Magyarország sivataggá válik, csökken a talajvíz és a biodiverzitás

Magyarország az ökológiailag legsérülékenyebb országok közé tartozik - mondta egy ENSZ-jelentésre hivatkozva Szabó Marcel, az alapvető jogok biztosának jövő nemzedékekért felelős helyettese a Budapesten megrendezett pénteki nemzetközi éghajlatvédelmi konferenciával kapcsolatban az MTI-nek.

Magyarország legfontosabb klímaproblémái közé tartozik a csökkenő talajvízszint, az elsivatagosodás, az élelmiszer-biztonsági problémák és a csökkenő biodiverzitás - figyelmeztetett a szakember.

Mindez az alkalmazkodással enyhíthető, és ennek egyik legcélravezetőbb módja a természetes növénytakaró fenntartása, illetve helyreállítása. Az úgynevezett hőszigetek kialakulása miatt a klímaváltozás veszélyezteti a nagyvárosokat is. A zöldfelület növelése azonban több fokos hőmérséklet-enyhülést eredményezhet, jelentősen csökkentve a légkondicionálók használatát, ezt a tipikus tüneti kezelést, ami a valóságban csak súlyosbítja a felmelegedés problémáját - emelte ki.

Szabó Marcel kifejtette, hogy az ország számos pontján pusztul a természetes növénytakaró, részben a talajvízszint csökkenése, részben az enyhébb telek nyomán elszaporodó paraziták miatt. A Mátrában a lucfenyveseket szú, Zala megyében a Keszthelyi-hegység erdei fenyveseit gombafertőzés pusztítja, Somogyban százéves bükkösök, tölgyesek száradtak ki, az alacsonyabban fekvő erdőkből lassan eltűnik a bükk, "erdei fafajaink csendesen menetelnek északra és törekednek a hegyvidéken felfelé" - mondta a zöldombudsman.

A klímaváltozás a nemzedékek közötti szolidaritás egyik legjelentősebb példája. "A mai gazdasági haszon és viszonylag kényelmes élet kedvéért gyermekeink, unokáink puszta túlélését, létfeltételeik drasztikus romlását kockáztatjuk" - fogalmazott.

Kiemelte, a tudományos konszenzus megszületett, a szükséges tudás rendelkezésre áll, a feladat világos: az emberiség puszta túlélése és éltető természeti környezetének megóvása érdekében már évtizedek óta el kellett volna kezdeni az üvegházhatású gázok kibocsátásának ütemezett csökkentését. A szén-dioxid-kibocsátási kvótákkal való kereskedelem azonban nem megoldás, csupán hatástalan pótcselekvés - mondta a biztoshelyettes, és idézte Ferenc pápát, aki szerint a kvóta adásvétele csak üzérkedéshez vezet, kibúvóként szolgál a túlzott fogyasztás fenntartására.

Utalt arra, hogy Nicolas Sarkozy francia elnökként az EU egészére kiterjesztette volna a szén-dioxid-kibocsátás megadóztatását, és ennek logikus folyományaként felvetette azoknak a termékeknek a pótlólagos megadóztatását, amelyek kevésbé szigorú környezetvédelmi szabályozással rendelkező országokból érkeznek az unióba. Törekvéseivel azonban magára maradt a francia elnök és visszakozni kényszerült.

Hasonló történt Magyarországon is, amikor a Nemzeti Fenntartható Fejlődés Tanácsa 2010-ben egy ambiciózus klímatörvénnyel próbálta elérni a kibocsátás ütemezett csökkentését. A munkaadói szövetségek azonban tiltakoztak, mondván, hogy a tervezet a "nemzetgazdaság egészét veszélyeztető, irreális kibocsátási célokat fogalmaz meg", a villamosenergia-termelés, az ásványolaj-feldolgozás, a cementgyártás és a vasgyártás megszűnéséhez vezet - emlékeztetett Szabó Marcel.

Az ésszerű cselekvés fő akadálya a szabad piac mindenhatósága - jelentette ki a szakember, aki szerint abszurd módon a Norvégiában kifogott halat elviszik Kínába feldolgozni és utána vissza Németországba eladni. És senki se hinné, de Pécs főterét a legolcsóbban kínai gránittal lehet beborítani - tette hozzá.

A mai gazdasági berendezkedés nagyon sok területen irracionális, az eredményes klímavédelem érdekében a gazdaság szerkezetén is változtatni kell - hangsúlyozta.

A pénteki rendezvény egy három konferenciából álló sorozat középső állomása. Szervezője a CEEWEB a Biológiai Sokféleségért, az Éghajlatvédelmi Szövetség, a Klímabarát Települések Szövetsége, a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet, a Magyar Természetvédők Szövetsége, a HAND Civil Szövetség, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács, valamint az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala. A rendezvények elsősorban a decemberi párizsi ENSZ-klímacsúcsra való felkészülést szolgálják. A klímacsúcs Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár szerint történelmi lépést jelenthet egy új, fenntartható fejlődési cselekvési terv elfogadása felé.

Az ombudsmani hivatal az MTI-hez a témában eljuttatott közleményében azt írta: a Natura 2000 területeken az intenzíven művelt földekhez képest még léteznek azok az élő szervezetek, növények és állatok, amelyek a klímaváltozás közepette mezőgazdaságunk átalakításában segítségünkre lehetnek. Éppen ezért fontos lenne e területek állami tulajdonban való megőrzése a jelen és jövő nemzedékek érdekének védelmében - emelték ki.

Forrás: MTI


Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest

Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest 

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) újabb esélyt adna Magyarországnak.
Húsvéti szafari Nagykőrösön

Húsvéti szafari Nagykőrösön 

A tavaszi szünet első napján újra kinyitja kapuit Magyarország első és egyetlen autós szafari parkja.
Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben

Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben 

A 80 éve püspökké szentelt Mindszenty József egykori székhelye is megújul a beruházás során.
Banksy-kiállítás nyílik Budapesten

Banksy-kiállítás nyílik Budapesten 

A művész több mint száz alkotását lehet majd megnézni május 3-tól a Király utcai Komplex Kiállítóteremben.
Túrák és családi programok Székesfehérváron

Túrák és családi programok Székesfehérváron  

Íme a legjobb húsvéti programok és kirándulások a városban a hosszú hétvégén.
XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt

XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt 

A Wenckheim-pincét egy domb alá fúrták be, melyen a Csolt nemzetség által emelt monostor romjai állnak.
Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke?

Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke? 

Az április 30-ig véleményezhető terveken új stégek és a tóval kapcsolatot teremtő sétányok láthatók.
Húsvét a Skanzenben

Húsvét a Skanzenben 

Húsvétvasárnap és hétfőn a régi falusi húsvéti ünnepeket kelti életre a Szabadtéri Néprajzi Múzeum.
Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között

Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között 

A „Együttműködés a közösségekért" című magyarországi projekt célja egy multifunkcionális tér létrehozása a Józsefvárosban.
Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz

Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz 

A brit nézők körében közel két évtizede töretlenül népszerű BBC-műsor, "A Gyakornok" versenyzői legutóbb a magyar főváros turisztikai kínálatát is népszerűsítve versenyeztek egymással.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.