Majdnem cseresznyefa-virágzáskor Tokióban

Vannak emberek – repülésmániások, informatikusok, utazási irodások és egyéb fanatikusok –, akik idejük nagy részét foglalási oldalak bogarászásával töltik úgynevezett „errora fare”, azaz hibásan árazott lehetőségeket keresve. Találataikat megosztják zárt közösségi csoportokban. És amióta egy ilyen csoportnak magam is tagja vagyok, egész jó ajánlatokhoz jutok távoli desztinációkra…

Így volt ez tavaly novemberben, amikor felposztolták, hogy némi trükk segítségével (fiókot kellett létrehozni egy japán foglalási oldalon, és úgy megvenni a jegyet) már-már szimbolikus áron, mindössze hetvenezer forintért lehet hozzájutni egy Budapest–Tokió retúrjegyhez a Turkish Airlinesnál.

Hegyekben álltak a lehullott virágszirmok

A fantasztikusan olcsó utazás lehetősége mindössze néhány óráig élt, így a ködös novemberben próbáltam megtippelni, mikor lesz a cseresznyevirágzás a japán fővárosban, és persacc alapján április első felében meg is érkeztem a festői Tokióba. Hamar kiderült, hogy a globális felmelegedés miatt lekéstem a virágzást, cserébe viszont a lehullott szirmokon lehetett sétálni a parkokban…

Földrengés földrengés után

A természet azonban gondoskodott arról, hogy ne maradjak emlékezetes jelenség nélkül: egyhetes ottlétem alatt legalább háromszáz komolyabb rengést regisztráltak. Az ország déli részén többen meg is haltak, míg Tokióban csak több méterre kilengő felhőkarcolók alatt lehetett sétálgatni – finoman szólva érdekes élmény volt. A helyiek nem csináltak problémát a csip-csup rengésekből, egyszerűen hozzászoktak, ez a hétköznapjaik részévé vált.

Katasztrófa ide vagy oda – a hajlongás nem maradhat el

Évekkel ezelőtt, még a fukushimai tragédia kapcsán jártam itt, amikor egy jókora rengés rázta meg azt az irodaházat, ahol tartózkodtam. Elképesztő volt látni az emberek fegyelmét: akadt olyan dolgozó, aki épp csak felnézett a monitorból, és ahogy megállt előtte az asztal, azonnal folytatta a munkáját, mintha mi sem történt volna. Mások jól begyakorolt mozdulattal (itt már az óvodában elkezdik a gyerekek felkészítését a természeti csapásokra) kivették az asztallap alá ragasztott zseblámpát, feltették a fejükre a védősisakot, és elindultak a lépcső felé, hogy lemenjenek az utcára. Ekkor láttam egy mármár tragikomikus jelenetet is: az ajtónál feltorlódott a tömeg, mert a kijárathoz érve mindenki hajlongani kezdett, udvariasan próbálva előretessékelni a másikat.

A másik ember iránti tisztelet különben is kulcsfontosságú ebben az országban. Ez nem olyan kirakatudvariasság, mint az amerikaiak kötelező műmosolya – sokan például azért viselnek maszkot a metrón, mert meg vannak fázva, és nem akarják a betegségüket átadni utastársaiknak.

Gombrengeteg, automatizált világ

A tizenhárommilliós nagyváros szállodái nagyon drágák, a szobák jellemzően kicsik, és a mosdóban a vécéken annyi gomb van, mint amennyi a paksi atomerőmű vezérlőjében lehetett a hetvenes években. Az ülőke automatikusan felfűti magát, halk zene szól, és az Európából érkezett idegen rémülten nézegeti a gomberdőt, mert gőze sincs, melyikhez kell nyúlnia. Ugyanakkor mindenhol minden roppant praktikusan van kitalálva, és teljesen zökkenőmentesen működik. A tömegközlekedéstől a robotpincérig minden flottul üzemel, így az ember hamar ráérez, mennyire jól lehet egy precízen működő világban élni.

Gyerekek pórázon, kutyák babakocsiban

És egy nagyon furcsa helyen egyben: az áruházakban például külön részleget szentelnek az ebeknek szánt babakocsiknak! Van klasszikus modell, piaci bevásárlós, hipszter hátizsákos és megannyi más – úgy tűnik, errefelé a kutyának sincs kedve gyalogolni. A meglepetést csak fokozza, amikor az egyik parkban láttam olyat, hogy a kedves szülő az örökmozgó gyerekét pórázon vezette, miközben kocsiban tolta a kényelmes ebet.

