Magyarok véleménye a nyitással kapcsolatban

Fél év után csökkenni kezdett a maszkviselési arány Magyarországon. Bár a teljes nyitás várható időpontjával kapcsolatban mérséklődött a lakosság optimizmusa, a belföldi turizmus és a rendezvénypiac is látványos lendületet vehet júniusban. A felnőttek 70%-a oltáspárti, túlnyomó többségük regisztrált is a hivatalos weboldalon, ugyanakkor a regisztráltak körülbelül hatoda még nem kapta meg a várt vakcinát.

tavalyi nyarat idéző eredményeket mért az Ipsos a májusi Covid-19 omnibusz kutatásában. A javuló járványadatoknak és emelkedő oltottsági szintnek köszönhetően a lakosság szabadabban megy, és engedi gyermekeit is közösségbe, érintkezik másokkal. Az arcmaszk viselésének aránya 87%, amelynél alacsonyabb szint legutóbb novemberben volt tapasztalható. A fertőzés ellen bevezetett gyakori kézmosás 73%-os említése a kutatássorozat történetének legalacsonyabb értéke. A tömegközlekedés és a rendezvénypiac enyhe, a belföldi turizmus kilátásai jelentősebb mértékben javultak az elmúlt hónapban.

ÁBRA: Az alábbi tevékenységek közül melyik igaz Önre? (felnőtt lakosság bázisán, N=1.000 fő / hónap)

 

A rendezvények irányába a 30 év alattiak és a vidéki lakosok nyitottak leginkább az elmúlt 30 napban. Az idősebbek és a fővárosiak, valamint a diplomások és a magas jövedelműek nagyobb óvatosságot tanúsítanak. Optimizmusra ad okot a szállásadók és vendéglátósok számára, hogy a magyarok kortól és nemtől függetlenül bátrabban foglalnak szállást az ország határain belül, egyedül a budapesti lakosok mutatnak még bizonyos mértékű kivárást. 

A fenti eredményekkel az a különleges helyzet állt elő hazánkban, hogy a leginkább oltáspárti, és egyben legnagyobb arányban beoltott lakossági rétegek ahelyett, hogy bátran újrakezdenék a korábban megszokott életüket, továbbra is jóval óvatosabbak, mint a bizonytalan vagy oltást elutasító társadalmi szegmensek.

Az általános oltási hajlandóság négy hónapja tartó növekedés után elérte 70%-os értéket. A 8% bizonytalan réteg mellett 22% az elutasítók aránya. A felnőtt lakosság fele (51%) átesett a legalább az első védőoltáson, további 11% regisztrált a vakcinára, de vagy nem hívták még be, vagy elutasította a felkínált oltóanyagot.

ÁBRA: Ön beoltatná magát a hazánkban jelenleg elérhető koronavírus elleni vakcinával? (a felnőtt lakosság bázisán, N=1.000 fő / hónap)

hagyományosan elutasító 30 év alatti csoportban egy hónap alatt kiemelkedően nagyot emelkedve, 68%-ra nőtt az oltási kedv (+26%-pont), míg a vakcinát ellenzők tábora a felére csökkent (26%).

A legjobban átoltott korosztály továbbra is a 60 év felettieké, míg a magasabb iskolai végzettségűek és a nagyvárosiak körében szintén átlag felettire becsülhető a vakcina általi védettség. Észak-Alföldön és Nyugat-Dunántúlon továbbra is magas a vakcina elutasítása (35% feletti), és ezzel összhangban a mért regisztrációs arány is elmarad az ország többi területétől (51% vs. 63%). 

Egy hónapja még bíztunk a szabad nyárban, de a többség jelenleg már csak szeptemberi teljes nyitást vár.

A magyarok 40%-a véli úgy, hogy augusztusig véget érnek a járvány miatt bevezetett korlátozások hazánkban, míg a 60%-os többség későbbi időpontra tippel, vagy bizonytalan a válaszban.

ÁBRA: Az Ön véleménye szerint mikor érhetnek véget Magyarországon a korlátozó intézkedések, és térhet vissza minden a korábbi rendbe? (a felnőtt lakosság bázisán, N=1.000 fő)

Az egy hónappal ezelőtti várakozásokhoz mérve jelentősen nőtt a szkepticizmus az újranyitás dátumát illetően. Míg a június, július és augusztus hónapok hasonló említést kaptak, mint legutóbb, a korlátozások korábbi feloldását nem tartja valószínűnek a lakosság, sőt egyre erősödnek azok a vélemények, amelyek szerint soha nem vesztik érvényüket teljes egészében az elmúlt évben hozott rendelkezések (20%).

ÁBRA: Az Ön véleménye szerint mikor érhetnek véget Magyarországon a korlátozó intézkedések, és térhet vissza minden a korábbi rendbe? (a felnőtt lakosság bázisán, N=1.000 fő / hónap)

Az Ipsos havi rendszerességű Omnibusz kutatásának eredményei reprezentálják a hazai 18 éven felüli magyar népességet a legfontosabb társadalmi-demográfiai mutatók (így életkor, nem, iskolai végzettség, lakóhely szerinti régió, településtípus) szerint. A kutatócég április óta immár több, mint 14.000 rekordra bővült Covid-19 adatbázisa, illetve az abból készült – akár egyedi, konkrét ügyféligényre szabott – elemzések megvásárolhatók. Részletekért keresse szakértőinket!

Forrás: Hrpwr


Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen!

Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen! 

A következő hétvégén visszatérhetnek a múltba a látogatók egy eseménysorozat keretében Hévízen.
Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!
Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick

Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick 

A PICK tavaszi kampánya arra buzdítja az embereket, hogy mozduljanak ki a négy fal közül

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.