Magyar Termék Nagydíj: a Spirit Hotelt és a Lukács fürdőt is díjazták

Idén az innováció, a munkahelyteremtés és az export orientáció állt a pályázat tematikájának középpontjában.

66 vállalat 66 pályázata vehette át a Parlamentben a Magyar Termék Nagydíjat. Az immár 17. alkalommal átadott elismeréssel elsősorban olyan vállalatokat díjaztak, amelyek termékei vagy szolgáltatásai előállításában kiemelt szerepet játszik az innováció, értékesítésükben pedig a munkahelyteremtés alapját is képező export tevékenység. Hazánk legtekintélyesebb, önkéntes tanúsító rendszerének célja, hogy pozitív megkülönböztetésben részesítse a kiváló minőségű hazai termékeket és szolgáltatásokat, ezáltal a fogyasztók döntését is segítve. A díjazott vállalatok képviselői ünnepélyes keretek között, a Parlament Felsőházi Termében vehették át a díjjal járó trófeát, okleveleket és különböző különdíj elismeréseket.

Az innovációra épülő, kiváló minőségű termékek és szolgáltatások mind a bel-, mind a külföldi piacokon bővülő értékesítési lehetőségeket teremtenek a hazai gyártóknak, szolgáltatóknak és gazdasági szervezeteknek, amelyek ezt a növekvő keresletet sok esetben új munkaerő alkalmazásával tudják kielégíteni. Éppen ezért a Magyar Termék Nagydíj független bírái idén azokat a pályázókat részesítették előnyben, amelyek termékei, szolgáltatásai nem csak kiváló minőségűek, de egyben újszerűek, innovatívak, értékesítésükben pedig fokozottan kerül előtérbe a külpiacok fontossága. A termelés növekedése révén új hazai munkahelyek létrehozására, vagyis a foglalkoztatás bővülésére is lehetőség nyílik.

A Magyar Termék Nagydíj bíráló bizottságának értékelése alapján idén 66 pályázó vállalkozás 66 terméke vagy szolgáltatása érdemelte ki a kitüntető elismerést. Ez érdekes egybecsengés, hiszen 7 pályázat 15 pályázó közös alkotása, míg 6 pályázó több pályázatot is benyújtott. A nyertesek 34%-a budapesti, 66%-a pedig vidéki székhellyel rendelkezik. A Magyar Termék Nagydíj 17 éves működése során megítélt nagydíjak száma ezzel 486-ra emelkedett. A díjazottak egy évig díjmentesen használhatják nyertes termékeiken, illetve szolgáltatásaikon a Magyar Termék Nagydíj® tanúsító védjegyet. Az elismerést tanúsító trófeát és díszoklevelet ünnepélyes keretek között Mengyi Roland úrtól, az Országgyűlés Gazdasági Bizottsága alelnökétől vehették át a Parlamentben.

A Magyar Termék Nagydíj pályázatot az INDUSTORG-VÉDJEGYIRODA Minőségügyi Kft., a HIPAVILON Magyar Szellemi Tulajdon Ügynökség, a Magyar Export-Import Bank Zrt. és Magyar Exporthitel Biztosító Zrt., a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, a Nemzeti Külgazdasági Hivatal, a TERC Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., valamint a TÜV Rheinland InterCert Kft. írta ki és valósította meg a Közbeszerzési Hatóság, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, a Nemzetgazdasági Minisztérium, valamint a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szakmai támogatásával.

A Parlament Felsőházi Termében tartott ünnepélyes díjátadáson köszöntőt mondott Dr. Kövér László, az országgyűlés elnöke. A rendezvény fővédnöke, Dr. Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke köszöntőjében kiemelte, hogy az innovatív és piacképes termékek előállítása során elért eredményeknek és a keleti nyitás – nyugati maradás külpolitikájának köszönhetően, a magyar export összességében 6 százalékkal bővült. Az Európai Unió piacaira 5, más európai országok piacaira 9, a kontinensen kívülre pedig 7 százalékkal nőtt a magyar kivitel.

