Magyarországon csökkent a termelői piacok súlya

Az Osztrák Agrárkamara legújabb felmérése szerint az ország agrártermelőinek jelenleg 27 százaléka vesz részt ebben az értékesítési formában, a direkt értékesítők fele pedig kifejezetten erre építi termékeinek értékesítését – olvasható a noen.at osztrák hírportálon.

A direkt értékesítés révén – a kölcsönös bizalomra alapozva – egy sajátos, bensőséges kapcsolat alakul ki a termelők és a (rendszerint visszatérő) vásárlók között. Ez a kapcsolat a vásárlónak friss és megbízható minőségű termékeket, a termelőknek pedig – az értékesítési lánc lerövidítésével – magasabb árbevételt biztosít. Ami pedig a legfontosabb: a helyi fogyasztók kiszolgálásában kevésbé érdekelt kereskedelmi hálózatok nem tudnak érdemtelenül magas részt kihasítani a keletkező nyereségből.

Egyelőre a direkt értékesítés iránti kereslet Ausztriában jelentősen meghaladja a kínálatot. A további fejlődés lehetősége attól függ, hogy az agrártermelők mennyire tudnak berendezkedni a vásárlók fogadására (ház körüli elárusító helyek és átmeneti tárolók kiépítésére). Az is egyértelmű, hogy ezt az értékesítési formát nem lehet minden termékre egyformán alkalmazni. Cukrot vagy lisztet senki sem vásárol a termelőtől, annál inkább keresik a házilag feldolgozott hús- és tejtermékeket, részben pedig a bort és gyümölcsöt is.

Az osztrák Mezőgazdasági Továbbképző Intézet (LFI) nem áll meg annál az állapotnál, amikor a közvetlen értékesítés szükségmegoldás volt, hanem tanfolyamokat is szervez a gazdáknak a házi értékesítés mindkét fél számára legkedvezőbb elrendezéséhez szükséges ismeretek átadására. A direkt értékesítés munkahelyeket is teremt, éspedig nem a boltoktól vonva el a munkaerőt, hanem elsősorban a családtagok rész-munkaidejét kihasználva, azaz kiküszöbölve a lakóhely és a munkahely közötti ingázást.

Hazánkban sajnos éppen fordított tendencia látszik. A GfK tavalyi elemzéséből például az derült ki, hogy csökkent a piacok, ezen belül a termelői piacok súlya a napi fogyasztási cikkek beszerzésében, mivel a látogatók hányada a 2010-ben mért 72 százalékról a 2015. júliustól számított 12 hónapban 59 százalékra mérséklődött, így 10 emberből már hatnál is kevesebben vásárolnak piacon. A piacoknál az elmúlt években tapasztalható negatív tendencia a vidéki vásárlók arányának visszaeséséből adódik, a piacra járó budapestiek aránya gyakorlatilag stabil.

 


Édes élet a májusi Glamping pikniken

Édes élet a májusi Glamping pikniken 

A Nomád Hotel & Glamping 9. alkalommal rendezi szezonnyitó piknikjét május utolsó vasárnapján.
Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól

Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól 

A Bortriatlon egy nagyon izgalmas rendezvény, aminek egyik fontos állomása a Szürkebarát Hétvége.
Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.
Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye

Javában tart Magyarország exkluzív boreseménye 

Reflektorfényben a magyar borok.
Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?