Magas régiós költségvetés

A lengyel Wrocław megye képviseletében hazánkba érkezett Andrzej Pawluszeket, Wrocław Önkormányzatának elnökhelyettesét, az Alsó-Sziléziai Idegenforgalmi Szervezet elnökét kérdeztük a megye turizmusáról és a hivatal munkájáról.

Milyen szerepet tölt be a turizmus a megye életében?

– Lengyelország 16 vajdasága közül az alsó-sziléziai vajdaság életében játszik a legjelentősebb szerepet a turizmus. A Karkonosze hegyek kedvelt síterület. A gyógyvízkincsnek köszönhetően számos gyógyüdülőhely található a megyében. Fontos szegmens a kulturális turizmus is, Wrocławban található a vajdaságok közül a legtöbb történelmi és műemlék. A látnivalókon kívül kulturális eseményekben is gazdag a választék. A turisztikai infrastruktúra is folyamatosan fejlődik az erős belföldi magántőkének köszönhetően.

Milyen a vendégek megoszlása?

– Nagyon erős a belföldi turizmus Lengyelországban, a vendégek közel 70 százaléka hazai. A külföldi látogatóknak pedig hozzávetőlegesen 90 százaléka német.

Mi az elsődleges célja a régiós idegenforgalmi szervezetnek?

– Alapvető célunk, hogy minél több turistát vonzzunk Alsó-Sziléziába. Alulról szerveződő szövetségünkben a helyi önkormányzatok és a helyi turisztikai vállalkozások képviselői egyaránt tagok. Célkitűzéseikből már számos megvalósult: nagyon jól kiépített turistaútvonalaink vannak, minden attrakciót turisztikai információs táblák jeleznek. Jó minőségű kerékpárútvonalak és felújított felvonókkal rendelkező, hóágyúzott sípályák találhatók a régióban.

Ha jól értem, a szervezet nem csak promócióval foglalkozik.

– Valóban, tulajdonképpen minden olyan tevékenységet ellátunk, mint a Magyar Turizmus Rt. Magyarországon, csak nem országos, hanem regionális szinten. Kidolgoztunk például egy 2013-ig szóló, széles spektrumú turizmusfejlesztési stratégiát. Dolgozunk egy kiadványprojekten is, amely több nyelven, többek között magyarul mutatja be Alsó-Sziléziát. Pályázunk uniós pénzekre is, így az idei évben jelentős marketingbüdzsére számítunk, ami kifejezetten a régió reklámozására szolgál majd.

Mennyit költenek évente reklámra?

– A büdzsénket két évre tervezzük. Ez 2005–2006-ra körülbelül 2-2,5 millió euró. Nem szép dolog, de annyiban kritizálnom kell a hazámat, hogy Lengyelország sajnos a mai napig sokkal kevesebb pénzt fordít turisztikai propagandára, mint például Magyarország. Nálunk az országmarketingre a Magyar Turizmus Rt. költségvetésének egyötöde áll rendelkezésre, ezért is szükséges, hogy a regionális szervezetek is foglalkozzanak marketinggel. Ez a 2 millió euró, amihez a megyének sikerül a különféle pályázati forrásokból hozzájutni, jóval meghaladja az országos promócióra szánt összeget.

Milyen az együttműködés a Lengyel Nemzeti Idegenforgalmi Képviselettel?

– Nagyon jól tudunk együtt dolgozni. Az itt működő turisztikai képviseletnek köszönhetően kiderült, hogy a kuturális attrakcióink mellett van igény a magyar piacon síterepeink és üdülőhelyeink iránt is. Az idei UTAZÁS kiállításon való megjelenést szintén a képvi-seletnek köszönhetjük.

Ezek szerint fontos önöknek a magyar piac?

– Igen. Szervezetünk Csehország mellett Magyarországon végzi a legkeményebben marketingtevékenységét. Szeretnénk megváltoztatni a magyarok utazási szokásait, hiszen nem csak Varsó és Krakkó létezik Lengyelországban. Vannak magyar utazási irodák, amelyek szerveznek Alsó- Sziléziába utakat, és számos program jelent meg a Lengyel Idegenforgalmi Szervezet magyar nyelvű kiadványaiban is.

Mivel készülnek a 2006-os Budapesti Tavaszi Fesztiválra?

– 2006-ban nagy, átfogó bemutatkozást tervezünk Alsó-Sziléziának. Jövőre az ideinél nagyobb költségvetéssel, 3–400 ezer euróval dolgozunk majd. Elhozzuk Magyarországra a több mint száz ember részvételével megvalósuló mega-operaelőadást, Ponchielli La Giocondáját, amelyet a Dunán, uszályokon felállított színpadon adunk majd elő. A közönség a folyó partján található nézőtérről tekintheti majd meg a monumentális előadást.

 Alsó-Sziléziába érkezett turisták száma   
 2001  2002  2003 2004  
 315 200  320 000  371 600  433 124
 Alsó-Sziléziában eltöltött vendégéjszakák száma (ezer)   
 2001  2002  2003  2004
 793   792,4  955,2  1138,5
 Forrás: Lengyel Nemzeti Idegenforgalmi Képviselet   

Járatnyitás Budapest és egy újabb kínai nagyváros között

Járatnyitás Budapest és egy újabb kínai nagyváros között 

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, így idén júniustól immár egy hetedik kínai nagyváros, Sencsen is közvetlenül elérhető lesz Budapestről.
A kollektív utazás lehet a megoldás a fenntartható jövő felé

A kollektív utazás lehet a megoldás a fenntartható jövő felé 

2023-ban több mint 1 millió tonna szén-dioxidot kibocsátását előzték meg az utazók azzal, ha buszos utazást választottak más közlekedési módok, például autó vagy repülő helyett.
Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt

Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt 

Sir Tim Clark a következő levelet fogalmazta meg, és juttatta el - többek közt rajtunk keresztül - ügyfeleiknek.
Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő

Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő 

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom. 
Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton

Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton 

Április 22-én kezdődik az útfelújítás negyedik üteme a a budapesti Liszt Ferenc-repülőtérhez vezető utakon.
Visszatér az Uber Magyarországra

Visszatér az Uber Magyarországra 

Április 16-án hivatalosan lezárult a jóváhagyási folyamat.
Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága

Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága 

Beszállás előtt a BARK Air egyik légiutaskísérője a kapuban fogadja a kutyákat, hogy segítsen nekik nyugodtan venni az előttük álló akadályokat.
Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat

Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat 

Mennydörgésre és villámlásra ébredtek szerda reggel az Egyesült Arab Emírségek lakosai.
Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről

Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről 

Bővül az osztrák légiátrsaság kínálata.
Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál

Közel félmillió e-töltőpont elérhető hamarosan a franciáknál 

A nagyszabású fejlesztés megvalósítása érdekében 64 francia autópálya-pihenőben most 320 Siemens gyorstöltőt telepítettek.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?