„A Magyar Termék Nagydíj pályázóinak eredményei jelzik, hogy az innovációra nyitott, újításra képes és minőségi termékeket előállító cégek növekedésnek indultak, kezdik maguk mögött hagyni a recesszió éveit” – mondta beszédében Dr. Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke. „A kormányzat és a vállalkozások egyaránt nagyon sokat tettek az elmúlt években azért, hogy innovatív, versenyképes termékekkel tudjunk megjelenni a bel- és a külpiacokon. 2010-2011-ben 1,17 majd 1,21; 2012-ben pedig már 1,29 százalékos volt a K+F GDP-hez viszonyított aránya, köszönhetően többek között a Nemzeti Kutatás-Fejlesztési és Innovációs Stratégia kidolgozásának” – tette hozzá az alelnök úr.

Az esemény során a Magyar Termék Nagydíj® mellett külön elismerésekben is részesültek a kiemelkedő pályázatok. A Kiírók Tanácsa különdíjait, a Magyar Termék Nagydíj® Pályázat Gazdaságért Nívódíjat, a Magyar Termék Nagydíj® Régiók Díja Különdíjait, a Magyar Termék Nagydíj® Kárpát-medencéért Nívódíjat Dr. Latorcai János úrtól, az Országgyűlés alelnökétől vehették át a kitüntetettek. Ezt követően a Magyar Termék Nagydíj® Pályázat Innovációért Nívódíjat, a Magyar Termék Nagydíj® Klímabarát Termék Nívódíjat és a Magyar Termék Nagydíj® Informatikai Nívódíjat Dr. Semjén Zsolt úr miniszterelnök-helyettes, tárca nélküli miniszter, a Magyar Termék Nagydíj® Pályázat Sajtókövete Nívódíjat a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Főigazgatója adta át. A különdíjak között a Magyar Termék Nagydíj Pályázat Kiírói Tanácsa 2014-ben első alkalommal adta át a Magyar Termék Nagydíj Pályázat Életmű-Díját, amelyet Esztergályos Jenő Tanár Úr, a 15-szörös Magyar Termék Nagydíjas Apáczai Kiadó és Könyvterjesztő Kft. ügyvezető igazgatója érdemelt ki.

„A megbízhatóságot igazoló megkülönböztetés napjainkban, az éles piaci versenyben és a fokozódó külpiaci akadályokkal szembesülve különösen fontos. A védjegy pedig nem csak itthon, de nemzetközi szinten is igazolja a kiváló minőséget” – mondta Kiss Károlyné Ildikó, a Magyar Termék Nagydíj® Pályázati Iroda ügyvivő igazgatója. „A magyar fogyasztó is mind több védjeggyel találkozhat vásárlásai során, de még mindig nagy a lemaradás a jobb módú országokhoz képest. A Magyar Termék Nagydíj védjegyek idei odaítélése biztosítja viselőjük számára a pozitív megkülönböztetést, szimbolizálja a magyar gazdaság talpra állását”– tette hozzá az igazgató asszony.
Magyarországon jellemzően még mindig az ár jelent lényeges vásárlási szempontot és ezt legtöbbször a minőség elé helyezik a vásárlók. A Magyar Termék Nagydíj pályázat egyik kiemelt célja, hogy változást idézzen elő ebben a szemléletben, továbbá a magyar gyártók és szolgáltatók gazdasági helyzetének erősítése mellett, biztonságot és kiváló minőséget garantáljon a fogyasztók felé.

