hirdetés
hirdetés

Magyar-norvég expedíció: stoppal a Föld körül

Egy magyar férfi és norvég barátja július 7-én elindultak, hogy körbeutazzák a Földet autóstoppal. Négy év alatt több mint 65 országot szeretnének bejárni.
hirdetés

A 29 éves Varga Péter, valóra váltotta eddigi legnagyobb álmát: egy Jack London regény hatására nekivágott Norvégiának, és ahogy a könyv lapjain megelevenedett aranyásók, ő is megtanult kutyaszánt hajtani. Ma már egy norvég népfőiskola kutyaszános segédtanára. Most egy másik álmának megvalósításába vágott bele: barátjával, a 23 éves, norvég egyetemista Kenneth Means-szel nekivágtak egy stoppos körutazásnak, hogy beutazzák az egész bolygót.

Terveik szerint négy év alatt hat kontinensre jutnak el, de semmit sem erőltetnek: a véletlenre és a világ autósainak jóakaratára bízzák sorsukat. Hátizsákos nomádokként – például sátorban vagy függőágyban alva – és valódi bennfentesekként a helyiek között élve, önkéntesként dolgozva, élményeket szerezve szeretnék megismerni a világot és nem utolsósorban önmagukat. Az utazással társadalmi céljuk is van: arra ösztönözni az embereket, hogy bártan és önzetlenül cselekedjenek a közösségi érdekekért. Ők is ezt tervezik az expedíció során és hazatérésük után, tapasztalataikból gazdagodva.

Azzal természetesen tisztában vannak, hogy a közel fél évtized alatt akadnak majd nehézségeik. Az első igazi természeti akadály, a kegyetlen hideg, Szibériában vár rájuk, egy évvel az indulás után. Hogy Szibéria északkeleti részét nyár közepén érjék el, 2010 tavaszán érkeznének Kínába. Ez azt jelenti, hogy körülbelül nyolc hónapjuk van arra, hogy megtegyék az utat Magyarország és Laosz között. A következő nehezítő körülmény az északkeleti monszun Dél-Ázsiában és Ausztráliában decembertől kora márciusig. Bízva a rendszeres hajóközlekedésben és a hajósok jóindulatában, remélhetőleg elérik Ausztráliát 2010 végére. Legkevesebb három, maximum hat hónapot töltenek majd ott, körbeutazzák Új-Zélandot és Ausztráliát, mielőtt hajóra szállnának Észak-Amerika irányába. Legjobb számításaik szerint 2011 júniusában érkeznek az Államokba. Így nyáron eljuthatnak Alaszkába és Kanada északi tájaira, mielőtt dél felé vennék az irányt. 2012 tavaszára várhatóan már áthaladva Közép-Amerikán a kontinens déli részére érnek. Ott a tervek szerint egy évet töltenek, mielőtt 2013 elején elindulnának Afrikába, ahol újabb hat hónapot maradnak majd, végül átutazzák az öreg kontinenst.

Az eseményeket HD minőségű mozgóképekben rögzítik, ezzel, és az internet nyújtotta lehetőségekkel élve video-blogot fognak készíteni és olyan gyakran frissítik, amilyen gyakran csak tudják. Céljuk, hogy meggyőzzenek egy TV csatornát, hogy az összegyűlt videókból akár egy sorozat születhessen az útról.

A két javíthatatlanul idealista világutazó bárkit szívesen lát, aki szeretne csatlakozni, és osztozni velük a kalandon. Az expedícióhoz örömmel várnak bármilyen jellegű támogatást, hiszen a négy év során szükségük lesz pénzre, felszerelésre, egyéb segítségre. Elérhetőségeik: http://www.kepesita.org/, This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

A magyar utazásszervezők azzal is nagy szolgálatot tehetnek, ha nyomon követik a fiúk útját és tájékoztatják partnereiket, ha a két stoppos épp’ arra jár. Az ottani utaztatók, turisztikai szakemberek így saját országukban helyi partnereik, valamint a média értesítésével hatékonyan népszerűsíthetik a világon egyedülálló magyar-norvég expedíciót, amelynek júliusi indulását nagy médiavisszhang kísérte.

Az expedíció nyomon követhető a honlapunkon elhelyezett bannerre kattintva.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai