Lyoni születésnap

Tíz évvel ezelőtt nyílt meg az Air France légitársaság gyűjtő-elosztó központja Lyonban. Rhone-Alpes tartomány középkori falvak és borvidékek gyűrűjében fekvő fővárosa az átszállási lehetőségeken túl rengeteg érdekes látnivalót is kínál.

Lyon Saint-Exupéryről elnevezett repülőtere tíz évvel ezelőtt lett az Air France első vidéki hubja, és ma is Párizs után a 2. legforgalmasabb franciaországi tranzitreptér. Napi 274 járat 45 desztinációba szállít utasokat Európába és Észak-Afrikába. Hamarosan az Egyesült Államokba is indulnak járatok. Az évi 3,5 millió utasból 834 ezer az átszálló, 56 százalékuk üzleti utazó. Többségük Toulouse, Bordeaux, Nantes, Marseille, Nizza és Strasbourg felé veszi az irányt. A növekvő népszerűség miatt a közelmúltban duplázták meg a Lyon–Barcelona, Lyon–Madrid, Lyon–Róma és Lyon–Velence járatok számát, és a Lyon–Bordeaux, valamint a Lyon–Toulouse viszonylat gyakoriságát is 30 százalékkal bővítették. 2008 nyarán indul az első Lyon- New York nonstop járat. Az új úti célok között szerepel még Birmingham, Firenze és Hamburg. A fapados járatok aránya csupán négyszázalékos.

 A magyar turisták számára is valódi alternatívát jelent a lyoni hub a KLM–Air France Budapest–Lyon közvetlen járatának köszönhetően. A reptér a forgalombővülés ellenére is utasbarát, egyszerű a tájékozódás, és a minimális tranzitidő is alig 25 perc, ami számos nagyobb reptéren lehetetlenség lenne. Ehhez persze nagyban hozzájárul a modern technika; a jegyek 94 százaléka e-jegy, és a becsekkolások fele is online módon vagy a felállított automatákon keresztül történik. Lyon nemcsak fejlett légi közlekedéséről híres, de innen indult európai hódító útjára a TGV szuperexpressz is, amely 1981-ben kötötte össze először a várost Párizszsal. Az alig kétórás menetidő Lyont szinte külvárosi közelségbe hozta. Ma a reptérnek 15 várossal van vasúti összeköttetése. 44 év után a villamosközlekedést is újjáélesztették Lyonban, amelynek legújabb útvonala a városközpontot köti majd össze a reptérrel legkésőbb 2009-ben.

A Beaujolais lankáin termesztett szőlőből készült világhírű vörösbor és a nem hivatalos szakácsolimpia, a Bocuse d'Or csak két dolog, amely Lyont a világ kulináris fővárosai közé emeli. Az élő gasztrolegenda, Paul Bocuse mellett még öt, három Michelin-csillagos séf dolgozik a térségben. 1506-ban itt nyílt meg az első franciaországi tőzsde, és Lyon volt a selyemszövés hajdani központja is. Itt jelent meg először nyomtatásban a híres-hírhedt „Világ proletárjai, egyesüljetek!” felhívás. A 2000 éve alapított óváros az UNESCO-világörökség része, amelyen a római kortól kezdődően minden korszak hátrahagyta kulturális névjegyét. A korhű házak utca szintjei éttermek és üzletek százait rejtik. Az egyik ilyen reneszánsz palota, a Cour des Loges szálloda szerény bejáratából nem is sejthető, hogy az épület milyen grandiózus, árkádos belső tereket rejt.

A városi kapualjak közel 300 passzázst, helyi nevén traboule-t rejtenek. A gyakran jelentéktelennek látszó vaskapuk mögött feltáruló belső udvarok és átjárók között órákig bolyonghatunk anélkül, hogy két hasonlót találnánk. A trabouletúráknak érdemes helyi idegenvezetővel nekivágni, hiszen nem tudhatjuk, mi van az ajtó mögött, hol bukkanunk ki. Az önkormányzat eddig ötven házzal szerződött, amelyeknek lakói este hétig kitárják kapuikat a helyiek és a turisták előtt, cserébe az önkormányzat hozzájárul költségeikhez. A traboule-ok után a 35 múzeum közül érdemes felkeresni néhányat. A Musée Lumiére négy szintet szentel a mozgókép történetének bemutatására, a La Maison de Guignol nemcsak múzeum, hanem kávéház és marionett színház is.

Lyont elhagyva, Beaujolais felé haladva a kacskaringós utak mentén megbúvó festői falvak házai aranyként ragyogják be a tájat, miközben egymást érik a kisebb-nagyobb borászatok. A régió legszebb középkori városa az erődítményszerű la Pérouges.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?