A pályázat 2014. évi nagydíjasai és nyertes pályázatai:

AgroSprint Kft. - Sprint Natura gyorsfagyasztott 450 gr-os zöldségek
AlphaSonic Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. – 3X Virtual Informatikai rendszer
Alveola Kft. - Solanie Argán őssejtes termékcsalád
Apáczai Kiadó és Könyvterjesztő Kft. – Tankönyvek 10. osztályosoknak
Apáczai Kiadó és Könyvterjesztő Kft. – Tankönyvek 6. osztályosoknak: „Gondolkodj bátran…” (Szent-Györgyi Albert)
Apáczai Kiadó és Könyvterjesztő Kft. – Tankönyvek 2. osztályosoknak: „Rácsodálkozni, megismerni, megszeretni”
Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. – Szent Lukács Gyógyfürdő és Uszoda szolgáltatásai
chocoMe Kft. – chocoMe Raffinée termékcsalád
Control-X Medical Kft./ Mediagnost Kft. – Z-Motion univerzális röntgengép család
CosMed Kozmetológiai és Diagnosztika Gyártó és Kereskedelmi Kft. – PANDHY'STM Cukordepiláció
CSOMIÉP Beton és Meliorációs Termékgyártó Kft. – Aknás kerethíd keretelem
Deka Union Kft. – Címeres Kulárés kolbász
DENT-ART-TECHNIK Szolgáltató és Kereskedelmi Kft./ VARINEX Informatikai Zrt./ dr. Urbán Gábor szájsebész szakorvos – Egyedi titánhálós implantátum
DISPOMEDICOR Egyszerhasználatos Orvosi Eszközöket és Műtét-technikai Termékeket Gyártó Zrt. – Dispomedicor Vektorguard Plus Biztonsági Tű család
Dr. IMMUN Kft. – Dr. Immun® Herbalicum kivonatok
evopro Innovation Kft. – eRDM vasúti rendszer
Fővárosi Közterület-fenntartó Zártkörűen Működő Nonprofit Részvénytársaság (FKF Nonprofit Zrt.) – Házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés Budapesten
FUNKCIÓ Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. – „DARNÓ-HÚS” Májas termékcsalád
GéSz Gaál és Sziklás Kft. – Flavon termékcsalád
Global Partners System Kft. – HillVital Gyógyfüves MesterBalzsam
Globomax Zrt. – SeQUEnce Next rendszer
Gyulahús Kft./Royal Hunting Vadászatszervező Kft. – GYULAI-ROYAL Szarvastermékek
Hajnal Húskombinát Kereskedelmi Kft. – Hajnal Juhbeles virsli
Hajnal Húskombinát Kereskedelmi Kft. – Hajnal Angolszalonna
Helia-D Kft. – Zelka 50 ml. – Natúr arckrém termékcsalád
Hungaro-Food 2009 Kft. – Félszáraz- és szárazkolbász termékcsalád
IKRON Fejlesztő és Szolgáltató Kft. – PEAS Vállalatirányítási Rendszer
Ilcsi Szépítő Füvek Kft. – Anti-agening & Hyaluron termékcsalád
Jáger Prod Kft. – „JÁGER BOKSZ” típusú kültéri nagyelosztó szekrénycsalád
Károlyi László – Üzleti évszakok című kézikönyvKodolányi János Főiskola – KJF PIQ & Lead TM modell