És akkor még nem beszéltünk a sokszintes mangaboltokról, a különféle rajzfilmfigurákat áruló üzletekről, ahol meglett korú, öltönyös férfiak válogatnak órákon át, vagy a gimis lányok használt alsóneműjét áruló automatákról.

Szerencsejáték-függők Mekkája, gyermekded lelkek paradicsoma

És persze szerencsejáték minden mennyiségben: a függőknek szinte mindenütt maximum két sarkot kell gyalogolniuk, hogy találjanak egy több ezer négyzetméteres játéktermet, ahol sikítva örülnek, ha nyernek egy zacskónyi műanyag golyót. És most hadd ne meséljek a szerepjátékosoknak kitalált kávézókról – amikor az egyikbe becsábított egy macskának öltözött diáklány, és az asztalnál arra kért, hogy rendeléskor nyávogjak, pánikszerűen kimenekültem a vendéglátóegységből.

Világhíres tonhalárverés

Aki ellátogat a távol-keleti nagyvárosba, semmiképpen se hagyja ki a Tsukiji halpiacot. A korán kelők beállhatnak hajnali négykor a sorba, hogy bekerüljenek azon hatvan szerencsés turista közé, aki néma csendben végignézheti a világhírű tonhalárverést.

A piacon egyébként minden megtalálható, ami a vízben él: vehetünk reggeli osztrigát, vagy beülhetünk a zseniális szushizók valamelyikébe, hogy háromezer forintért rendeljünk egy olyan tálat, amely teljesen átírja a fejünkben a nyers halról és főtt rizsről élő képet.

Elhagytad a telefonod? Sebaj, meglesz!

Tokió egyébként az Economist tavalyi felmérése szerint a világ legbiztonságosabb városa. Ha például a metrón felejtjük a telefonunkat, jó eséllyel megtaláljuk a társaság ügyfélszolgálatán. Apropó, metró: minden megállóban ingyenes Wifi várja a külföldieket, hogy okostelefonjukon meg tudják nézni, épp merre vannak, és melyik vonalra kell átszállniuk az amúgy meglehetősen bonyolult hálózaton.

Panda cukiságok

Ha már turistáskodtam, ellátogattam a város legrégebbi és leghíresebb állatkertjébe, az Uenóba is, amely sokáig a császár tulajdonában volt, de az 1924-ben lezajlott esküvője alkalmából a városnak ajándékozta. A tizenhárom hektáros kert legfőbb látványossága a két panda – boldogságtól sikoltozó gyerekek nézik a cuki állatokat, ahogy az összesen három általuk végzett tevékenység valamelyikét végzik: alszanak, bambuszt esznek vagy ürítenek. Komplett óvodáscsoportokat hoznak ide – hogy ugyanannyi gyereket vigyenek vissza, mint amennyit kihoztak, minden egyes csoportot más színű fejfedővel különböztetnek meg, és nem ritka az sem, hogy a gyerekeket összekötözik egymással…

 

Drága, de élhető, és nagy élmény

Sok mindent lehetne tanulni a japán emberektől. A világ legdrágább bevásárlóutcájában, a Ginzán láttam, hogy nyitáskor felsorakoznak az eladók, és tapssal, valamint sűrű hajlongással köszöntik az első vásárlókat. Megbecsülik azokat, akikből élnek, van is miért: ebben az utcában akár 50 millió forint is lehet a négyzetméterár.

Nem akarom megkerülni a legfontosabb kérdést sem: Tokió valóban drága. Különösen akkor, ha jó szállodában szeretnénk lakni, és úgy tervezzük, hogy étteremben költjük el az ebédet, vacsorát. Némi szervezéssel és utánajárással viszont csökkenthetőek a költségek. Például ha odafigyelünk, turistaként sem tűnik megfizethetetlennek ez a megapolis. Cserébe viszont egyedi és értékes kulináris és kulturális tapasztalatokat szerezhetünk, amelyekről majd hetekig lehet mesélni az irigykedő barátoknak, ismerősöknek.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.