Málta, a fesztiválok országa

A máltai nyelv az arab, az olasz és az angol különleges keveréke. Ugyanez a sajátos elegy az élet minden területén megfigyelhető. E különleges hely, a Budapest területénél is kisebb mediterrán szigetcsoport, Málta és kistestvérei, Gozo és Comino, 840 mérföldnyire, alig kétórás repülésre találhatók tőlünk.

Málta kikötői a történelem során menedékként szolgáltak a hajósok számára. A három város (Cospicua, Senglea és Vittoriosa) kis öblei másfél órás hajókázás során bejárhatók. A part mentén jachtok sorakoznak. A kikötő partján álló szobor arra emlékeztet, amikor az utolsó angol katona is elhagyta Máltát.

Történelméből adódóan Máltán rengeteg látnivaló található – a rómaiak, majd az arabok befolyása is nyomot hagyott az országon. Sőt, itt találkozhatunk a világ legrégebbi, szabad ég alatti ember alkotta építményével, amelyet a máltai Stonehenge-ként is emlegetnek. Érdekesség, hogy emberi csontokat nem, csupán állati eredetűeket találtak az egykori templom környékén. Hamarosan az időjárás romboló hatása miatt hatalmas sátrat húznak fölé.

Azok a híres lovagok

A lovagok a reneszánsz csúcsán, 500 évvel ezelőtt érkeztek az országba. A johanniták – akik katonák, hajósok és orvosok is voltak egyben – szintén a sok kikötő miatt találták Máltát ideálisnak a letelepedésre. Az országban található sok erődfal a törökök ellen védett, de a filmeseket sem hagyta hidegen – itt forgatták például a Gladiátor című filmet. Az állam és az egyház között a hatalom megszerzése folyamatosan konfliktusokat okozott. Ezért a pápa inkvizítort küldött Máltára. Az inkvizítor palotáját tulajdonosai mindig a saját korukra jellemző stílusban alakították, bővítették. Kívülről erőd, udvarában hangulatos kert.

Reggelig tartó karnevál

A főváros, Valetta új városrészén az utcák rácsos szerkezetben keresztezik egymást, ezért szerencsére eltévedni is nehéz. Itt rendezik immár harmadik éve a Notte Bianca fesztivált is. Az este hattól reggel hatig tartó forgatag zenei, színházi, kulturális előadásokat, kiállításokat, felvonulásokat jelent, zárt és szabad téren egyaránt. Helyiek és turisták, idősek és fiatalok együtt hömpölyögnek az utcákon felállított színpadok előtt, múzeumokból ki, koncerttermekbe be.

A San Franciscót idéző utcákon sétálva nem is gondolnánk, hogy az egyik ház falai tradicionális nemesi rezidenciát rejtenek a járókelők elől. A Cassa Rocca Piccola megtekintését – merthogy így hívják – azonban semmiképp sem szabad kihagyni: előzetes bejelentkezés után az érdeklődőket maguk a család leszármazottai kalauzolják körbe: de Piro márki és felesége, akik maguk is ott élnek. A ház 400 éve épült, majd a lovagok után összesen három család lakott itt. Levéltára értékes kincseket rejt: a de Piro család már a 17–18. században kereskedelemmel foglalkozott, ennek teljes levelezése megtalálható. Sőt, az egyik buzgó családtag lánya esküvőjének szervezéséről is mindent megőrzött, ami hiteles forrása annak, hogyan zajlott egy korabeli nemesi esküvő. A legenda szerint aki megérinti a hálószobában található baldachinos ágyat, termékenységre számíthat. A rezidenciától nem messze áll a Nagymesterek palotája. A Szt. Jánostárskatedrálissal is az egyik nagymester akart eredetit hagyni maga után. A padlót az UNESCO a Világörökség részévé nyilvánította. Az egyik oldalhajóban Caravaggio Szt. János lefejezése című képe látható.

2 óra 10 perc

Az Air Malta télen is indít közvetlen járatokat Budapest és Málta között. A gépek november 9-től február 22-ig péntekenként közlekednek. Márciusban a heti egyszeri közvetlen járat vasárnapi indulásra módosul.

Kulturális évad Máltán

Málta idén ünnepli a neves festőművész Michelangelo Merisi da Caravaggio máltai életének 400 évfordulóját. A Caravaggio 400 rendezvénysorozat 2007-ben és 2008-ban rengeteg szakmai és nagyközönség programot ígér. A Caravaggio 400 eseménysorozat a helyi kulturális életet és egyben a turisztikai kínálatot is gazdagítja. Idén szeptember 25. és november 30. között a máltai Archeológiai Múzeumban, Vallettán a művész 12 világhírű festménye tekinthető meg.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?