhető. A Nyugat-Európában megtapasztalt konszolidáció (a nagy konszernek előretörése a kicsik ellenében – a szerk.) itt nem történt meg, és nem tudom, hogy megtörténik-e a jövőben. Magyarországon messze nem akkora a globális jegyeladó vállalkozások piaci részesedése. Fontos partnereink az irodák, különösen a prémiumtermékek esetében.

ttrend • Hogy látja a fapadosokkal való versenyt?

Üdvözöljük a versenyt. Korábban sokan jósolták a hagyományos légitársaságok eltűnését, de már látszik, hogy ez nem történik meg. A verseny éles ugyan, de éppen a régióban látjuk a fapados piac konszolidációját, ennek egyik jele volt, hogy a Sky Europe kivonult Magyarországról. Ráadásul a hagyományos és a fapados légitársaságok árképzése egyre inkább közelít egymáshoz, hiszen már mindenki számára kötelező a teljes jegyár feltüntetése, így pedig könnyebben összehasonlíthatók a jegyárak. Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a hagyományos légitársaságok központi fekvésű repülőtereket és jó csatlakozási lehetőségeket kínálnak, ellentétben a fapadosok többségével. A Lufthansa prémium hálózati légi szállítóként definiálja önmagát, amely a megfelelő úti célokba magas szintű szolgáltatásokkal, ugyanakkor költséghatékonyan képes eljuttatni utasait.

ttrend • Lát-e üzleti potenciált a magyar vidéki repterekben?

 Magyarországon belül Budapestnek speciális a helyzete, mivel az egész országból viszonylag könynyen és gyorsan elérhető, nem úgy, mint a lengyel vagy a román főváros. Nem véletlen, hogy a légiforgalom Ferihegyen koncentrálódik. Sármellék speciális üdülőforgalmat bonyolít idényjelleggel. A Balatonhoz idén is közlekedik heti három járatunk Düsseldorfból, Hamburgból és Frankfurtból, a helyek egy részét tour-operátorok kötik le.

ttrend • Hogy lehetséges, hogy miközben egyre élesebb a verseny a légitársaságok között, az üzemanyagárak pedig az egekbe szöktek, a Lufthansa rekorderedményt ért el 2007-ben?

Tavaly húsz százalékkal nőtt az utasforgalmunk, a járatok kihasználtsága pedig elérte a hetven százalékot. Sok tényező játszott közre ebben, a költséghatékonyság mellett az innovációk is hozzájárultak a sikerhez. Például az új business class vagy a népszerű törzsutasprogramunk. A közeljövőben további fejlesztéseket tervezünk: 150 millió eurót invesztálunk a repülőtéri várótermek felújításába, 2014-ig pedig 170 új gépet rendeltünk 14 milliárd euró értékben. Ez részben flottabővítés, részben modernizáció. 2008- ben kiemelkedő mértékben, hét százalékkal bővül a kapacitásunkat, 15 új desztinációt és 37 új várospárt üzemelünk be. Járatot indítunk Nanjingba és Shenjangba, beindítjuk a München–Mumbai és a München– Szingapúr járatot. Seattle-t és Calgaryt is felvesszük desztinációink közé. Európán belül új úti cél lesz Bilbao, Klagenfurt, Billund és Kolozsvár. Közép-Európában a két számjegyű növekedés miatt nagyobb gépeket állítunk forgalomba, és folyamatosan bővítjük a várospárok számát.

ttrend • Hogy jutott eszükbe, hogy verseskötettel várják utasaikat a költészet napja alkalmából?

A Lufthansa prémiumszolgáltatóként egyszerre kívánja biztosítani utasainak a legmagasabb fokú kényelmet és a tartalmas időtöltést a repülés időtartama alatt, ugyanakkor fontosak érzi azt is, hogy minden országban, ahol jelen van, támogassa a legnemesebb kulturális hagyományokat. A magyar próza például Kertész Imre révén már világhírű, s reméljük, a remek műfordításoknak köszönhetően a líra is hasonlóan ismert és kedvelt lesz. Jómagam például már régebb óta ismerem, és kedvelem Ady Endre költészetét. De aktívak vagyunk a környezetvédelem, a sport és szociális segítségnyújtás terén is.