Kukoricaolaj Kft. – Kukoricaolaj
Lambda-Com Műszaki Fejlesztő Kft./WebEye Magyarország Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. – WebEye eTachograph
Legrand Magyarország Villamossági Rendszerek ZRt. – Program MOSAIC csatlakozó aljzat
Lissé Édességgyár Kft. – CocoMax kókuszrúd termékcsalád
Magyar Porcelánmanufaktúra Kft. – Pannónia kollekció edény és díszmű család különböző dekorokkal
Magyar Porcelánmanufaktúra Kft. – Holdfény kollekció, tátika dekorral
Magyar Suzuki Zrt. – SX4 S-CROSS 1.6 l 5 ajtós személygépkocsi, allgrip
Magyar Posta Zrt. /Pénzjegynyomda Zrt. – „Seuso-kincsek” hazahozatala bélyegblokkok
Manna Natúr Kozmetikum Kft. – Manna Bőrápoló csomag a fiatalságért; tiniknek
Manna Natúr Kozmetikum Kft. – Manna Bőrápoló csomag a fiatalságért; gyerekeknek
Manna Natúr Kozmetikum Kft. – Manna Bőrápoló csomag a fiatalságért; felnőtteknek
Masterplast Kft. – Masternet Premium Üvegszövet hálók
Mirelite Mirsa Zrt. – Gyorsfagyasztott zöldségkeverékek
Nádudvari Élelmiszer Kft. – Gyorsfagyasztott, félkész, panírozott zöldségek
Nagykun-Hús Kft. – Méteres vastag kolbász család
Oktatási Hivatal – Felsőoktatási Információs Rendszer
Ongropack Kft. – ONGROFOL® PVC nyújtható fóliák
Organic-Spirit-Hungary Kereskedelmi Kft. – mySPIRIT skincare kozmetikai kezelés mySPIRIT bio kozmetikumokkal
PHILIPS IPSC Tamási Kft. – GreenSpace LED-es álmennyezeti mélysugárzó család (alapváltozatok)
Pipelife Hungária Kft. – RADOPRESS termékcsalád
Podiart Kft. – Prémium Sportbetét Család
Podiart Kft. – Podiscan talpvizsgáló berendezés
Poli-Farbe Vegyipari Kft. – Poli-Farbe Platinum falfestékek
Ceumed Kft./Ranyák György – OrsziPorszi orrszívó
Rekord Nyílászáró Centrum Kft. – REKORD Centrum Nyílászáró Család
SCHRACK Technik Kft. – Schrack MODUL4000
Spirit Hotel Gyógyszálloda Kft. – „SPIRIT – egy valóra vált álom”: Spirit Hotel Thermal Spa ***** superior
Stratcomm Kft. – „Magyarország finom!” Gasztroangyal gasztronómiai műsor
Sunfleur Kozmetikai Kft. – MEDIFLEUR Felfekvést megelőző gél (200, 300 ml)
Szent Erzsébet Szociális Alapítvány Közhasznú Szervezet – „Idősgondozás Manhertz-elve®”
Teka Magyarország Zrt. – MOFÉM MULTI-BOKSZ falsík alatti univerzális egység
Varázslatos Magyarország Természetfotó Nonprofit Kft. – Varázslatos Magyarországunk fotókönyv
Wet Wipe Kft. – Softy nedves törlőkendő család
WTS Klient Kft. /WTS Klient Adótanácsadó Kft. – Határokon átívelő tanácsadás
ZALAERDŐ Zrt. – LENPELL keményfa pellet

