Magyarország legérdekesebb vizes attrakciói

Október 8. és 11. között rendezik meg a Budapesti Víz Világtalálkozót, amelyre a világ döntéshozói, tudósai érkeznek Magyarországra, hogy a világ vízkészletének megőrzéséről, az egészséges ivóvíz biztosításáról egyeztessenek.

Magyarország természetes vizekben gazdag. Folyóink, tavaink, termál- és gyógyvizeink nemcsak az életet táplálják, de számos kitűnő programlehetőséget is kínálnak. A Világtalálkozó kapcsán a víz jegyében állítottuk össze következő programamajánlónkat, hogy a héten – vagy akár a következő hetekben – minél sokrétűbben megismerkedhessünk Magyarország sokszínű vízi programkínálatával.

Értékes gyógyvizeink

Magyarország nemzetközi szinten is híres gyógyvizes fürdőhelyeiről. Hazánkban naponta 350 000 m³ 30°C feletti hévíz tör felszínre. Az ezekre épülő fürdők azonban már régen nemcsak a gyógyvízről szólnak. Sárvár, Zalakaros, Hévíz, Hajdúszoboszló, Miskolctapolca, vagy Gyula csupán néhány azon fürdőhelyek közül, ahol fűtött élménymedencék, értékes gyógyvizek, valamint egyéb szórakoztató, és felüdülést nyújtó attrakciók biztosítják a kikapcsolódást a fürdőző vendégeknek – kicsiknek és nagyoknak, fiataloknak és időseknek egyaránt. Válasszuk hát ki kedvenc fürdőhelyünket, vagy épp azt, ahol még soha nem jártunk, a hozzánk legközelebb, vagy épp a legtávolabb fekvőt, és élvezzük a gyógyvíz testet-lelket felüdítő hatását!

Budapest, mint fürdőváros

Kevesen tudják, hogy a magyarországi hévizek 10%-át Budapest adja, ahol a világon egyedülálló módón 118 termálkút működik. A budapesti fürdőkultúra története egészen a római korig nyúlik vissza, történelmi gyógyfürdői ezáltal rendkívül színes építészeti stílusukkal várják a látogatókat. A nevezetes Gellért fürdő a mai napig fővárosunk legszebb fürdőjeként ismert, a magyarországi szecesszió kiemelkedő alkotása. A Gellért mellett azonban számos fürdőben lazíthatunk: a Rudas, a Széchenyi, a Király, a Veli bej, a Rác, a Szent-Lukács, vagy a Császár-fürdő, mind tökéletes környezetet nyújtanak akár csak néhány órás, akár egész napos kikapcsolódásra.

Duna Múzeum

1980-ban nyitotta meg kapuit az esztergomi Duna Múzeum, amely 2001-es átalakítása óta számos hazai és nemzetközi díjat elnyert. A múzeum célja, hogy kiállításainak érdekességével, áttekinthetőségével, interaktivitásával maradandó élményt és ismeretekben való gyarapodást nyújtson, elsősorban a fiatalabb korosztály számára. Víz-idő című állandó kiállításán a víz történelmét, a víz felhasználásának múltját kísérhetjük figyelemmel. A múzeum különleges látványossága a 18. századi vízimalomra emlékeztető Aquamobil, amely a víz erejének népi felhasználását mutatja be. Az állandó és a számos időszakos kiállítás mellett október 4-től megtekinthetjük Kovács Melinda, ROMANTIKA című fotókiállítását is. http://www.dunamuzeum.hu/

Tisza-tavi Ökocentrum

A Tisza-tavi Ökocentrum turisztikai- és rendezvényközpontban egy helyen tekinthetjük meg a Tisza-tó és a Tisza-völgy természeti kincseit. A négyszintes látogatóközpontban Magyarország második legnagyobb tavának gazdag élővilága tárul a szemek elé. A központ egyik legnagyobb látványossága a 735 ezer literes édesvízi akvárium, ami igazán természet közeli élményt nyújt minden látogatónak. Akit érdekel a vízi élővilág, annak az Ökocentrum kihagyhatatlan program, hiszen a Szabadidőparkban testközelből megtekinthető Magyarország színes élővilágának egy darabkája. http://tiszataviokocentrum.hu/hu/

Különleges tárlatvezetés az Aquincumi Múzeumban

A Budapesti Víz Világtalálkozó alkalmából egy különleges tárlatvezetés várja az érdeklődőket az Aquincumi Múzeumba, 2013. október 8-án, 11 órára. A rendhagyó programon az ókori ivóvízellátó rendszer és szennyvízhálózat működésével, valamint a köz- és magánfürdők használatának kultúrájával lehet megismerkedni. Természetesen a túra részét képezi az aquincumi „vízi” orgona megtekintése. 

Sétahajózás a Dunán Visegrádig

Ha semmi másra nem vágyunk, mint egy kis friss levegőre és csodás környezetre, akkor pattanjunk fel valamelyik Budapestről induló sétahajóra és látogassuk meg például Visegrádot, áthajózva a Duna egyik legszebb szakaszán. A másfél órás út során megcsodálhatjuk a főváros, Visegrád és Nagymaros látképét, valamint a Dunakanyar festői szépségű táját. Ne hagyjuk ki ezt a hangulatos kirándulást! Élvezzük a csodás őszi táj látványát, másszuk meg a Visegrádi várat, kóstoljunk meg egy finom ebédet, egy pohár bort, vagy túrázzunk egyet a hegyekben! 

 I. Balatoni Halfesztivál

A Balaton ősszel is nagyszerű lehetőség, ha kikapcsolódásra vágyunk. Ráadásul a pihenés mellett aktívan is el tudjuk tölteni az időt. Ha mindened a Balaton vagy csak kíváncsi vagy rá ősszel is, a Balatoni Halfesztiválban biztosan nem fogsz csalódni! Október 11. és 13. között Siófokon minden a halról szól. Változatos koncertek, gyermekműsorok és megannyi balatoni finomság biztosítja a felhőtlen szórakozást kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Kóstold meg a térség legfinomabb halas ételeit és tudj meg minél többet a balatoni élővilág rejtelmeiről az I. Balatoni Halfesztiválon!

Szódavíz, egy magyar kultuszital

Ugye mindannyian emlékszünk még a szódavízre? Nos, akinek ez az ital kellemes emlékeket idéz fel, az vegye célba a Hansági Múzeumot, ahol a „Szódavíz, egy magyar kultuszital” című kiállítás várja az érdeklődőket. A kiállítás a szódavíznek állít emléket, mely a fénykorában olyan közszükségleti cikk volt, mint a tej vagy a kenyér. A tárlathoz minden korosztály számára múzeumpedagógiai foglalkozás kapcsolódik. Az óvodások meséket hallgathatnak a vízról, és szódavizet készíthetenek, a kisiskolások a szódavíz történetének megismerése közben buborékos noteszt gyárthatnak maguknak, a felsősök a szódásszifon működését tanulmányozhatják, a felnőttek pedig fröccs-kóstolóval együtt élvezhetik a múzeumi túrát. 


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?