Szellemi magaslatok

Egy repülőgépen nem csupán fedélzeti magazint vagy krimit lehet olvasni, hanem verseskötetet is. A Lufthansa a magyar költészet napján, április 11-én klasszikus és kortárs magyar költők magyar, német, illetve angol nyelvű köteteivel ajándékozta meg valamennyi, Budapestről induló járat utasát. Az utasok a beszálláskor kiválasztott könyvet magukkal is vihették. Szabó T. Anna magyar költőnő személyesen nyújtotta át a versesköteteket, és segített az utasoknak a válogatásban.

Sikerév a nehézségek ellenére

Történetének legjobb gazdasági évét tudhatja maga mögött a Lufthansa AG. A vállalat árbevétele immár a második egymást követő évben emelkedett, és a másodlagos jelzálogpiaci válság, a magas üzemanyagárak, illetve a romló világgazdasági körülmények ellenére elérte a 22,4 milliárd eurót, így 13%-kal volt magasabb, mint a korábbi évben. Az operatív eredmény 1,4 milliárd eurós értéke is újabb csúcsnak számít, ami 63,1%-os növekedést jelent az előző év hasonló időszakához képest. 2007-ben mintegy 6,1%-kal több utas választotta a Lufthansa járatait világszerte, mint egy évvel korábban. A Lufthansa a legtöbb utast szállító klasszikus légitársaság, amely Magyarországon 20 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik: járatain 78 ország 192 célállomására lehet eljutni. Budapestről naponta tizenhat közvetlen járatot indít Németországba, az elmúlt évben utasforgalma Ferihegyen meghaladta a 650 ezer főt. Idén március 31-től immár csak a német légitársaság repül Münchenbe, mivel a Malév megszüntette ideirányuló járatát. A Lufthansa naponta öt járatot közlekedtet ezen a vonalon. A nyári menetrend bevezetésével immár napi két Lufthansa járattal érhető el Hamburg, míg Düsseldorfba három, Frankfurtba pedig továbbra is öt gép indul.


Szántód, Tihany, Tomaj és Balaton szolgálatba állt

Szántód, Tihany, Tomaj és Balaton szolgálatba állt 

A BAHART négy új hajóval gazdagodott: a két-két kompot és katamaránt március 28-án, Balatonfüreden, a hajózási szezon kezdetén avatták.
Megszólalt a hitelminősítő a Boeing-ügyben

Megszólalt a hitelminősítő a Boeing-ügyben 

A Moody's hitelminősítő közölte, hogy fontolóra veszi a Boeing minősítésének lerontását.
Különleges jármű futott be Szentendrére - érdemes megnézni!

Különleges jármű futott be Szentendrére - érdemes megnézni! 

Az április 1-jén, hétfőn újra megnyitó szentendrei Városi Tömegközlekedési Múzeum legújabb kiállítási darabja egy egykori Margitszigeti Sétajárat.
Útlezárások a reptér felé április 2-től

Útlezárások a reptér felé április 2-től 

A Budapest Airport Zrt. tájékoztatása az április 2-án kezdődő útfelújítások kapcsán.
A Stadler lenyúlná a spanyol vonatgyártót a magyarok elől

A Stadler lenyúlná a spanyol vonatgyártót a magyarok elől 

A háttérben a madridi kormány állhat, amely a magyar konzorciumtól félti a Talgo vonatgyártót.
Személyi változás a Budapest Airportnál

Személyi változás a Budapest Airportnál 

Az általános és fejlesztési vezérigazgató-helyettes 17 év után, március 31-én távozik a vállalattól.
Guiness-rekorder a Flirt H2 motorvonat

Guiness-rekorder a Flirt H2 motorvonat 

A világrekorder vonat részben a Stadler szolnoki kocsiszekrény-üzemében készült.
Távozik posztjáról a Boeing vezérigazgatója

Távozik posztjáról a Boeing vezérigazgatója 

Dave Calhoun 2020 elején vette át a vezérigazgatói tisztséget, miután az elődjét, Dennis Muilenburgot leváltották.
A Lufthansa Technik tovább növekedne

A Lufthansa Technik tovább növekedne 

A Lufthansa Technik Budapest ügyvezető igazgatója áttekintést adott a magyar leánycég tavalyi teljesítményéről és idei terveiről.
Boeing-elkerülő weboldal indult

Boeing-elkerülő weboldal indult 

Pár kattintással kideríthető, hogy egy repülőjáratot pontosan milyen géptípussal teljesít majd a légitársaság.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.