A Magyar Termék Nagydíj Pályázat kiírói Tanácsának különdíjai:

Magyar Termék Nagydíj® Pályázat Gazdaságért Nívódíj – Poli-Farbe Kft.
Magyar Termék Nagydíj® Pályázat Klímabarát Termék Nívódíj – Zalaerdő Zrt., Lenpell keményfa pellet
Magyar Termék Nagydíj® Pályázat Innovációért Nívódíj – Károlyi László Üzleti évszakok című kézikönyve
Magyar Termék Nagydíj® Pályázat Informatikai Nívódíj – Lambda-Com Műszaki Fejlesztő Kft és a WebEye Magyarország Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. közösen benyújtott WebEye eTachograph szállítmányozási hatékonyságot és biztonságot támogató szolgáltatás elnevezésű pályázata

A Magyar Termék Nagydíj Pályázat ÉLETMŰ-DÍJEsztergályos Jenő tanár, a 15-szörös Magyar Termék Nagydíjas Apáczai Kiadó és Könyvterjesztő Kft. ügyvezető Igazgatója

Magyar Termék Nagydíj® Pályázat Kárpát-medencéért NívódíjRépás Zsuzsanna helyettes államtitkár

Magyar Termék Nagydíj Pályázat Régiók Díja – Sapientia Alapítvány – Kolozsvár és a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola – Beregszász

Magyar Termék Nagydíj® Pályázat Sajtókövete Nívódíjaz MTVA a közmédia hírműsorainak alkotógárdája és a Magyar Távirati Iroda Nonprofit Zrt. alkotógárdája

Egyéb Különdíjak

A HIPAVILON Magyar Szellemi Tulajdon Ügynökség a CSOMIÉP Beton és Meliorációs Termékgyártó Kft-nek egy szellemi vagyon-felmérést ajánlott fel.
A HUNGEXPO Vásár és Reklám Zrt. 30 négyzetméter kiállítási területet ajánl fel a HUNGEXPO Zrt. által szervezett Utazás 2015. kiállításon a Magyar Suzuki Zrt. számára, egy új személygépkocsi típus bemutatására.
A Magyar Elektrotechnikai Egyesület különdíjat adományoz az evopro Innovation Kft. részére az eRDM vasúti rendszer létrehozásáért.
A Magyar Export- Import Bank Zrt. és a Magyar Exporthitel Biztosító Zrt., azaz az EXIM Export Mentor, Exporttámogatási Különdíjat ajánl fel a MIRELITE Mirsa Zrt.-nek exportcélú tevékenységeinek bővítéséhez.
A Magyar Újságírók Országos Szövetsége Gazdasági Szakújságírók Szakosztálya a GAZDASÁGI SAJTÓ DÍJA elismerésben részesíti a chocoMe Kft.-t és a Magyar Suzuki Zrt.-t.
A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság különdíját, az Érték és Minőség díjat idén a GéSz Gaál és Sziklás Kft. Flavon termékcsaládjának adományozta.

Forrás: Élelmiszer Online/MTI


Változás a Mellow Mood Csoport egyik vezetői pozíciójában

Változás a Mellow Mood Csoport egyik vezetői pozíciójában 

Bayer Bence másfél év kihagyás után visszatért a Mellow Mood Hotels-hez.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Páratlan művészeti élmény ebben a pesti szállodában

Páratlan művészeti élmény ebben a pesti szállodában 

Mától látogatható Fischer Judit Mundane Romance c. egyéni kiállítása a Hilton legújabb budapesti szállodájában.
A Marriott-nál  indul a LevelUp! program - a hazai szállodaipar egyedülálló kezdeményezéseként

A Marriott-nál indul a LevelUp! program - a hazai szállodaipar egyedülálló kezdeményezéseként 

A Marriott cégcsoport megelégelte azt a problémát, ami gyakran előtérbe kerül üzemelésük során: ez pedig a vendéglátóipari területen mindenki számára ismerős szakemberhiány.
Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek

Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek 

A súlyos mértékű tűzkárt szenvedett, több mint 100 főt foglalkoztató, 4 csillagos szálloda Hotel Silvanus helyreállításához az MTÜ 60 millió forinttal járul hozzá.
Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak

Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak 

A kastélyszállodások Tarcalon, az Andrássy Kúriában tartották éves közgyűlésüket április 15-én, hétfőn.
Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand

Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand 

Igencsak látványos rendezvény keretében, április 11-én, a Pesti Vigadóban debütált az új brand. Ahol az is kiderült, mit rejtenek a "titkos kertek"?
Díjeső a TRIBE budapesti tagjának

Díjeső a TRIBE budapesti tagjának  

Három kategóriában is díjazták a WING által fejlesztett TRIBE Hotel Budapest Stadiumot a LIV Hospitality Design Awards-on.
Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe

Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe 

A nemzetközi tanácsadó cég elemzése szerint kiemelkedő évet zárt a globális hotelpiac.
Indul a Marriott saját képzési programja

Indul a Marriott saját képzési programja 

LevelUp! elnevezéssel innovatív képzés indul a vendéglátóipari szakemberhiány pótlására a Marriott cégcsoport kezdeményezésére.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?